rchelicopterhub.com / rchelicopter.hu
2023. január 19.

SAB Kraken nem scale helinek való. Valóban?

"Fogd meg a söröm" mondta Glen, és megcsinálta. És megint, nem is egyszer, hanem több alkalommal. Ha azt hiszed, hogy a szépen megtervezett és szép SAB Goblin helikoptereket nem lehet scale helikopterré alakítani, nos, akkor tévedsz, és Glen Scalemale szállítja a bizonyítékokat.

Egy átlagos scale RC helikopter pilóta amikor scale helikopter alapot keres, bármi másra gondolna, de nem egy SAB Goblinra. Nyilvánvalóan a legjobb megoldás a fine scale mechanika, de olyan drágák, hogy a legtöbben, akik hajlandóak semi scale helikoptert építeni, inkább a performance modellek közül válogatnak, amit be lehet építeni egy scale sárkányba. És a SAB helikopterek lennének az utolsók ebben a sorban.

Mielőtt azonban erre a következtetésre jutnál, talán érdemes felvenni a kapcsolatot az ausztráliai Brisbane-ből származó Glen Scalemale-lel. Glennek más a véleménye erről, és van is egy történet a háttérben. Glen fix szárnyú RC pilóta, de mint mondta, mindig is szerette a helikoptereket. Emiatt már vagy tíz éve épít és repül scale helikoptereket.

Körülbelül akkor, amikor a Roban 800 Airwolf-ot kiadták, szerzett egyet a korai kiadású modellekből az eredeti Roban mechanikával. Glen a tapasztalatai alapján elégedett volt vele, majd az idő múlásával a nagyobb megbízhatóság érdekében több fejlesztést és változtatást hajtott végre. Köztudott, hogy a scale helikopterek építése és repülése hatalmas időt és még több pénzt igényel, ezért a megbízhatóság az egyik kulcsfontosságú szempont, ha nem a legfontosabb.

Kezdetben Glen nem rajongott a szíjhajtásért, később rájött, hogy a Kraken mechanika nagyon hatékony és megbízható, így akár 10-15 perces repülési időket is el tudott érni úgy, hogy a Kraken-t másik kedvencével, Kontronik power systemmel párosította. Végül ez a kombináció a "KrakenWolf" néven öltött testet.

Az eredeti SAB Goblin Kraken szerkezetet módosítani kellett, az akkumulátorhoz tartozó vázrész elejét eltávolította, hogy beleférjen az Airwolf törzsébe.

Egyedi karbon farokkereteket készítettem, hogy 800-as méretre tudjam nyújtani, aztán másik, eredeti Goblin szíjat is találtam hozzá, ami megfelelt.

A Kraken eredeti főtengelye sem volt jó erre a célra, ezért azt is kicserélte egy Synergy 766-os főtengelyre, amit szintén le kellett vágnia, így kapott a Kraken hosszabb főtengelyt, hogy jó legyen ehhez a sárkányhoz.

Aztán jött a következő nagy probléma: az Airwolf forgószárny az óramutató járásával ellentétes irányban forog, de Glen meg tudta fordítani az egyirányú csapágyat. Végül egy nagy probléma maradt: az Airwolf faroklégcsavarja a bal oldalon található, ezért a farokblokkot jobbról balra kellett fordítani. Ez szükségessé tette a teljes farokszervó-tartó módosítását is, így került a farokszervó a faroktartó fölé.

Glen azt mondta:

Nem túl sok munkával az egész mechanika kiszedhető, és egy tipikus vázas és faroktartós helikopterként is repülhető, bár ez egy nyújtott változat lesz.

"Hasonló átalakítást csináltam a Roban Bell 429-en is, de az sokkal több tervezést igényelt, egyedi szénszálas oldallapokat, egyedi faroktengely-hosszabbítót, hogy a faroktartót lejjebb tudjam tenni. Mind a B429-ben, mind az Airwolf-ban teljes Kraken faroktartót rejt a sárkényon belül."

Glen azt tervezi, hogy egy Roban Bell 412-t és egy Fun-RC Bell 407-et is SAB mechanikásra alakít át, de ezek a projektek nyilvánvalóan hosszú távú tervek, mivel sem az ideje, sem a pénzügyi lehetőségei nem korlátlanok.

Ha hasonló projektben gondolkodsz, érdemes meghallgatni Glen véleményét:

Az SAB mechanikájának a hozzáigazítása  némi mérnöki munkát igényel, de számomra a kompakt és moduláris felépítés miatt ideális, valamint nagyon megbízható, rengeteg alkatrész áll rendelkezésre, ezért mindenkinek, aki egyedi scale helikopter építésén gondolkodik, ezt, mint ideális platformot tudom ajánlan.

Glen told that, if a scale cabin is planned, the SAB Goblin Kraken gearbox is helping a lot, as it allows more room for a full scale interior.

Glen elmondta azt is, hogy ha scale belső is tervben van, akkor az SAB Goblin Kraken áttételháza sokat segít, mivel több helyet biztosít a teljesen scale belső tér számára.

Mi a helyzet az újabb SAB modellekkel? Azt mondta, hogy ez még nem tapasztalta ki, de nagyon valószínű, hogy az SAB Goblin Raw bizonyos esetekben még jobb választás lehet.

SAB Kraken nem scale helinek való. Valóban?