rchelicopterhub.com / rchelicopter.hu
2011. április 1.
Ez az oldal egy archivált tartalom, és elképzelhető, hogy nem naprakész a tartalma.
Az oldal modern böngésző kompatibilitása nem ellenőrzött. Megjelenítési problémák adódhatnak.

MD500 berepülés
Soroksári Repülőtér -helikopteres terület

A már korábban beharangozott berepülés előre tervezetten a hétvégén a Soroksári Repülőtér hátsó részén fog megtörténni.

MD500 berepülés

Soroksári Repülőtér -helikopteres terület

Az előre tervezett igazi berepülésre most szombaton délután 16 órától fog sor kerülni. Az időjárás ideálisnak, a körülmények jónak tekinthetők. A helikopter egyben van, az ismételt átnézés során sem tapasztaltam semmi komolyabb problémát.

Az első próbarepülés
Az első próbarepülés - Szigethalmon a kertünkben.

A próbarepülés alkalmával először kerül sor a helikopterrel valódi, alacsonyabb és magasabb, illetve nagyobb sebességű repülésre. A repülés techikai adatai végig naplózásra kerülnek, majd az egész esemény tapasztalait gyorsan ki is elemezzük.

Nem az első berepülés, amit én végzek, nem az első, ami Soroksáron történik. De az esemény igazi jelentősségét az adja, hogy - tudomásom szerint - Magyarországon ez az egyetlen 5 lapáttal szerelt, MD 500-as, ami 450-es méretben, balra forgós kiépítésben létezik, tehát több szempontból is egyedi darab. Ráadásul itt debütál élesben a HLC rendszer is. Ez az a helikopter, amelynek az építését kisebb-nagyobb alapossággal végigdokumentáltuk és leírtuk a Forgószárny blogon.

Az időjárás ideálisnak ígérkezik - már amit a Windguru alapján előre tudhatunk. A 3-6 csomós lengedező szél szinte elhanyagolható, a hőmérséklet kellemes lesz. Az egyetlen problémát a zárt felhőzet, és az ebből adódó gyengébb látási- és fényviszonyok jelentik.

Windguru előrejelzés
Windguru előrejelzés szombat délutánra

pgpetike