rchelicopterhub.com / rchelicopter.hu
2011. október 27.
Ez az oldal egy archivált tartalom, és elképzelhető, hogy nem naprakész a tartalma.
Az oldal modern böngésző kompatibilitása nem ellenőrzött. Megjelenítési problémák adódhatnak.

Hogyan válaszd ki a számodra legmegfelelőbb akkutöltőt
 

Az akkumulátortöltő az egyik legfontosabb eszköz, amit be kell szerezned, ha elektromos modellekkel szeretnél foglalkozni.

Ugyanakkor az akkumulátortöltőkhöz kapcsolódik a legtöbb félreértés, és ehhez értenek legkevésbé a modellezők. Inkább elfogadják azt, amit az eladó kínál nekik, mint hogy utána olvasnának egy kicsit.

Hogyan válaszd ki a számodra legmegfelelőbb akkutöltőt

Hogyan válaszd ki a számodra legmegfelelőbb akkutöltőt

 

Az akkumulátortöltő az egyik legfontosabb eszköz amit be kell szerezned, ha elektromos modellekkel szeretnél foglalkozni. Ugyanakkor az akkumulátortöltőkhöz kapcsolódik a legtöbb félreértés, és ehhez értenek legkevésbé a modellezők. Inkább elfogadják azt, amit az eladó kínál nekik, mint hogy utána olvasnának egy kicsit.

Mindenek előtt köszönetet szeretnék mondani az eredeti cikk szerzőjének, John Salt-nak, a www.rchelicopterfun.com weboldal tulajdonosának a kitűnő összefoglaló írásért. A fordításért pedig köszönet Sipos Józsefnek. [Fisrt of all, I would like to say thank you to John Salt, the author of this outstanding synthetical article, the owner of the www.rchelicopterfun.com website. For the translation thanks to József Sipos.]

A szakértelem hiánya a számodra nem megfelelő akkutöltő megvásárlásához vezet. Vagy túlméretezett, de többnyire alulméretezett eszközt kapsz jó néhány nagyon fontos funkció nélkül. A cikkben a töltő tápellátásáról is említést teszek, mert sok tévhit kering ezzel kapcsolatban is a modellezők körében.

Akkumulátortöltők
Akkumulátortöltők

Mivel a LiPo és különböző módosulatai a lítium celláknak, úgy mint LiFe és lítium ion nagyon népszerűek mostanában, a jó akkumulátortöltőt a mikroprocesszor vezérlés és a cella feszültség kiegyenlítő (balancer) funkció teszi kiemelkedővé az általános töltők közül. Így hát azokról a jó minőségű mikroprocesszor vezérelt töltőkről lesz szó - és egyben ajánlok mindenkinek -, amelyek képesek minden féle újratölthető akkumulátor típust kezelni (NiCd, NiMH, PB és persze lítium).

 

Miért kell nekem mikroprocesszor vezérelt akkumulátortöltő?

Egy jó minőségű mikroprocesszor vezérelt akkutöltőre úgy kell tekinteni, mint egy hosszú távú befektetésre ebben a hobbiban. Még inkább, ha elektromos repülésről van szó! Az ilyen töltőknek nagyon sok előnyük van, melyek közül most a három legfontosabbat emelnék ki:

  • Egy mikroprocesszor vezérelt töltővel az otthonodban található mindenféle akkumulátort tudsz tölteni függetlenül a méretétől, kapacitásától, feszültségétől és fajtájától. A nagyméretű, repüléshez használt akkumulátoroktól kezdve a modell távirányítód akkumulátorán át a startkészleted akkumulátoráig. Ha úgy gondolod, még az autód akkuját is tudod vele tölteni! Miután beszereztél egyet már nem is igazán érted, hogyan tudtál eddig létezni nélküle és végül már nem csak a modell akkukat töltöd majd vele.
  • Egy jó mikroprocesszor vezérelt töltő sokszor meghálálja a rá fordított anyagiakat, mivel biztonságosan és pontosan tölti az akkumulátoraidat. Ezáltal a leghosszabb üzemidőt biztosítja, és néhány esetben még az öregebb akkukat is regenerálni tudja formázással, töltés-kisütési ciklusokkal, több cella esetén az azok közötti feszültség kiegyenlítéssel.

