Szabó, Péter - pgpetike
2019. április 3.

RC helicopter szimulátor: AccuRC 2
Első benyomások és tapasztalatok

Az AccuRC csapata kapcsolatba lépett velünk, és megkért, hogy teszteljük a szimulátorukat. Éltünk a lehetőséggel, és miután megkaptuk a licenszet, az AccuRC telepítésre került, napi szinten használjuk és teszteljük két különböző számítógépen. Még mindig sok minden vár felfedezésre, de megvannak az első benyomásaink, itt az idő, hogy megosszuk őket. És most megígérjük, hogy nem ez lesz az egyetlen írásunk az AccuRC-ről, többet is megérdemel.

RC helicopter szimulátor: AccuRC 2

A valószínűleg jó szimulátorok listája meglehetősen rövid az RC helikopter pilóták és kezdők esetében. Az egyik ilyen szimulátor a listánkon az AccuRC. Viszont elfogadni egy termék tulajdonosának a felkérését a tesztelésre vonatkozóan és ígérni egy leírást a tapasztaltakról, az kockázatos, ha nem ismerjük a teszt alanyát. Mi van akkor, ha nem nyújtja azt, amire számítunk, mi van akkor, ha nem tetszik? Az egyik legfontosabb elv az rchelicopter.hu-nál a bizalom. Nem hazudunk, akkor sem, ha az könnyebb volna. Nos, ez most nem az az eset szerencsére.

Szintén nehéz objektív véleményt felállítani, különösen akkor, ha van már egy favorit, ami jó és szabvány volt, de sajnálatosan megszűnt. Igen, ez a PhoenixRC, de a multiplayer-t és a letöltéseket kiszolgáló szervereik már nem elérhetők, így ideje tovább lépni.

Hosszú sztori: hol tartunk most

Valami hasonlót vártam, mint a PhoenixRC, és így közelítettem meg a kérdést, ami nagy hibának bizonyult. Ami jól működött ott, az nem a választandó megoldás itt. Például: az "auto zoom" a legtöbbünk számára a "muszáj bekapcsolva lennie" esete volt a PhoenixRC-ben, szimplán azért, mert a grafikus motor gyorsan kicsinyítette a távolodó helikoptert a képernyőn, és a 700-as méretű helikoptered egy pillanat alatt egy képpont méretűvé vált. Ez nem szükséges az AccuRC-ben, valahogy a nézet jó lett, még úgy is, amikor a helikopter messzebbre van, viszont könnyű az orientációt vagy a mélység érzését elveszteni, amikor az auto zoom be van kapcsolva. Ez személyes benyomás, de az AccuRC auto zoom nélkül igen pontosnak tűnik. És nincsen auto zoom a pályán sem a valódi életben.Végezetül újra kellet közelítenem a kérdéshez a PhoenixRC viselkedésének elvárása nélkül. Ez rendkívül fontos, különben csalódott leszel, mivel ez a szimulátor egészen más.

Az AccuRC a Steam-en érhető el. A licenszedet megveheted at AccuRC.com-on, majd a Steam hozzáférésed és a kapott kód segítségével le tudod tölteni. A program elérhető demó változatban is. A demo (körülbelül) olyan nagy, mint a teljes változat, de csak egy modell használható, és a repülési idő limitált. utána újra kell indítanod a szimulátort. Spórolj időt, és menj inkább a teljes verzióra. Az ára nem magas, mivel 39.99 fontba kerül, ami nagyjából 15 ezer forint, így sokkal olcsóbb, mint pár másik versenytárs, nem fogod megbánni.

Az AccuRC csendben települ a Steam segítségével 6GB tárhelyet felhasználva. Nincsenek trükkös add-on-ok, nincs tuningolás, nincs hekkelés, csak úgy ott van. Mi Futaba adót használunk telepített játékvezérlőként, ami egy kicsit trükkösebb bármilyen másik kapcsolatnál, mint például interlink vagy Jeti/USB, és el kellett töltsek pár percet a beállításával az AccuRC-ben is, de nem volt egy agyműtét.

