Szabó, Péter - pgpetike
2019. június 29.

Egodrift
A motorokon túl

Egodrift: a vállalat, ami 2018 előtt ismeretlen volt az RC helikopter iparágban. Szinte egyik pillanatról a másikra tört be, s ma már a heli motorpiac egyik vezető gyártója, és a hobbi minden fontos eseményén jelen van, illetve képviselteti magát. Ez minimum érdekes, s ha lehet azt mondani, akkor inkább roppant érdekes. Mi a titkuk? Mi ez a cég, a motorokon túl?

Egodrift

Ha azt várod, hogy ez egy tipikus, száraz adatokkal telezsúfolt írás lesz az Egodriftről, akkor nagyon tévedsz. A célom nem egy tipikus PR cikk volt. S már most, a cikk elején igyekszem aláhúzni azt is: senki sem kért fel, hogy támogassam a márkát. De úgy gondolom, megértettem az „Egodrift család” üzenetét, filozófiáját, s valójában erről szeretnék írni. Igen, ők nem olyanok, hogy "annyi profitot teremtsünk, amennyit csak tudunk". Az Egodrift egy gondoskodó család kínai hagyományokkal és erkölcsi tartással megfűszerezve, európai megközelítésekkel, ázsiai szorgalommal és japán perfekcionizmussal átitatva. És az az érzés, ami ebből megteremtődött, no, az teljesen más, mint amit a többi hobbi cég megjelenít.

Tény: az Egodrift nagyon jó motorokat gyárt. Ők volnának a legjobbak? Sok-sok olyan válaszunk van, hogy igen, mások pedig azt mondják, hogy nem. De az vitathatatlan, hogy az általuk gyártott motorok minősége igen-igen magas, s mindez természetesen az árcéduláról is leolvasható. A kiváló minőség beruházásokat, a tökéletesség lelkesedést, a legjobb változat megtalálása pedig időt igényel. És az idő pénz. Ahogy tudom, hogy az Egodrift az egyetlen kínai (hongkongi) vállalat, amely minden termékét japán CNC gépekkel gyártja, és egyszerűen nem képesek alacsonyabb minőségű termékeket gyártani, még akkor sem, ha azt akarnák. De azt tudni kell, hogy az ilyen gépek működtetése nagyon költséges. Az optimalizálás kulcsfontosságú annak érdekében, hogy elérjék a lehető legjobb teljesítményt. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a gyártott termékek a maximálisan lehetséges mennyiséget célozzák. A minőség az Egodriftnél mindennél fontosabb elsőbbséget élvez.

Hadd magyarázzam el mindezt egy távoli példával. Tudtad, hogy a dán Lego 6 darab Duplo kockát gyárt egyetlen lépésben? Egy kínai másoló cég 28-at, és hasonló gépen. Miért nem csinálja ugyanígy a Lego is? A minőség miatt. Minden kockának szigorúan azonos méretűnek kell lennie. Hajszálpontosan ugyanolyannak. Ha többet gyártanának, a fröccsöntés során a folyékony műanyag nyomása a sokkal nagyobb felület miatt kiegyensúlyozatlanná válna. És a Lego egész egyszerűen nem vállalja ezt a kockázatot. Azonban egy ilyen gép üzemeltetése minden esetben időarányos üzemeltetési költségeken alapul. És a nagy különbség a termékek árában jelentkezik – az innováción, magában a márkán és sok minden máson túl. Ez az a minta, amit Egodrift követ, és azt talán még maga az Egodrift sem tudja.

A tervezők hónapokat töltenek egy új motor létrehozásával. Első próbálkozás, majd második, harmadik is, mindaddig, amíg a motor tökéletesen meg nem felel a kitűzött célnak. És mindez megjelenik a részletekben, beleértve ebbe a csomagolást is. Az Egodrift ezeket a motorokat abszolút mérnöki munkával művészi szinten gyártja.

Csak felszínesen vizsgálódva tűnik úgy, hogy a cég – pestiesen szólva – a semmiből jött, mivel az Egodrift Tengu nevű helikoptermotor-sorozat körülbelül egy éves. Valójában azonban a vállalat korábban ipari ls katonai repülőgép elektromotorokat gyártott, majd mint Egodrift az FPV versenydrón-motorokat gyártását kezdte el a Tengu idők előtt. A majdnem két évtizednyi, egészen pontosan tizenhét esztendő alatt összegyűjtött tapasztalataik lehetővé tették, hogy helikoptermárkák számára is jó motorokat készítsenek. Nem véletlen, ha a helikopter gyártójának logójával látott motor hasonlít a Tengu motorhoz. 