Gondolj csak bele, vajon mennyi pénz költöttél már el az akkumulátorok idő előtti elöregedését okozó nem megfelelő töltés miatt? Egy jó töltő tényleg pénzt spórol neked.

 • Az általam talán legjobban kedvelt funkció az, amikor a töltő pontosan megadja az akkumulátorom állapotát azzal, hogy látom mennyi energiát tölt bele. Ez repülő modellt menthet. Például meg tudok győződni arról, hogy egy lemerült  5000 mAh-s akkuba a töltő 5000 mAh-t töltött a ciklus végeztével.

Gondolj úgy rá, mint ha az autódba úgy töltenél üzemanyagot, hogy közben nincs a kúton számláló és üzemanyag szintjelző sincs a kocsiban. Így elég nehéz lenne kitalálni, hogy meddig jutsz el vele ugye? Az, hogy láthatod mennyi energiát töltöttél az akkudba, hasonlóan megnyugtató, mint amikor látod pörögni a kúton a számlálót vagy az üzemanyag jelző mutatóját!

 

Energiaszükséglet és cellaszámok

Az első dolog, amit meg kell fontolnod egy mikroprocesszor vezérelt akkutöltő vásárlása előtt az a következő: mennyi energiát tud leadni a kimenetén és maximum hány cellás akkumulátort képes kezelni. A cellaszámot elég egyszerű kitalálni, mert a legtöbb jó processzor vezérelt töltő legalább 6S LiPo akkut vagy 15 darab és ettől nagyobb számú NiCD, NiMH akkucsoportot tud tölteni. Legtöbb esetben gondot a maximális töltőáram okozza.

Többnyire ekkor választunk számunkra nem megfelelő töltőt. A LiPo akkukról szóló írásomban olvashatsz az akkumulátorodhoz szükséges töltőáram (amit amperben mérünk) értékéről. Meg kell értened ezt, mivel csak így tudod eldönteni, hogy milyen nagyságú töltőre van szükséged. Tehát, ha még nem olvastad, vagy homályos a dolog, akkor fusd át újra!

Nézzünk egy általános kapacitású (2200mAh, 3S) LiPo-t egy 400-as méretű heliben. Egy C töltési értékkel az áram 2.2 amper lesz. Két C töltésnél (amely napjainkban teljesen általános) ez 4.4 amperre adódik. Tehát, amikor akkutöltőt mész vásárolni, akkor gondolja arra, hogy neked legalább 5 amperes töltőre lesz szükséged! Érted? Nos, van egy másik fontos tényező is a töltőknél, amire szintén oda kell figyelned. Ez a wattban mért kimeneti érték.

A gond az, hogy némely akkutöltő gyártó csak a kimenő áramot növeli a watt érték emelése nélkül. Nagyot néznél, amikor a töltőddel magasabb C értéknek megfelelő amperrel próbálnál tölteni, de a töltő nem képes azt leadni … Hogy miért? A WATT érték a válasz!

A watt értéke a feszültség (volt) és az áramerősség (amper) szorzata. Tehát, ha van egy 2200mAh-s 3S LiPo akkud, akkor ez a majdnem teljesen feltöltött állapotában 12,6 volton kb. 27 wattal fogja terhelni a töltőd (12,6 volt x 2,2 amper). Ha ezt 2C-vel szeretnéd tölteni, akkor ez az érték 55 wattra emelkedik (12,6x4,4) és így tovább.

Ez nem jelenti azt, hogy csak a töltőd hatásfoka nem megfelelő, vagy csak a bemeneti feszültséggel van gond, mert mindkettő szerepet játszik a dologban. Az egyszerűség kedvéért tételezzük fel, hogy a legnagyobb akku 2200mAh-s, amit valaha tölteni fogsz nem nagyobb mint 2C értékkel, akkor neked egy 5 ampert és 55 wattot tudó (vagy nagyobb) töltőt kell keresned.

