Szabó, Péter - pgpetike
2019. február 13.

Futaba T8FG: hogyan nyírjuk ki menthetetlenül
Hát nekem sikerült

Régi Futaba felhasználó vagyok, sosem gondoltam volna, hogy egyszer még ostorozni fogom magam miatta. Történt, hogy egyik napról a másikra elbuktam a rádióadót egy idétlen hiba miatt.

Futaba T8FG: hogyan nyírjuk ki menthetetlenül

Sajnos a probléma a rádióadóban és annak szoftverében van. És utólag kicsit utánanéztem, ez típushiba, és a legtöbbeknek ugyanúgy jött elő, mint nekem. Szimplán kihúztam a szimulátorkábelt, és többet nem tudtam használni a rádiót. Mindezt kikapcsolt állapotban tettem, nem kellett volna.

A korábbi Futaba rádiók csak akkor működnek, ha be vannak kapcsolva. Igaz ez arra is, ha a tréner kábel vagy a szimulátor kábel be van dugva, a kikapcsolt rádió nem csinál semmit. Na de a T8-as adók a kábel bedugásakor automatikusan felébrednek és úgy is maradnak, amíg a kábel bennük van. Akkor is így van, ha a főkapcsoló kikapcsolt állásban van. Viszont, amikor kihúzod a kábelt, a kikapcsolt rádió azonnal leáll - akár egy lemerült akkumulátor esetén. Viszont ez a két dolog a memória sérülését okozhatja. A következő bekapcsoláskor megjelenik az üzenet:

BACKUP ERROR !! DATA IS INITIALIZED. PLEASE TURN OFF THE SWITCH.

És innentől se előre, se hátra. Egyesek szerint (egyes esetekben) a szoftver frissítése segíthet. Ehhez már csak egy SD kártya szükséges.

Na de hol lehet ma már megfelelő SD kártyát kapni?

A Futaba ezen rádiója maximum 2GB SD kártyát támogat, és azok egy része sem megy benne, tehát jobb az 1GB-os méretet belőni. Na sok szerencsét 2019-ben. Mindegy, nekem végül kétszer annyiért, mint egy 16GB-ost, de sikerült venni.

Jó hír, hogy a rádió még ebben az állapotban is formázni képes a kártyát - márha látja. Viszont ha bármi van rajta, akkor a formázás nem fog sikerülni, szóval először teljesen le kell üríteni. A Futaba saját fájlrendszert használ, amit egyetlen fájlban tárol egy FAT16-os fájlrendszeren (ebből következik a 2GB-os korlát). A kártyát először FAT16-ra kell formázni PC-n, majd mehet a Futaba adóba. 

Ezt követően a Futaba leírása alapján lehet a szoftvert frissíteni. Aztán vagy sikerül, vagy nem. Az én esetemben az utóbbi történt. Innentől pedig marad a Futaba szerviz, és sok-sok várakozás - na meg mégtöbb pénz. 

Szóval a tanulság: mielőtt bedugod a szimulátor kábelét, az adó legyen bekapcsolva, és maradjon is úgy, amíg ki nem húzod a kábelt. A főkapcsoló az adót szabályosan állítja le, a kábel kihúzása nem.