Yutao Zou szenvedélyes ember, aki nem tudja elfogadni a minőségi kompromisszumokat. Hallottam, hogy más motorgyárak próbálták meggyőzni arról, hogy az ő motorjaikat is gyártsa az Egodrift. Ha egyetért a koncepcióval és a márkával, akkor az Egodrift jó szívvel legyártja a kért alkatrészeket. De, amikor nem tudja elfogadni a koncepciót, akkor az a motor nem az Egodrift-nél fog megteremtődni még akkor sem, ha semmi sem utal arra, hogy az Egodriftnél készült volna. Ez az alapelvük.

A motorokon túl: ott az ember

Létezik egy igen nagy dolog ebben a cégben. Napjainkban a fenntarthatóság egy igen divatos szólam. A cégek többsége használja is, de a puszta szavakon kívül nincsen más, csak jól hangzó marketing kifejezések. Az Egodrift azonban egy valódi, gondoskodó család. Törődnek egymással. És együtt dolgoznak.... Nem, nem a profitért. A profit maximalizálása nem az Egodrift útja. Amit tőlünk, az ügyfelektől kapnak, közvetlenül vagy közvetve, de visszavándorol a hobbihoz, biztosítva ezzel a stabil és szilárd utat a hosszú távú létezéshez. Az Egodrift srácok megértették, ha nem létezik a hobbi, akkor nem léteznek az ügyfelek sem, akik megvásárolják a motorjaikat. Ha az ügyfelek nem vásárolják a motorjaikat, akkor nincs Egodrift sem. Tudják, ha valamit szeretnének elérni, akkor azért igen sokat kell tenni. Ez egy ún. win-win helyzet. Ezért az Egodrift számos más vállalatot is támogat ebben a hobbiban úgy, hogy a nevük nem mindig jelenik meg. Sok-sok történetet ismerek, hogyan segített más cégeket Yutao vagy Vincent, maga az Egodrift. És nem csak alkatrészek és más, kapcsolódó termékek terén. Gondoljunk az AccuRC-re: tele van Egodrift motorokkal. Az Egodriftnek ez reklám, ami az AccuRC-t még gazdagabbá teszi az elérhető szolgáltatások terén, és ezzel lehetősége nyílik arra, hogy szimulált körülmények között teszteljük a terméket, mivel azok pontosak. Végül pedig mi vagyunk a nyertesei ennek az együttműködésnek, ami életben tartja a hobbit.

Szerencsés voltam, hogy a közelmúltban hosszú beszélgetéseket folytathattam Vincent Offenbeckkel. Megismertem a céljukat: valami igen jót létrehozni, s adni valamit az embereknek, amivel elérhetik a lehetséges maximumot. És életben tartani a hobbit. És nem csak a motorokon keresztül, hanem ők törődnek a szponzorált pilótáikkal, és végül, de nem utolsó sorban: velünk, mindannyiunkkal, amikor eseményeket szponzorálnak, versenyeket támogatnak, vagy nyereményeket adnak a tombolához. Ha követjük az RC helis eseményeket, különösen Európában, az Egodrift ott van mindenhol. A pilótáik, a motorjaik, a zászlóik, minden mutatja a jelenlétüket.

Egodrift: egy érzelmi csoda

És most egy abszolút személyes történet: Antónia (Toncsi), a kislányunk, nem tudott túl sokat az Egodrift márkáról. Semmi köze még a kV-khoz, amperekhez, wattokhoz és celsiusokhoz. Egy kislány, egy gyerek, de Egodrift fanatikus lett egyetlen ok miatt: ahogy kezelték őt az Egodrift srácok. És annak a bizonyos doboznak, a vadonatúj Tengu 2520 dobozának a kinyitása a Helifesten, egy dolog volt a sok között.