Az AccuRC egy RC szimulátor, így még az autókat is támogatja a drónok, repülőgépek és helikopterek mellett, de azt hiszem hogy elsősorban helikopterekhez tevezték. És azt meglehetősen jól végzi. Az már az elején nyilvánvaló volt, hogy az erők szimulációja valóban pontos, de a vezérlés nem volt elég érzékeny. Ez az FBL alapértelmezett beállítása miatt volt az én esetemben, ami kezdő szint volt. Az FBL beállítását Aerobatic-ra kellett állítsam, aztán később áttértem a 3D-re. A renderelés szintén jó volt, de a környezet egy kicsit csúnya a PhoenixRC-hez képest. Emiatt ambivalens érzésem támadt, mivel a modell éles volt, a környezet meg homályos. Próbáltam valami okot találni a programozási nehézségeken túl, aztán azt vettem észre, hogy repülés közben ez nem zavaró, mi több azt az érzést szimulálja, amit a valódi életben tapasztalsz. A modellre figyelsz a valóságban és nem látod a környezetet igazán. Ez csak akkor néz ki csúnyán, ha azt figyeled.

PhoenixRC kontra AccuRC

Aztán elkészítettem ezt a videót a PhoenixRC és az AccuRC összehasonlításáról. Rögtön a feltöltése után az AccuRC-től szóltak, hogy ennek nem így kellene kinéznie. Így elkezdtem a grafikai beállításokkal játszani. Őszintén az AccuRC laptoppokra lett telepítve, és egyik sem egy gaming számítógép, ezért nem voltam elég bátor, hogy mindent a maximumra toljak. De tegyünk egy próbát. És a végeredmény lenyűgöző lett. 1920×1080-as felbontás, ultra magas renderelés beállítva. Élelmosás közepes mértéken, és az AccuRC 60 FPS sebességgel, akadás és fagyás nélkül fut. A PhoenixRC most már őskori játéknak tűnik a Commodore korszakból. valóban tetszik nekem, Toncsi még nem annyira magabiztos, de amikor megkérdezem "melyik szimulátort akarod használni", az AccuRC-t választja.

Az AccuRC ultra high rendering beállításal

Tapasztalatok

Az AccuRC állítgatást igényel számos helyen, de a beállításokkal töltött idő kifizetődik. A végső eredmény nagyszerű. Ahogy azt már említettem, megfelelő zoom és kikapcsolt auto zoom működik nekem igazán, úgy tűnik, mintha valóban a pályán lennék (már amennyire ezt egy szimulátor vissza tudja adni). A helik úgy viselkednek, mint az igaziak, kivéve a flybar-osokat. Azok sokkal direktebbek, mint a valóságban. És ez az, amiért az elvárásaink ismét mások lesznek a PhoenixRC után. Megszoktuk, hogy minden manővert, amit a szimulátorban tanultunk, át kell ültetni a valóságba.

Talán emlékszel, hogy nem volt FBL a korai időkben, így a PhoenixRC nem támogatta egyáltalán. Le voltunk sokkolva és majdnem összetörtük az összes FBL modellt a valóságban, mert a vezérlés annyira direkt volt, és nem volt egyáltalán FBL modell a szimulátorban, hogy tapasztalatot szerezzünk. Ha jól emlékszem, az FBL modellek a PhoenixRC 3-ban lettek elérhetőek. De a valóságtól eltérően viselkedtek. Ez azért volt, mert a matekot végző motor még mindig a flybar alapú volt, csak az összes értéke fel volt tolva a maximumra, hogy valami hasonlót adjon vissza, mint a flybarless.