Ha a töltőd például csak 45 wattos, de 10 ampert képes szolgáltatni a kimenetén, az egy háromcellás LiPo töltésekor, majdnem teljes töltöttség környékén (12,6 volton), még mindig csak kb. 3,6 ampert ad le a szükséges 5 helyett (45 osztva 12,6 volttal = 3,57 amper)!

Amint azt láthatod, annak ellenére, hogy a töltő 10 amperes, 12,6 volton ebből csak 3 amper kapsz. Ekkor még nem vetettük figyelembe a hatásfokot, amely 10-20 százalékkal csökkenti a kimenő áramot.

Akkor az előző példára alapozva az akkutöltő gyártója miért büszkélkedik a 10 amperrel?

Nos, a tölteni kívánt akku feszültségétől függően a 10 amperes töltés lehetséges. Ha egy cellás LiPo akkut használsz (4,2 volt teljesen feltöltött állapotában) és ezzel a 45 wattos töltővel szeretnéd tölteni, akkor valóban kijön a 10 amper (45W osztva 4,2 volttal = 10,71 amper).  Természetesen a gyártó nem hazudik a maximum kimenő árammal kapcsolatban, de ha nem teszi mellé a kimenő teljesítményt is, akkor ez nem teljesen korrekt …

Fejlettebb töltési módszer esetén, – úgy mint több akku párhuzamos töltése, amely mellesleg egyre népszerűbbé válik – még ha nem is váltasz nagyobb modellre amely magasabb feszültségen üzemel és nagyobb kapacitású akkut kíván, már akkor is a 60 wattos töltő lesz a szűk keresztmetszet.


Figyelembe véve azt, hogy az elektromos repülés merre tart (nagyobb és nagyobb madarak), a legerősebb töltő megvétele, amelyre valaha is szükséged lehet, pénzt fog megtakarítani. Ahogy mondtam az elején: ez egy jó befektetés.

 

A jó hír az, hogy ezek a nagy teljesítményű töltők nem kerülnek nagyon sokkal többe, mint a kicsik. A személyes véleményem az, hogy vegyél egy 80 watt körüli vagy még nagyobb töltőt (mint a Thunder Power 610C amelyet a LiPo akkumulátorok írásomban említettem) amennyiben nem tervezel nagyobb gépet vásárolni mint az 500-as kategória, és soha nem  fogsz párhuzamosan tölteni  akkukat.

Ha szeretnél egy 600-as méretűt vagy nagyobbat és 1C-nél többel szeretnéd tölteni, esetleg párhuzamosan több akkut, hogy időt takaríts meg, akkor neked tényleg egy nagyobb teljesítményű töltőre van szükséged, amely a 200-tól 400 wattos kategória. Például egy tipikus 600-as méretű helikopter mint a T-Rex 600ESP legalább 5000 mAh-s 6S akkut használ.

Két C-vel történő töltés esetén a töltőnek már nem elég csak a 6 cellás akkutöltést tudnia 10 amperrel, de egyben 250 wattosnak is kell lennie (10 amper x 25,2 volt)! Három C esetén ez az érték már 378 watt körüli, ami elég nagy! Most pedig térjünk át a töltők áramforrásaira, melyek nélkül a töltők nem képesek a maximális teljesítményt leadni.

 

RC akkumulátortöltők áramforrásai

Ahogy azt az elején már említettem, nagyon sok felháborodott email-t kapok, melyek arról szólnak, hogy rendben megvettem a töltőt, de hol van a hozzá tartozó tápegység? Igen, a tápegységet általában neked megvásárolnod. Miért?

Nagyon sok oka van ennek. Az ár és a méret a két legjelentősebb, majd ezt követi a reptéren kinn való töltés lehetősége. Szinte minden kereskedelemben kapható töltő úgy van tervezve, hogy 12-14 volt egyenáramról, például egy autó akkumulátoráról, vagy a startkészletedről üzemeljen.

Néhány, a piacon fellehető RC töltő bemenete elérheti a 30 voltot is, azért, hogy magasabb feszültségű akkukat is tudj velük tölteni a maximálisan megengedett árammal és wattal. Persze ezek képesek alacsonyabb feszültségről is működni.

