rchelicopterhub.com / rchelicopter.hu
2012. december 21.
Ez az oldal egy archivált tartalom, és elképzelhető, hogy nem naprakész a tartalma.
Az oldal modern böngésző kompatibilitása nem ellenőrzött. Megjelenítési problémák adódhatnak.

Megoldások hordozható eszközök áramellátására RC módra

Előfordulhat az a kellemetlen eset, amikor kinn vagyunk a reptéren, szeretnénk lefényképezni/videóra venni a barátunk repülését vagy egyszerűen csak telefonálnánk, de az eszközünk akkumulátora épp ekkor merül le. Természetesen az autós töltő akkor nincs nálunk amikor arra a legnagyobb szükség lenne! Semmi gond, a következőkben bemutatásra kerülő eszközök az ehhez hasonló esetekben nyújtanak segítséget!

Megoldások hordozható eszközök áramellátására RC módra

Megoldások hordozható eszközök áramellátására RC módra

 Előfordulhat az a kellemetlen eset, amikor kinn vagyunk a reptéren, szeretnénk lefényképezni/videóra venni a barátunk repülését vagy egyszerűen csak telefonálnánk, de az eszközünk akkumulátora épp ekkor merül le. Természetesen az autós töltő akkor nincs nálunk amikor arra a legnagyobb szükség lenne! Semmi gond, a következőkben bemutatásra kerülő eszközök az ehhez hasonló esetekben nyújtanak segítséget!

 

Elsőként lássuk az ProTek RC "TakeCharge" nevű darabját:

Az alapötlet:
  Ha már egyébként is van nálunk pár LiPo akkumulátor, akkor miért ne használnánk azokat?!

 Az eszköz valójában egy feszültségátalakító (angolul: buck converter vagy step-down converter). Kialakítása meglehetősen egyszerű, fizikai védelmet egy zsugorcső szolgáltatja. Szerencsére az ára is ehhez mérten alacsony (~18 dollár). Bemenete egy T-csatlakozó, a kimenetén pedig egy normál USB aljzat található. Sajnos a használhatóságát korlátozza az a tény, hogy csak 2-4S akkumulátorokat tud fogadni... Igazán gondolhattak volna a 6S konfigurációt használókra is! :-) A áramkörbe integrált védelem megakadályozza a csatlakoztatott akku túlmerítését.
  Az eszköz hatásfoka kiemelkedően jó. Csúcsterhelésnél (2A) is 91%, így az akkumulátorunkból kivett energia csupán tíz százaléka alakul hővé a feszültség átalakítás során.

 
 Technikai adatok:

 • Bemeneti feszültség: 6,8-16,8V (2S-4S)
 • Kimeneti feszültség: 5,00V ± 0,25V
 • Kimeneti terhelhetőség: 2A folyamatos 3A csúcsokkal
 • Méretei: 73mm x 19mm x 11mm
 • Tömege: 10 gramm

 


 

Második versenyző a sorban a Scorpion hordozható áramforrás
 

  A cég a Backup Guard fémjelzésű, modelleknek szánt szünetmentes áramforrást követően egy újabb, USB-ről tölthető, mobil eszközök számára hasznos áramforrással rukkolt elő. A Backup Guarhoz képest a Portable Power Station kapacitása kicsit több mint tízszeres, mérete és alakja is egy okostelefont idéz.

  Az egység magában foglalja az akkumulátort, melyek töltöttségi állapotát négy led (25-50-75-100%) segítségével tudod figyelemmel kísérni. A ki- és egyben a töltéshez használt bemenete mikro-usb csatlakozó. Maximális terhelhetősége ennek is 2A.
  Ha nem csak a reptéren szeretnél tartalék áramforrást magadnál tudni, akkor utazáshoz, kiránduláshoz is jól jön egy ilyen kütyü! (Elég furán néznél ki egy a telefonodon lógó LiPo-val a vonaton... A végén még TNT-nek néznék a téglád! :-D) 
  Az ára az igényes külsőhöz mérten magasabb (~56 dollár).

 Technikai adatok:

 • Cella típusa: Lítium-Polimer
 • Kapacitása: 5200mAh
 • Méretei: 115mm x 59mm x 12mm
 • Tömege: 120g
 • Bemeneti fesz.: 5.0v/2000mA egyenáram
 • Kimeneti fesz.: 5.0v/1000mA egyenáram

 

A dobozban a következők találhatók:

 • 1db Scorpion Power Station
 • 1db Használati útmutató
 • 1db mikro-usb kábel 
 
 
 
 
 
 

 Sipi