A tapasztalataim alapján az AccuRC kicsit különbözik. Mindkét szimulációja megvan, de a flybar alapú nem annyira realisztikus. Nincs aza flybar heli, ami ennyire gyorsan reagálna, mint az AccuRC-ben, a flybar a természete okán egy kicsikét lassabban reagál, mivel az imbolygó a flybar-t vezérli, a flybar vezérli a lapátokat, és az erőknek idő kell, amíg ezen a láncon végigmennek. Majd megpróbálok játszani a beállításokkal a workbench-ben (munkapad). Igaz, ez kevésbé fontos, mivel a flybar időknek vége, nem hiszem, hogy az új modellek közül akár egyet is gyártanának még flybar-os változatban manapság, szóval ez ne legyen probléma.

A flybarless helikopterek, mint a Mikado Logo 600SX. Align T-Rex 700E, Align T-Rex 600 (még a nitrós is) egész jól visszaadják a valóságot. Most már el tudom képzelni, hogy a manőver, amit éppen most tanultam meg az AccuRC-ben szinte azonnal átrakható a valóságba, mivel az összes faktor jól szimulált.

A környezeti számítások nem olyan nagyon pontosak, szóval lehetséges néhány objektumon átrepülni, de ez inkább vicces, mint bosszantó. És mint szoftverfejlesztő, én sem törődnék túl sokat minden apró részlettel az ütközés szimulációban, ezzel pazarolva a drága processzoridőt. Ez kevésbé fontos, vicces is lehet, de nem állítanám, hogy súlyos gond.

nem túl sok modell érhető el még, de nagyon sok legutóbbi benne van, és ahogy én tudom, a modellválaszték bővül folyamatosan. Ez szintén igaz a helyszínek esetén is, egy részük teljesen használhatatlan a helikopterekhez, de azokat más célokra szánták, például autóknak. Ne feledjük, ez még mindig csak a 2-es verzió. tapasztaltam pár vezérlési problémát, amikor újra kellett indítanom az AccuRC-t, de ez elég ritka. Eddig sosem fagyott, sosem fordult magába, nem úgy mint a PhoenixRC még az 5.5-ös verzióban is (őszintén a 3D tájak nem működnek nálam, a szoftver szimplán széthal, amikor használni akarom őket).

Átlagos hardver egy jobb videóvezérlővel elég, szóval nem kell egy 700-as helikopter árát számítógépre költeni csak azért, hogy fusson az AccuRC.

Szolgáltatások

Ez még korai téma jelenleg. Az AccuRC rengeteg jó szolgáltatással rendelkezik eddig, bár egy pár jól ismert és hasznos funkció hiányzik nekem a PhoenixRC-ből. Nem volt még esélyem tesztelni az online működést, nem tudtam még a workbench-et (munkapadot) mélyen tesztelni eddig. Nem volt időm a finombeállításokkal foglalkozni és így tovább. Ez megy a következő írásba. Visszatérünk még erre a témára hamarosan.

Ítélet: abszolút pozitív

Rossz az AccuRC-t bármilyen előítélettel vagy más szimulátoron nyugvó elvárással megközelíteni. Közelítsd meg a valós élet felől és nem fogsz csalódni. Jó? Igen, valóban jó. nem hibamentes, de melyik szoftver mentes a hibáktól? A magyar fordítása egyenlőre borzasztó, de már segítünk az AccuRC-nek és újra megcsináljuk - remélhetőleg jól. Nincs benne kritikus vagy végzetes hiba, ami fontos. Néhány szolgáltatás lehetne jobb, néhány szolgáltatás fejlődhetne vagy újra lehetne őket gondolni, de mint teljes szimulátor valóban abszolút ajánlott. Megéri azt a 39.99 fontot vagy 150 ezer forintot. Szóval menj fel az accurc.com-ra, nézd végig a részleteket, csinálj egy Steam fiókot, és ugorj bele.

Jó repülést, jó leszállást... az AccuRC-vel!

RC helicopter szimulátor: AccuRC 2