Töltő és tápegysége
Töltő és tápegysége

Természetesen vannak olyan töltők is, amelyek 12 volt mellett képesek 230 voltról is üzemelni a beépített tápegységük segítségével. A gond az összes „beépített tápegységgel rendelkező” töltővel az, hogy nagyon kis teljesítményük van. Körül-belül 50-60 watt.

A gond a méretből adódik. Ahhoz hogy egy tápegység képes legyen 100 wattot leadni 14 volt egyenáramon, ahhoz jóval nagyobb méret kell, mint maga a töltő. Ekkor még nem beszéltem a tápegységen keletkező hőről, amely megfőzné a töltőt megfelelő hűtőventillátor és hűtőborda nélkül. A hűtőborda pedig tovább növelné a tápegység méretét.

A piacon van néhány beépített tápegységgel rendelkező 100-125 watt körüli töltő, de ezek nagyon nagyok és nehezek. Mellesleg több mint 300 dollárba kerülnek, és ekkor csak 125 wattot kapsz, amit nem valami sok. Kevesebb pénzért már kaphatsz egy 250-300 watt teljesítményű töltőt, különálló tápegységgel.  Az elmúlt néhány évben az egybeépített töltő-tápegységek árai megnőttek az elektromos repülés egyre népszerűbbé válása miatt.

Régebben és most is a töltőmet egy használt, folyamatosan csepptöltésen lévő autó akkumulátorról üzemeltetem. Talán ez a legegyszerűbb módja annak, hogy egy kis helyen elférő, jó áramforrást kapjak. Természetesen attól függően, hogy milyen a  töltőd, ahhoz mérten kell hozzá tápegységet/áramforrást beszerezned.

Például, ha 250 wattos töltőd van, akkor egy olyan tápegység kellene neked, amit olyan 250 wattot képes leadni 14 volton (20 amper x 14 volt = 280 watt). Gondolj arra is, hogy egyik tápegység sem üzemel 100 százalék hatásfokkal. Ha a töltőre 90 százalékos hatásfok van ráírva, akkor a 280 wattból már csak 252 marad.

Ezek alapszintű számítások, valamint tények a tápegységek rangsorolásáról ahol a kimenő teljesítmény a lényeges. Ez egyben kiindulópont is amikor töltőt választasz. Ha a tápegységed alulméretezett, akkor ez a töltő maximális kimenő áramát befolyásolja, de ugyanakkor a tápegység túlmelegedését is előidézheti, ha folyamatosan a maximális teljesítményt várod el tőle.

Napjainkban a töltők többsége – még a legolcsóbbak is – rendelkeznek túláram, és túlmelegedés védelemmel. Valójában ez egyben gond is, mert túlterhelés (túláram vagy melegedés) esetén a tápegység elkezdi korlátozni a kimenő teljesítményét.

 

Milyen mikroprocesszor vezérlésű töltőt keress?

A legtöbb funkciót már taglaltam a LiPo akkumulátoros oldalon, de íme, itt megtalálod ezeket és még néhány extra tulajdonságot:

 • Ár és minőség
 • A töltő az összes újratölthető akkumulátor típust képes legyen tölteni
 • Megfelelő teljesítményű a töltési szükségleteidhez mérten
 • Képes tölteni annyi cellás akkut, amilyet használni kívánsz a jövőben
 • Van beépített feszültség kiegyenlítő (balancer) áramköre és egy hozzá csatlakoztatható panelja, vagy beépített feszültség kiegyenlítő portja
 • A feszültség kiegyenlítő pontossága 10-20 millivolt (0,01-0,02 volt)
 • A cellák feszültség kiegyenlítéshez használt terhelést csak a töltés végső fázisában alkalmazza (egyenletes feszültségű töltés) a LiPo akku élettartamának növelése érdekében. Néhány csúcskategóriás töltőnél teljesen kikapcsolható a feszültség kiegyenlítés az állandó áramú töltés fázisában, ahol a kiegyenlítés teljesen fölösleges, pocsékló és a LiPo akku életciklusát csökkenti. Hisz így sincs olyan sok töltés-kisütés ciklus a LiPo akkumulátorokban…
 • Feszültség kiegyenlítés közben az akkumulátorok minden egyes cellájának a feszültségét mutatja
 • Az akkumulátorod teljes-  és cellánkénti belső ellenállását is képes mérni
 • A háttérvilágítással rendelkező LCD jól mutat
 • A töltési adatok lementése, valamint a töltő firmware-ének usb-n keresztüli frissítés lehetősége (ez a lehetőség többek számára nem szükséges)
 • Biztonsági funkciók, mint túlfeszültség és alacsony feszültség védelem, időtúllépés funkció, hőmérséklet érzékelő szonda a túlmelegedés elkerüléséért, cellaszám automatikus felismerése és jóváhagyása, cellavédelem
 • Hasznos Lítium-ion akkumulátor töltési programok, úgy mint teljes- és hosszabb idejű tároláshoz töltés
 • Hasznos NiCD/NiMH akkumulátor töltési programok, úgy mint kisütés-töltés ciklus, automatikus töltés, programozható delta-peak érték, formázó töltés
 • Program memória a különböző beállítások mentéséhez-visszatöltéséhez, így nem kell mindig átállítani a cellaszámot, töltési áramot a leggyakrabban használt akkujaidnál.

