rchelicopterhub.com / rchelicopter.hu
2018. június 4.

Blade Fusion 480
Elektromos helikopter

Egy igen érdekes helikopter a Blade RC-től. Ne tévesszen meg a számozása, nagyobb mint az 500-as helikopterek. Ennek okairől egy picit később. Sok tekintetben a klasszikus vonalat viszi tovább, jó néhány egyéb vonatkozásban azonban vannak érdekes újítások is benne. Mindenesetre egy igen figyelemre méltő gép.

Blade Fusion 480
  • Blade RC
  • 980 mm
  • 302 mm
  • 136 mm
  • 1095 mm
  • 480 mm
  • 232 mm
  • 85 mm
  • 6S1P 3700 mAh 30-40C
  • 6S1P 5000 mAh 20-30C

A helikopter kit formájában érkezik, amely semmilyen elektronikát (még motort sem) tartalmaz. Ehhez képest azonban az ára meglehetősen magas. Talán magyarázat az árra, hogy egy prémium kategóriás helikopter, nem kezdőknek szánják (?). Maga a helikopter a Fusion termékvonal új darabja, ami a korábbi 270-es mellé szépen be is illeszkedik.

A farok meghajtásáról egy 6 milliméteres bordásszíj gondoskodik, amelyet közvetlenül a főtengelyről hajtott CNC orsó továbbít. A szíj feszessége állítható. A farokcső 25 mm átmérőjű, erősített falú cső, amihez nem használnak külön támasztást, a gyári specifikáció szerint erre nincs szükség.

A farokvezértlésről szénszálas tolórúd gondoskodik. A leszállótalp szintén szénszálból készül. A standard méretű szervók (amelyek ebben a méretosztályban nem megszokottak) mind a szénszálas vázban kaptak helyet - ideértve a farokszervót is.  

A gép 120°-os CCPM flybarless rotorfejet kapott. A lapátok hossza 480 mm - innen is ered a számozása, és ezért mintegy 16 cm-rel nagyobb a rotorátmérője, mint egy átlagos 500-as helikopternek. Ez a helikopter az általunk korábban használt számozás szerinti 550-es kategória.

A kit egyébként - elméletileg - könnyen összerakható. A gyári specifikáció - a motor kivételével - mindent megvásárolandó egységet típusra megad, de természetesen a saját preferenciák szerinti eszközökkel ezeket ki lehet váltani.

Alkatrészeinek ára közepes árfekvésű. A helikopter forgalmazója a Horizon Hobby, Európában egyenlőre még előrenedelés szintjén sem elérhető.

Kiknek ajánljuk

Mivel a gép körül még nagyon sok a kérdőjel, nehéz pontosan megmondani, de méretei és az árak láttán, valamint a kit felszereltsége miatt semmiképpen nem neveznénk kezdő gépnek.

Viszont az eddig elérhető videoanyagok és információk alapján ideális hétköznapi gyakorló helikopter lehet egy 700-as, vagy annál nagyobb méretű modell mellé. Az ajánlott akkumulátor (5000mAh 6S1P) is ezt támasztja alá. 

Blade Fusion 480