rchelicopterhub.com / rchelicopter.hu
2010. október 18.
Ez az oldal egy archivált tartalom, és elképzelhető, hogy nem naprakész a tartalma.
Az oldal modern böngésző kompatibilitása nem ellenőrzött. Megjelenítési problémák adódhatnak.

III. Proxima Kupa 2010
Eredmények

A III. Proxima Kupa sikeresen lezajlott. A két figuratív és egy szabadonrepülő fordulóból álló verseny jó hangulatban és komoly meglepetésekkel zárult. A szervezésnek és a versenyzők fegyelmezettségének köszönhetően baleset most sem történt.

Ez az rc helikopterek világában azonban nem jelenti azt, hogy nem voltak események. Az első figuratív futam a pilóták eligazítását követően néhány perces csúszással kezdődött meg. A pilóták a csütörtökön leadott feladataikat teljesítették, ki jobban, ki kevésbé sikeresen. Illés Péter az első indulóként még a reggeli fáradtság hatására a tőle megszokottnál gyengébben kezdett, így hamarosan a középmezőnyben találhatta magát. Kovács Géza a feladatlapot felületesen olvasta el, így - az egyébként szépen kivitelezett figuráit - nem teljesítette, mert ahol hármat kellett volna repülni, ott is csak egyet repült belőlük.

Az első forduló nagy vesztese Mirnity Viktor, akiknek T-Rex 600-asában a motor megadta magát, és repülés közben leállt. Egyébként a forduló komolyabb esemény nélkül ért véget. Az eredmény ekkor: 215 Váradi Ádám, 204 Simon Balázs, 220 Füge Gábor, 203 Török Csaba, 202 Nemecz Richárd, 219 Fazekas Tamás, 225 Baranyi Krisztián, 208 Krinyák Marcell, 213 Szűcs Róbert, 210 Martin Péter, 201 Szabó Péter, 214 Farkas Viktor,  218 Kovács Tamás, 224 Gyurkó Szabolcs, 212 Szakálli Róbert, 207 Mák Zoltán, 222 Polyák György, 216 Horváth Zoltán, 206 Fábián Attila, 209 Illés Péter, 223 Kreutz László, 217 Mészáros Zoltán, 221 Kovács Géza, 211 Mirnity Viktor, 205 Juhász Gergő

A fordulót követően a Sausage Team két pilótája - Nemecz Richárd és Szakálli Róbert - mutatott be páros repülést, illetve Mojzes József a T-Rex 700 Electro-val kápráztatta el a népes nézősereget, továbbá a szponzorok bemutató repülései is ekkor voltak.

A második fordulóban a pilóták megkíséreltek javítani. Ez többeknek sikerült is, így a forduló végére összezilálódott a mezőny. Említésre méltó javítást sikerült összehoznia Kovács Gézának, illetve tavalyi győztesnek Illés Péternek is. A fordulóban sokat veszített Szűcs Róbert.

Ezután ismét a Sausage Team kísértette a szerencsét, most azonban kevesesebb sikerrel. Szakálli Robinak a "kamu-balde-stop-rota" végén nem pörgött vissza a gépe megfelelően, így a szántóföld segítségével sikerült lefékezni a zuhanást.

A freestyle tempósan indult, majd megszületett a következő törés is. Váradi Ádámnak sikerült tic-toc fordulóban az egyik szponzori zászlót a pálya szélén a gép farkával eltalálni, és a következő tizedmásodpercben a komplett T-Rex 600-zal belerepülni. A rotorlapátok nem tolerálták a szénszálas zászlórudat, így a gépet hatalmas csattanás formájában sikerült összecsukni. A következő törést Nemecz Rihárd hozta össze, aki repülésének a befezését ismételten "kamu-blade-stop-rota" formájában képzelte el, azonban a helikopter másképp döntött és megmakacsolta magát. A klasszikus "kis kosaras" törést sikerült összehozni, azaz a gépnek nem sok ép darabja maradt, el lehet gondolkodni hogy érdemesebb-e egy újat beszerezni, vagy nekilásson-e az ember a javításnak.

A nap végén az eredményhirdetésig többen repültek fun-fly stílusban. Simon Balázs látványos tic-toc áthúzásának szépségét a Légimentők EC-135-öse emelte, ahogy ugyanabban a vonalban haladva, csak néhány száz lábbal magasabban - valószínű, mentési céllal - áthaladt a pálya széle felett.

A díjak és oklevelek kiosztása a nap végén történt meg. A versenyzőknek az okleveleket a három bíró, Török Zoltán, Nagy Sándor és Mihóky Zoltán, a rendező Mojzes József kiséretében Szabó József, Szigetszentmiklós városának polgármestere adta át.

 

 

Figuratív verseny végeredménye

1. Simon Balázs
2. Váradi Ádám / Füge Gábor
3. Fazekas Tamás
4. Baranyi Krisztián
5. Nemetz Richárd
6. Kovács Géza
7. Török Csaba
8. Illés Péter
9. Martin Péter
10. Krinyák Marcell
11. Gyurkó Szabolcs / Polyák György
12. Szabó Péter
13. Kovács Tamás
14. Szűcs Róbert
15. Mák Zoltán
16. Farkas Viktor
17. Szakálli Róbert
18. Fábián Attila
19. Horváth Zoltán
20. Kreutz László
21 Mészáros Zoltán
22. Mirnity Viktor
23. Juhász Gergő
 

Freestyle verseny végeredménye

1. Füge Gábor
2. Simon Balázs
3. Nemetz Richárd
4. Baranyi Krisztián
5. Kovács Tamás
6. Kovács Géza / Török Csaba
7. Illés Péter
8. Krinyák Marcell
9. Szabó Péter
10. Farkas Viktor
11. Váradi Ádám