rchelicopterhub.com / rchelicopter.hu
2019. február 21.

Align RCE-BL100A vs Kontronik JIVE 100 LV
Esettanulmány: Melyiket válasszam?

A napoban jött szembe ez a kérdés. Adott egy Align T-Rex 550X helikopter és választani kellene a két szabályzó között. Melyik lenne az ideális választás? Elgondolkodtató a kérdés, lássuk mi a válasz.

Align RCE-BL100A vs Kontronik JIVE 100 LV

Nos a válasz kézenfekvőnek tűnhet, de nem az. Igen, a Kontronik jobb, de jóval drágább is, nagyjából a duplája árban az Align szabályzójának. Egyébként az Align felirat alatt egy Hobbywing szabályzó lapul, ugyanezt megvehetjük a Platinum V4 színeiben is, legfeljebb a bíbor tokozás fekete lesz. Mind a Kontronik-ban, mint az Align-ban van integrált BEC áramkör, igaz az Align BEC-je kétszer olyan erős. Tapasztalataink alapján azonban a Kontronik jóval egyenletesebb teljesítményt nyújt, mint az Align, főleg a Governor módú fordulatszám tartásában van jelentős különbség.

A Kontronik minden terhelési körülmény között tartja a fordulatot, amíg az akkumulátor bírja, az Align nagy terheléskülönbségek esetén azonban kiesik a ritmusból és hajlamos a fordulatszám elejtésére. Ez a legtöbb esetben nem jelent gondot, hiszen a különbség nem olyan jelentős átlag repülés közben, de gondot jelenthet például kezdő tic-toc repülőknek, akiknek a terhelés kontrolja még gondot okoz, ezért sokszor extrém módon adják az erőhatásokat a helikopternek, ezzel pedig komoly feladat elé állítva a szabályzót. Ezen a ponton a Kontronik mindenképpen nagyságrendekkel hatékonyabban működik, míg az Align szabályzó a terhelés rossz lereagálása következtében veszíteni fog a fordulatból, így az erejéből és végül a magasságából. Így az eleve rossz tic-toc még rosszabb lesz.

Szolíd, haladó szintű repüléshez, nyolcasozáshoz azonban a Jive igencsak túllövés, ilyen körülmények között a fordulatszám egyenletes tartása nem akkora feladat, hogy az Align eszköze ne bírkózna meg vele. Jó repülési tudás esetén meg a gép úgysem kerül a csúcsterhelés közelébe az esetek jelentős részében, kivéve azt az egy-két szándékos manővert, azt meg le lehet reagálni.

Felmerült még egy szempont: elegendő a jóval drágább Jive 5-15A-es BEC áramköre a négy szervó és az összes komponens kiszolgálásához? Nos, ez szervók kérdése. Jó minőségű szervók esetén elégnek kell lennie, mivel minél jobb minőségű egy szervó, annál kisebb a belső mechanikai ellenállása, és ezáltal az üzemeléséhez szükséges áramerősség is. Ha gyenge minőségű szervót használunk, aminek a működéséhez egy atomreaktor szükséges, akkor - elméletben - túlterhelhetjük a BEC áramkört, de még ezt sem tartanám valószínűnek. Érdemes lenne egy mérést csinálni, de nagyon meglepődnék, ha mondjuk az Align gyári szervói együttesen többet vennének fel csúcsterhelésen mondjuk 8-10 ampernél. Sajnos a szervók legtöbbjénél ezt az adatot a gyári adatlap nem tartalmazza.

Összefoglalva: Választás a kettő között leginkább pénztárca és egyéni preferenciák kérdése. De a célnak ebben a méretben mindkét szabályzó messze menőkig megfelel, igaz a JIVE kompromisszumok nélkül, az Align esetén - fele annyiért - néhány elfogadható kompromisszumot kell kötni.