Sipos, József - SIPI
2011. december 4.

A LiPo akkumulátorok ártalmatlanítása

A nikkel-kadmium (NiCd) akkumulátorokkal ellentétben a lítium-polimer akkumulátorok környezetbarátok. Biztonsági okokból mégis a legjobb, ha a LiPo cellákat teljesen lemerítjük, mielőtt megszabadulnánk tőlük. Ha fizikai sérülést szenvedtek, akkor NEM ajánlott a LiPo cellák lemerítése! A részleteket lásd lentebb… Az akkumulátorokat minden esetben hagyni kell lehűlni, mielőtt a következő ártalmatlanítási folyamatot végrehajtanánk.

A LiPo akkumulátorok ártalmatlanítása

A LiPo cellák és akkupakkok ártalmatlanításának folyamata:

1. Ha bármelyik LiPo cella fizikailag megsérült, ennek eredményeképp felpúposodott, a cellák elváltak egymástól vagy a cella tasakja elszakadt, NE merítsd le az akkumulátort! Lépj tovább az 5. pontra!

2. Helyezd a LiPo cellát tűzálló tárolóba vagy egy vödörnyi homokba.

3. Csatlakoztasd az akkumulátort egy töltőhöz, a töltőt állítsd kisütés üzemmódra. Állítsd be a legalacsonyabb kikapcsolási feszültség értéket a töltőn. A kisütési áramnak C/10-et adj meg (a C értéke az akkumulátorod kapacitására utal). Például, egy 1200 mAh-s akkumulátor esetén az 1C érték 1,2A, a C/10 értéke így 0,12 amper lesz.

A kisütéshez egyébként egy nagyobb teljesítményű ellenállás, vagy egy izzósor is megfelel, ha a fentebb megadott C/10 áramerősséget nem léped túl, mert az túlmelegedéshez vezet!
A 7,4 és 11,1 voltos LiPo akkuk esetében 150 ohm-os, 2 wattos ellenállást (minden elektronikai alkatrészboltban találsz ilyet) csatlakoztass az akkumulátor pozitív és negatív pólusai közé, majd kösd az akkudat egy (ESC-re) motorra is. Az áramkört a motor megállásáig működtesd.

4. Az akkud merítését addig folytasd, amíg a cellafeszültség le nem csökken a cellánkénti 1,0 voltra vagy ez alá. Az ellenálláson alapuló kisütésnél, az akku lemerítésének folyamatát 24 órán át végezd.

5. Tedd az akkumulátort egy vödör sós vízbe. A vödörnek lehet fedője, de ne zárjon hermetikusan. Hagyd az akkut a sós vízben állni legalább két hétig.
A sós oldat elkészítése: végy egy hideg vízzel teli műanyag vödröt (fémet ne használj). Adagolj egy csészényi sót 4,5 literenként a vízhez.

6. Vedd ki az akkumulátort a sós vízből, csomagold be újságpapírba vagy papírtörlőbe és helyezd a normál szemetesbe. Most már teljesen ártalmatlan…

 

Forrás: thunderpowerrc.com
Fordította: Sipos József