rchelicopterhub.com / rchelicopter.hu
2011. szeptember 8.
Ez az oldal egy archivált tartalom, és elképzelhető, hogy nem naprakész a tartalma.
Az oldal modern böngésző kompatibilitása nem ellenőrzött. Megjelenítési problémák adódhatnak.

Parrot AR.Drone
Quadrocopter abszolút kezdők számára

Az első WIFI alapú quadrocopter, amely iPhone, iPad vagy iPod touch segítségével irányítható. Nem szükséges hozzá rádió, nem kell hozzá alapképzettség. Intelligens szoftverének köszönhetően akár kezdők is azonnal kézbe vehetik, hiszen ha beüt a pánik, a vezérlést elengedve a gép stabilizálja magát, és tartja utolsó pozícióját.

Parrot AR.Drone

Parrot AR.Drone

Quadrocopter abszolút kezdők számára

Az első WIFI alapú quadrocopter, amely iPhone, iPad vagy iPod touch segítségével irányítható. Nem szükséges hozzá rádió, nem kell hozzá alapképzettség. Intelligens szoftverének köszönhetően akár kezdők is azonnal kézbe vehetik, hiszen ha beüt a pánik, a vezérlést elengedve a gép stabilizálja magát, és tartja utolsó pozícióját.

Parrot AR.Drone
 
Maximális sebesség: 18 km/h
Súly (saját / burkolattal): 380 g / 420 g
Méretek (saját): 45 cm x 29 cm
Méretek (burkolattal): 51,5 cm x 52,5 cm
4 motor teljesítménye: 15 W
Akkumulátor: 3S1P LiPo 1000 mAh
Vezérlőelektronika: Parrot P6 ARM926 486 MHz, Linux OS, 128 MB Ram, USB
Vízszintes kamera: CMOS 640x480 93° 15fps, valós idejű kódolt képátvitellel
Függőleges kamera: CMOS 176x144 64° 60fps (QCIF)
Érzékelők: 3 tengelyű gyorsulásmérő, 2 tengelyű XY giroszkóp, 1 tengelyű Z giroszkóp, 40 kHz-es ultrahangos magasségmérő 6 méterig
WiFi: Beépített B/G access point
Kompatíbilis vezérlőeszközök: iPhone 1G / 3G / 3GS / 4G
iPod touch 1G / 2G / 3G / 4G iPad

Az AR.Drone egy igen érdekes eszköz. Repülési tulajdonságai hasonlítanak a helikopterhez, ugyanakkor ténylegesen kezdők kezébe szánták, olyanokéba, akiknek egyébként fogalmuk sincsen a helikopteres repülés alapjairól.

AR.Drone
Repülés közben

A gép mechanikusan nem sokban különbözik egy klasszikus quadrocoptertől, de mivel elsősorban beltéri használatra szánták, a motorok ereje és a szerkezet nem olyan nagyon robusztus, inkább értékmentésre van kitalálva, mintsem erőművésznek.

A titok azonban a rendkívül komplex vezérlőszoftverben van. Az AR.Drone képes megtartani pizícióját, magasságát, irányát, ha elengedjük a vezérlést. Automaikus le- és felszálló programja van, aminek köszönehtően egyetlen gombnyomásra felemelkedik 80 cm magasra, és megáll egyhelyben. Leszálláskor teljesen automatuksan teszi le magát, és a leszállást követően lekapcsolja a motorokat.

A légcsavarok védelméről rendkívül gyors és pontos érzékelők gondoskodnak. Ha valami a légcsavar útjába kerül, a gép az adott motort azonnal leállítja, így próbálja védeni a környezetét és saját magát.

AR.Drone
Repülés beltérben

Az AR.Drone védőkerettel és keret nélkül egyaránt használható. A védőkeret a gép épségét hivatott megóvni, ugyanakkor az egyébként sem szélálló eszköz még érzékenyebbé válik a külső légmozgásokra.

A quadrocopter vezérlése a legérdekesebb: az iPod, iPad, egyebek belső szenzorait használja  ahhoz, hogy a gép vezethető legyen. Amerre döntjük a vezérlőeszközt, arra dől az AR.Drone is, azaz abba az irányba indul el. Értelemszerűen ezt saját pozíciójához mérten teszi, akár az igazi RC helikopterek, de hogy ne okozzon problémát az iránytévesztés, a kezdő pilóta a belső kamera képét is használhatja a tájékozódáshoz.

A kapott képet rögzíthetjük is, és bár a minősége nem full HD azért panaszra nem lehet okunk.

A magasságot és a fordulást az érintőképernyő segítségével irányíthatjuk. A bal és a jobb kezünknél levő eszközök biztosítják a vezérlést. Amennyiben a magasságért felelős vezérlőről a kezünket elvesszük, a quadrocopter robotpilóta üzemmódba áll, és stabilizálja magát.

Amikor már stabilan tudunk vele repülni, több AR.Drone segítségével akár egymás ellen csatázhatunk is.

AR.Drone
Védőkeret nélkül

Az AR.Drone WIFI hálózat segítségével kapcsolódik a vezérlő eszközhöz, azaz a kommunikáció standard TCP/IP alapon lett megvalósítva. A hatótávolság ennek megfelelően a WIFI korlátai szerinti 100-300 méter.

Saját tapasztalatok

Az első repülésem rendkívül érdekes és egyben furcsa élmény volt. A gép egyrészt helikopteresen viselkedik, azaz ugyanolyan repülési jellemzőkkel bír, de számomra a botokhoz szokott rc pilóta számára egészen szokatlan volt, hogy a tényleges irányításhoz a megszokott apró, finom mozdulatyok helyett hatalmasakat kell mozogni. A "ciklikus vezérlés" azonnal megvolt, azonban a botok hiánya miatt sose tudtam, hol vannak az ujjaim, így a "rudder" és a "picth" kontrollálása nehéz feladatnak bizonyult.

AR.Drone
Vezetés iPad segítségével

Viszont abszolút "paramentes" érzés a gép használata, hiszen ha baj van, vagy valamit eltévesztettem, elegendő elengedni az érintőképernyőt - és lássuk be ezt a luxust máshol nem engedhetjük meg magunknak.

A gép csúcssebessége nem komoly, de a beltéri használathoz több, mint elegendő.

Az AR.Drone strapabíró, biztonságos eszköz. Kétségtelenül ideális első gépnek az irányok elsajátítására, tökéletes választás, ha meg akarjuk ismerni a helikopeteres repülés érzését. Közvetett veszélye viszont abban rejlik, hogy a rendkívül könnyű vezérelhetőségével, automatizált stabilizációs rendszereivel könnyedén elhiteti azt a hamis illúziót, hogy helikoptert vezetni bárki tud. 

AR.Drone a Helikopter napon