 

Javaslatok mikroprocesszor vezérelt töltő vásárlásához

Van néhány javaslatom a töltők tudásával, árával és minőségével kapcsolatban. Persze ezek csak az én személyes javaslataim, hisz folyamatosan újabbnál újabb töltők jelennek meg a piacon. Javaslataimmal csak egy irányvonalat szeretnék megadni. Tudd azt, hogy mire figyelj oda, amikor egy jó töltőt keresel.


Úgy gondolom, hogy jelenleg a legjobb ár-érték arányú töltő a piacon, amely feszültség kiegyenlítővel is felszerelt az a Thunder Power 610C.

 

Olyan 100 dollár környékén az ár-érték nagyon jó, és a Thunder Power töltők a csúcskategóriát képviselik amikor a gyártási minőségről beszélünk. A feszültség kiegyenlítő panel, amit a TP610C mellé kapsz képes 2-6 akkucsomagot kezelni és kompatibilis a JST-XH és a Thunder Power csatlakozókkal. Minden információt megtalálsz a háttérvilágítású LCD képernyőn. Ez is aranyos kis kompakt töltő, amely tökéletes arra a célra, hogy magaddal vidd a reptérre.

 

A TP610C töltő 80 watt teljesítménnyel bír. Szóval nem a legnagyobb teljesítményű töltő, de az alsó-középkategóriában verhetetlen. A legtöbb hobby bolt forgalmazza, így könnyen hozzájuthatsz, valamint könnyű segítséget kérni, ha valamiben elakadnál.

A Thunder Power nagyobb töltője a TP-1010C, amely 220 wattos. Természetesen a Thunder Power magas minőséget képviseli, jó funkciókkal és ez is a legtöbb hobbi boltban világszerte beszerezhető.

A TP-1010C egy kicsit drága, 200 dollár körüli az ára, és épp emiatt nem emelem ki a többi közül. Ha viszont a minőségre gondolok, szerintem az egyik legjobb.

Nálam a csúcs a mikroprocesszor vezérelt töltőknél a Junsi cég által gyártott iCharger sorozat tagjai. A modellező fórumok véleménye alapján most ezek érik meg legjobban az árukat.

A többség imádja őket! A legkisebb teljesítményű a 106B+, 250 wattos! A legnagyobb, a 208B, 350 wattal büszkélkedhet és ez az, amely mellé leteszem a voksom.

 

 

Épp most jelentették be!

Az új 3010B a legnagyobb és legjobb töltő az iCharger-től. Most az EP-Buddy-nál kapható – a világ első, aki forgalomba hozza ezt az igen erős töltőt. Lenyűgöző 1000 wattos töltési teljesítménnyel a legerősebb RC töltő jelenleg a piacon.

