rchelicopterhub.com / rchelicopter.hu
2019. november 24.

Áttekintés: XLPower Protos 380
Egy abszolút független felhasználótól - Szalontay Gábor

Gábor most este küldte nekünk a Protos 380-ról írt véleményét. Gábor egy független pilóta, semmi érdeke nem főződik a modell népszerűsítéséhez. Más nézőpont, őszinte vélemény - több nézet, nagyobb kép. Ez egy sokkal rövidebb összefoglaló, mint a mi igen részletes véleményünk, de jól összegzi az álláspontját.

Ez egy egészen könnyű modell, amelyhez fogékony ciklikus érzet társul. Úgy tűnik, szereti a magas fordulatot. A teljesen szíjas felépítéssel együtt, egy szép és finom szerkezet, bár egy hézagoló az autorotációs fogaskeréken megtenné, amely megelőzhetné a szíj dörzsölődését a fogaskerék szélén. 

A modell jól fut, és nagy helikopteres érzése van, amikor sebességbe kerül. Az aktív ciklikus vezérlés miatt szerintem tapasztalt pilótáknak is tetszhet, de a kezdőknek nagyjából 11,5° és 12° között ajánlanám a pitchet, ha a rotorsebesség 3000 vagy afölötti tartományban van. Egy kissé mérsékelt rate-et szintén ajánlanék a kezdőknek, mivel a ciklikus vezérlés nagyon érzékeny. 

Ami nem tetszik az a kabin, ami sötét és nehezebbé teszi a dolgokat a borult égen, valamint a kabin és a váz alakja miatt hajlamos felfelé dőlni előrefelé repülés közben, és ez furcsa megjelenést is ad a modellnek a levegőben. Valamint nem vagyok nagy híve a régi stílusú farokszervó felfogatásnak a farokcsövön. Továbbá a két hátsó szervót nagyon nehéz megközelíteni a flybarless tálca miatt, ami útban van. így amikor azokon kell valamit csinálni, mindent le kell venni, ami útban van. Lehetnek a modellnek egy kicsit jobb vezetékezési útja is, de összességében egyáltalán nem rossz.