Másnap este, miután a Helifest-en, az AccuRC-nél gyakoroltunk – mindez már csapatmunka a családunkban! –, hirtelen megállt a SAB Goblin Havok heli-vel és hozzám fordult: „Apa, azt akarom megnézni, hogy milyen motor van benne? Ha nem Egodrift, akkor kicserélem!” Mindaddig senki sem említette neki ezeket a szavakat, hogy motor vagy Egodrift.

Másnap este új videót vettünk fel, egy új helikopter kitt dobozának felnyitásáról. A márka most nem fontos. Amikor elkészítünk egy videót, mindig beszélünk a részletekről. Toncsi nagyon fiatal még, segíteni kell a technikai részleteket illetően. Összegyűjtöttem, mire van szükség ahhoz, hogy egy helikoptert megépítsen, hogy befejezze a modellt, és hogy repüljön. Egy dolog hiányzik, a MOTOR. Pusztán csak ennyit válaszolt: "Apa, lehetne benne nekem Egodrift motorom?"

Valami történt a Helifesten, az Egodrift sátorában. Még mindig nem tudom, hogy mi, de, hogy ott történt az biztos. Egy 9 éves kislány megtalált egy céget, egy családot. Nem a minőségi termék, ami az egésznek csak egy része, nem a csomagolást, hanem az érzést és az igazi érzelmeket, amiket az Egodrift kelt az emberben.

Hogyan, s miért működik ez? Következzen egy szintén bizalmas, személyes történet négy srácról, a föld három különböző földrajzi helyéről. be akartam fejezni a Tengu 2520-as doboz nyitásáról szóló videó szerkesztését. Szükségem volt egy minőségi logóra ehhez a videóhoz, ezért küldtem egy üzenetet Vincentnek. Éjfél előtt voltunk Londonban. Fél egy volt Ausztriában. Válaszolt, talán egy perc sem telt el, és valami jobbat küldött nekem, mint egy logó. Aztán beszélgetni kezdtünk a hobbiról, a hobbiban levő emberekről általában, de a lelkesedésről, elkötelezettségről, és a lojalitásról is, no meg arról, hogy miért szeretjük a hobbinkat, és így tovább, minden "haszontalan" dologról.

És küldött nekem valamit: "Tudod, mi az Egodrift?" Talán, ha egy fél órával korábban készült egy kép egy srácról, és az édesapjáról, Thaiföldön. Ez a srác a föld egyik legjobb RC pilótája. Apja egy igazi apa, aki támogatja a fiát még akkor is, amikor az nehéz és nem kevésbé fárasztó. Körülbelül hajnali 5 óra lehetett Thaiföldön, amikor a kép készült. Ez a fickó alázatos és szerény, noha rengeteg oka lehetne arra, hogy önző, beképzelt, nagyképű legyen a kétségtelenül meglévő képességei, a pilóta tudása alapján. Az apa ugyanígy tehetne. De korán reggel indultak repülni, mert azután a "rendes élet" kötelezettségeket követel tőlük.

Ez a fiatal srác a Global 3D-re gyakorol, mégpedig a lehető legmagasabb szinten. Az apa elküldte az üzenetet, és a képet is Vincentnek. Nem azért, mert bizonyítani akarta, hogy a szponzorálásért dolgozik. Azért küldte a képet, hogy megmutassa,: "Mindannyiunk célja érdekében dolgozunk!” – hogy majd megmutathassák azt, hogy a srác, a termék együtt mit tudnak a maximumon. "A siker szeretet, könnyek, elkötelezettség és kemény munka eredménye" - mondta Vincent. "Ich liebe dich" (szeretlek), ezt válaszolta németül Thaiföldről az apa.

És én szemtanúja voltam az egymással való törődésnek. Amikor írtam neki, Vincent még mindig az irodájában dolgozott. Kan Poonnoi és az édesapja, Narong, a Global 3D-n bemutatandó repülésen dolgoztak. „Lehetetlen” idők a különböző időzónákban mindannyiunknak, de meghallgatjuk egymást. "Tudod, mi az Egodrift? Ez nem egy márka. Ez egy család és forradalom... #Egofamily". És valóban, akkor megértettem, amit korábban éreztem: az Egodrift lényegét, miért működik. Mert ők – az Egodrift család tagjai – valóban törődnek egymással és a közösséggel, amiben élünk.

A magyar változatban közreműködött: Horváth Miklós - Köszönet érte