rchelicopterhub.com / rchelicopter.hu
2019. május 10.

A Scorpion BEC ok nélkül védelmi módba kapcsol
A jelenség és a megoldás a Tribunus 80/120-hoz

Valójában a cím nem teljesen igaz, mert van neki oka - még akkor is, ha az nem olyan nyilvánvaló. A Scorpion kinyomozta, hogy mi tudja ezt a "meghibásodást" előidézni a Tribunus szabályzó BEC áramkörén és a problémát megtalálták.

A Scorpion BEC ok nélkül védelmi módba kapcsol

Éppenséggel a hibát magát néhány bizonyos szervó okozza - ahogy arról a Scorpion beszámolt. Néhány szervónak nagy indukciós feszültsége van, ami visszatáplálást okozhat. Ez akár 30%-kal több is lehet mint a BEC kimeneti feszültsége. Nem hangzik jól, mert ez felnyomhatja a feszültséget a rendszerben akár 2,5V-tal is, kinyírva ezzel az FBL egységet, a vevőt, vagy mindkettőt. A Tribunus védelmi módba kapcsol, hogy megelőzze az áramköre károsodását - legalább.

Másik variáció, amikor a szervó igazán nagy csúcsáramokat vesz fel a működéséhez. Amikr a BEC áramkör ezt érzékeli, úgy gondolja, hogy valahol rövidzárlat van, ezért levág és átvált védelmi módba.

Pár szervó mindkét jelenséget kombinálva produkálja egyszerre, így a védelmi módba kapcsolás még valószínűbb.

Mit lehet tenni?
Létezik bármiféle firmware-frissítés? 

Nem, nincsen frissítés, mivel ez nem szoftver probléma, ez a hardverben van. A megoldás rövid időt igényel, és kifejezetten olcsó, párszáz forint mindössze. Csak egy kondenzátor szükséges az FBL vagy a vevő körül a táp áramkörben. Szerezz egy szervó dugót, és forrassz bele legalább 20AWG vagy vastagabb vezetéket a feket és a piros lábakra. Ezek a vezetékek ne legyenek 5-6cm-nél hosszabbak.

Aztán forrassz egy 1000-4700μF 10-25V kondenzátort a vezetékekhez.

Figyelmeztetés! A kondenzátor polaritás-érzékeny. A mínusz megy a fekete, a plusz meg a piros vezetékhez. A polaritást a kondenzátor oldalán jelölik. Dugd bele a dugót az FBL egységbe vagy a vevőbe.

Ez a kondenzátor el tudja nyelni a visszarugó feszültséget, megvédve ezzel más komponenseket, és meg tudja táplálni az extra áramfelvételt a nagy csúcsok közben.

Ha nincs szabad szervó konnektorod, megoszthatsz egy létezőt is, a BEC kábelét javasoljuk mi.