Szabó, Péter - pgpetike
2018. szeptember 6.

Align T-Rex 100
A legkisebb Align helikopter

Ez a helikopter egy kicsit kilóg az Align T-Rex sorozatból: az egyetlen fixed pitch helikopter, ráadásul nagyon sok elemében kompatibilis más gyártók gépeivel. Ez egy játék a többi helikopterhez hasonlítva, viszont annak kiváló.

Align T-Rex 100
  • Align
  • 209 mm
  • 82 mm
  • 192 mm
  • 36 mm
  • 29 g
  • kb 33 g
  • 1S1P 150 mAh 10C

A helikopter vezérlése a fixed pitch technika miatt különbözik a nagytestvérekétől, az emelkedést a forgási sebesség változtatásával, míg a ciklikkus irányokat a rotorsík megdöntésével éri el. A farokrotor hajtásáról külön motor gondoskodik. Energiaellátásáról egy egy cellás 150 mAh-s 1S1P LiPo akkumulátor gondoskodik.

A gyári kit tartalmazza a helikoptert, a rádiót, a töltőt, két akkumulátort és egy ajándék szimulátort is, igaz ez utóbbi nem sokat ér. A helikopter összeszerelése nagyjából 10 perces feladat a leírás elolvasását követően - beleértve a küzdést a miniatűr elemekkel.

A az imbolygón két opcionális beállítás között választhatunk: egy soft és egy hard. Az előbbihez a rövidebb, az utóbbihoz a hoszabb gömböket kell használni.

A helikopter meglehetősen strapabíró, nem hajlamos törésre, sérülésre. Ez alól kivétel a tejfölös doboz minőségű kabin, amit azért nem lehetetlen megroppantani.

Nem lesz belőle egy erőgép, de unaloműzésre, akár alapok gyakorlására is alkalmas. Ellentétben a nagyobb gépekkel, itt a pániknak vagy a félelemnek a nyoma sem lesz jelen repülés közben, mert a gép a környezetére egyáltalán, magára meg csak kicsit veszélyes. Ha esik ne hagyjuk vergődni, és akkor nagy baja nem lesz.

A repülési idő a jól megszokott 5 perc körül alakul, sokkal többet az akkumulátor nem szolgál ki, de mivel LiPo akkumulátorokat használ, nem is érdemes erőltetni, mert hosszan csak egyszer repülünk vele, utána az akkumulátornak vége. Javítani egyszerű, karbantartást nem nagyon igényel. Igazi Align fanatikusok flottájából nem hiányozhat. Az ára sem magas, alkatrészeket is jó áron lehet beszerezni hozzá. Sőt fanatikusok a külön kapható transmitter adapter segítségével akár mobiltelefonnal is használhatják.

Eredeti változatához képest jelenleg az X modell érhető el, aminek 7 mm-el hosszabb a farka (a jobb faroktartás érdekében), és módosított a főtengelye. Megkülönböztetni az alkatrészeket egyszerű: az eredeti változat rózsaszínű elemeket használt, az X kéket.

Beltéri helikopter, a szelet nem szereti, nem is tudja ledolgozni. A farokteljesítmény igen szerény, nagyobb emeléseket vagy süllyedéseket nem tud ledolgozni, de ennél a méretnél ez bocsánatos dolgonak számít. Abszolút kezdőknek szimulátoros tapasztalat nélkül csak segítség mellett ajánlott, mert egy-két dologra fel kell készülni. A párnahatás miatt lassú elemelkedéseket nem tolerálja, azonnal elcsúszik. Ráadásul könnyedén befordul, amit tudni kell kivezetni. Viszont mivel nehezen törik és nem veszélyes, sok küzdés árán az alapok elsajátítására alkalmas lehet. Minimális repülési tudással azonban erősen ajánlott.

Tapasztalatok

Sok év távlatából is használható helikopter. A saját példányom pár javításon már átesett, lett cserélve farokmotor, farokrotor - egyik sem törés miatt, hanem kopás miatt. A kabin sem az eredeti rajta, sőt lapátokat is cseréltünk már, de azonkívül mindenből az eredeti van rajta, így a gép majdnem 5 éve megvan és több-kevesebb rendszerességgel repül is. Az eredeti akkumulátorok közül az egyik a mai napig megbízhatóan működik. Az utángyártott akkumulátorokból már egy sem üzemel, gyári eredetikkel egészítettem ki a készletet, így jelenleg 5 akkumulátorom van hozzá, ami több, mint elég.

Szélcsendes időben a kertben is jól repül. Vibráció nagy ellenség, ezért ha valami ilyet okoz (sérült alkatrész, laza elem), azt faroktartási nehézségéekkel honorálja. Bátran ajánlom ajándékként, kezdő helikopterként kis segítséggel, unaloműzőnek a téli hideg napokra, vagy nyáron az esős napokra, illetve az irodába stresszoldónak, szóval akárhova.

A webshopban megvásárolható

Cikkszám: KX022005AT

Align T-Rex 100X Super ComboRádió a dobozban

£79,98
Nincs raktáron

Align T-Rex 100