Szabó, Péter - pgpetike
2018. szeptember 6.

Little Tikes My First Flyer
Koaxiláis helikopter a legkisebbeknek

Ez is helikopter, igaz egy rendhagyó darab. Mert van a kérdés: "na jó én repülök, de mit adjak a gyereknek?". És köszönhetően a Little Tikes-nak, erre akár már a legkisebb korban is van válasz: My First Flyer.

Little Tikes My First Flyer
  • Little Tikes
  • 103 mm
  • 60 mm
  • 125 mm
  • 184 mm
  • 50 g
  • 1S1P 150 mAh 10-15C
  • 6 db AA ceruza

A helikoptert eredendően 4 éves kortól ajánlják, de kis segítséggel akár az egészen kicsik, akár 2 éves korban is megismerkedhetnek a repülés élményével. A koaxiális helikopter alapokra épített intelligens vezérlőrendszernek, a tetszetős burkolatnak és a technikai megoldásoknak köszönehtően a helikopter sem önmagára sem a környezetére nem igazán veszélyes, és megadja a piciknek is a repülés élményét.

Maga a gép egy zárt burkolatban elhelyezett koaxiális, két csatornás helikopter. A forgószárny védőkerettel ellátott, így a beakadás vagy nagyobb ütés veszélye minimális. Igaz, azért ez is tud fájni, de a legtöbb esetben a forgószárnyat a keret megvédi. Az előre haladásáról az eltolt tömegközéppont gondoskodik, így azzal nem kell foglalkoznia a legkisebbeknek. Az adója sem túl bonyolult, négy gomb található rajta: felszállás, leszállás, fordulás (egy irányba) és egy vészleállító. A magasságot önműködően állítja be az akadályokat érzékelő infrás magasságmérője segítségével. 60-80 cm-es magasságban repül az alatta található akadályok felett.

Repülési ideje hozzávetőleg 5-6 perc, de mivel az áramellátásról egy 150 mAh-s 1S1P LiPo akkumulátor gondoskodik, nem érdemes túlrepülni. Töltése az adójáról oldható meg a beépített töltőcsatlakozón keresztül. Hozzávetőleg 30-45 perc alatt fel is tölt. Az adóba 6 darab AA ceruzaelem kerül, amiről 4-5 alkalommal tölthető újra a helikopter, így érdemes az elemek helyett akkumulátorokat alkalmazni.

A helikopter rendkívül könnyű, és infrás adazátvitelt használ, így kültéren csak nagyon kedvező körülmények között használható. Teljes szélcsend és megfelelően árnyékos fényviszonyok kellenek, különben a szél elviszi a gépet, a távirányító jelei meg nem mennek át a helikopterhez a napfény miatt.

Viszont a szobában nem kell félni, bátran használható. Nem fog összetörni semmit (kivéve a nagyon szerencsétlen eseteket - velünk ilyen még nem történt), illetve sem a gyerekben, sem magában nem tesz kárt ha pár szabályt betartunk. Mint minden koax esetében, ezt sem szabad vergődni hagyni. Ha nekiment valaminek, akkor állítsuk le a vészleállítóval. Erre egyébként ritkán van szükség, mert az elektronika ezeket a helyzeteket nagy biztonsággal felismeri, és a helikoptert magától is leállítja. Ugyanez történik, ha a helikopter hirtelen magasságot veszt, vagy akaratlanul elfordul. Ezért ha a pici repül és egyszerűbb a helit elkapni, mint a rádiót elérni, bátran fogjuk meg, mert egy-két másodperc múlva le fog kapcsolni.

Meglepően tartós, sokat kibír, a felhasznált anyagoknak köszönhetően nehezen törik. Viszont ha törik, akkor sajnos nem nagyon van hozzá pótalkatrész, javítása nagyon nehezen oldható meg. A motorjai standard koax motorok, több hasonló méretű helikopterben is ezek vannak. Az akkumulátor szintén sima egy cellás LiPo, hasonló méretű és tömegű akkumulátorral cserélhető. Azonban a forgószárny alkatrészei egyediek. Próbálunk információt szerezni a Little Tikes-tól alkatrész kérdésében, de erre egyéb megoldást egyenlőre nem találtunk. Ami a vázat és a leszállótalpat illeti, nehezen képzelhető el törés, hacsak rá nem lépünk.

Személyes vélemény

Tökéletes választás a legkisebbek részére, hogy megszeresség a modellhelikopteres repülést. Könnyen tanulható, minimális felügyelet mellett nagy öröm a legkisebbeknek. Akár már két éves kor körül ajánljuk - ahogy ami gyerekünk mondja: a HELI-t.

Little Tikes My First Flyer