rchelicopterhub.com / rchelicopter.hu
2018. június 5.

Mikado Logo 600 SX
Elektromos helikopter

A Logo 600 SX a Mikado egyik legsikeresebb helikoptere, tulajdonképpen komolyabb változtatások nélkül 2010 óta a piacon van. Sőt, kijelenthető, hogy a kategória egyik legsikeresebb helikoptere is egyben. Aki ezzel valaha repült, nem igazán tud rosszat mondani róla.

Mikado Logo 600 SX
  • Mikado Helicopter
  • 1250 mm
  • 210 mm
  • 360 mm
  • 1350 - 1450 mm
  • 600 - 620 mm
  • kb 3400 g
  • 5S1P 5000 mAh 20-30C
  • 6S1P 3300 mAh 20-30C

A típus megnyerte az Xtreme Flight bajnokságot 2010-ben és 2011-ben, és többek között a híres 3D Masters-en 2011-ben is jól szerepelt. Egy igen jól átgondolt helikopter rengeteg olyan megoldással, ami sikeressé teszi.

A helikopter kizárólag kitben, vagy motorral együtt kapható, minden más elektronikát külön kell beszerezni hozzá.

Az egyik legnagyobb különbség a többi, hasonló méretű modellhez képest a váz, amely a kezdetek óta igen tartós műanyagból készül, lehetőséget adva olyan formai megoldásoknak is, amit a szénszálas kivitelek nem tudnak produkálni. Ennek a megoldásnak köszönhetően a 120°-os CCPM imbolygó vezérléséről 120 fokban, térszimmetrikusan elhelyezett szervók gondoskodnak, amik nem igényelnek külön konzolt, és nem növelik szükségtelenül a helikopter magasságát.

A farokkihajtás szíjjal történik, amelynek szakadása majdhogynem elképzelhetetlen. Ez volt az egyik első helikopter, amelynél a dupla akkumulátor pakk a gép aljába csúszott be. Ebből a kezdetekben azért adódtak gondok, mert a kissé viseltesebb, de nagyobb méretű akkumulátorok hajlamosak voltak beszorulni repülés után, a mai akkumulátorokkal a kissé módosított vázban ez már nem igazán fordul elő.

Repülési tulajdonságai nevezhetők hibátlannak, bár a széles váz miatt azért kissé kenődősen repül erősebb manőverekben, a hirtelen erőhatásokat nem kezeli le olyan szépen, mint a mai, keskeny vázas konstrukciók.

Viszont minden egyes elemében érzékelhető a német precizitás, a gondos tervezés. Rendes karbantartás mellett a helikopter szinte igénytelen, sok alkatrészt nem kell rajta cserélgetni kopás miatt. Az igazi gyenge pontja a leszállótalp rögzítése, amely könnyedén elnyíródik, szükségessé téve a komplett vázcserét. Megoldásként a könnyebben szakadó műanyag csavarokat szokás alkalmazni.

Alkalmazhatósága

600-as helikopterről lévén szó nem annyira ajánlott kezdőknek, de ez csak az esetlegesen ijesztő méretei miatt van. Repülési tulajdonságai alkalmassá tennék kezdő helikopternek is. Viszont a két akkumulátoros konfiguráció miatt az üzemeltetése költséges. Kettő minimum 5 cellás pakk szükséges a repüléshez.

Elsődleges bemutató, verseny és gyakorlógépnek nagyszerű választás, mellé egy kisebb modell javasolt a napi gyakorlásokhoz. Akkumulátorai miatt egy 500-as méretű helikopterrel jól alkalmazható.

Mikado Logo 600 SX