Ha nagyteljesítményű elektromos modelled van, akkor olvasd el a teljes iCharger 3010b tesztemet (egyelőre még angol nyelven) ITT.
Az árképzése ezeknek a töltőknek kiemelkedően jó mint azt említettem már. Rendelkeznek az összes fejlett funkcióval, beleértve a számítógéppel való összekötés esetén az adatok naplózását, automatikus sebesség szabályzású hűtőventillátor és intelligens feszültség kiegyenlítés, csak hogy megemlítsek pár dolgot a kedvenceim közül. Íme néhány adat és ár az iCharger sorozatból.

 • iCharger 106B+ … 10 amper, 250 watt, maximum 6S LiPo akkukat támogat – Kb. 120 dollárba kerül
 • iCharger 206B … 20 aper, 300 watt, maximum 6S LiPo akkukat támogat – Kb. 150 dollárba kerül
 • iCharger 1010B+ … 10 amper, 300 watt, maximum 10S LiPo akkukat támogat – Kb. 170 dollárba kerül
 • iCharger 208B … 20 amper, 350 watt, maximum 8S LiPo akkukat támogat – Kb. 170 dollárba kerül
 • iCharger 3010B … 30 amper, 1000 watt, maximum 10S LiPo akkukat támogat – Kb. 240 dollárba kerül, egyben a legerősebb töltő a piacon. Alapvetően 23 cent esik egy wattra!

Egyébként a Junsi cégnek van egy csodálatos javítási eljárásmódja, amikor a töltő már kifutott az egy éves garanciából. Junsi megjavítja, vagy kicseréli a töltőt a teljes ár nem több mint feléért! Az egyik legjobb töltőjavító program ez most … Bármilyen garanciális probléma megoldható a Junsi céggel vagy az EP-Buddy-val.

Nem sok bolt forgalmazza a Junsi töltőket. Hobbyking.com igen, de a közvetlenül Kínából való szállítás néha hagy kívánni valót maga után, és ilyenkor nem kapsz garanciát és támogatást sem a javításban. Az Egyesült Államokban ott van az EP-Buddy, a Junsi termékcsalád hivatalos forgalmazója, aki a töltők teljes skálát megtalálod. A weboldalam egyik látogatója mesélte, hogy Dale mennyire hozzáértő ls segítőkész volt vele. Azóta egy másik 208B iCharger töltőt is vásároltam (sohasem lehet elegendő töltő kapacitásod otthon), ezúttal Dale-től, így én is meggyőződhettem a kitűnő kiszolgálásról. Csak ajánlati tudom az EP-Buddy-t, ha vásárolni szeretnél valamit! Teljesen lenyűgöztek!

Egy másik jó név a mikroprocesszor vezérelt RC töltőknél a Hyperion. Elég sok jó tesztet olvasok róluk, bár az áruk meglehetősen borsos, ha a Junsi iCharger-eihez hasonlítom. Véleményem szerint ugyanazt a magas minőségű terméktámogatást, garanciát és javítási szolgáltatást biztosítanak.

Csak ismételni tudom magam, szerintem az iCharger a legjobb töltő, ha a tudást és az árat veszem figyelembe.

Ne feledkezz el a tápegységről sem, amikor ilyen nagy teljesítményű töltőre gondolsz. Junsi iCharger P350-es tápegysége kb. 15 volton 23 ampert képes leadni 350 watt teljesítmény mellett folyamatos kimeneti terheléssel. Ezt a tápegységet elfogadható áron kb. 70 dollárért megkapod az EP-Buddy-nál. Én vásároltam magamnak egyet Dale-től, és a névleges adatoknak megfelelő szép egyenletes teljesítményt ad le, csendesen működik az automatán bekapcsoló hűtőventillátorának köszönhetően. Jó kis tápegység ez.

A HobbyKing-nek is van egy tápegysége, A30-nak nevezik. Egész jó, de a megadott 14 volt 25 amper 350 watt helyett inkább 12 volton 18 amper mellett 200 wattot ad le, és a hűtőventillátora gyakran beragad. Lehet, hogy csak egy rossz példányt fogtam ki? Kb. 40 dollárért mire is számíthatsz?! Ebben a hobbiban tízből kilencszer azt kapod, amenyit fizetsz érte. Az iCharger P350-ese tapasztalatom szerint jobban megéri.

 

BOLDOG TÖLTÖGETÉST…

 

Töltés közben...