Adam Plumbridge
2019. szeptember 3.

OXY 5
Építési beszámoló, OXY Heli Addicttól

Meg akartam írni ezt az OXY 5 építési cikket először is, mert megkaptam ezt a lehetőséget, másodszor pedig azért mert ez az első nagyobb méretű helikopter építésem. Megépítettem már az OXY 2, OXY 3 és az OXY 4 MAX-ot is. Kevesebb mint egy éve repülök, így remélem ez a cikk be fogja mutatni, hogy lehetséges kevés tapasztalattal megépíteni a saját RC helikopteredet, majd repülni is vele. Az MK Heli Club-hoz tartozom, ahol minden tag nagyon segítőkész. Nagyon ajánlom, hogy csatlakozz egy helyi heli klubhoz.

OXY 5
Kattints az összes képhez...

Bár a standard Neo beállítás alacsonyabb farok gain-el megfelelő, meg tudtam kérni a klubom tagjait; Richard Van Aken-t és Andy Kirby-t, hogy finomhangolják a Neo-mat (a beállítások leírása lejjebb található), és állítsák be a Scorpion Tribunus ESC-t. Olvasd el a használati útmutatót, és figyelmesen kövesd a lépéseket, ha ezt a Scorpion Governor-t választod, amelyet én. Ez egy gyors és könnyű folyamat, de bizonyos lépéseket igényel meghatározott sorrendben. A teljes VBC integráció a Scorpion applikációval nagyszerû. Használom még az elem naplózás alkalmazást is. Nem kell aggódni a repülési idővel kapcsolatban, mert egy előre beállított figyelmeztetés jelez a repülés közben, amikor a lipo feszültsége eléri a beállított lemerült feszültség határértéket. Luca teljes elektronikai és teljesítménnyel kapcsolatos tanácsokat ad a kézikönyvben, nagyon hasznos diagrammokkal. (a fordító megjegyzése: Luca Invernizzi a kézikönyv írója) Szerepelnek még benne Lynx pilóták valós beállításai rotorsebességgel, csillapító ajánlásokkal, lapát mérettel, és sok más hasznos információval. Elhatároztam, hogy a 6s tápot választom, Lynx 550mm főlapáttal, 95mm farok lapáttal, standard méretű GDW szervókkal. Volt még egy VTX 557 lapátom. Vedd figyelembe, hogy ha mini szervót használsz, akkor ehhez külön kapható mini szervó tartó szükséges. Én az OptiPower és a ManiaX 5000mAh lipo elemeket választottam. Mindent itt vettem meg: www.hely-shop.co.uk.

Az elektromos komponensek listája:

  • VBar Neo FBL with VBar Controller
  • Egodrift Motor 4020 1050Kv
  • GDW Cyclic servos BLS892, GDW Tail servo BLS895
  • Scorpion Tribunus II 120A ESC
  • ManiaX 5000mAh 65c Lipo, OptiPower 5000mAh 50c Lipo

Az OXY 5 gyönyörű OXY feliratos fekete dobozba van csomagolva, 3 elkülönített rekesszel - Box 1, Box 2 és Box 3.

Letöltöttem a legfrissebb használati utasítást (manual) a Lynx weboldaláról, azután összegyűjtöttem az összes ajánlott szerszámot, ami szükséges az építéshez, ezek a kézikönyv első néhány oldalán vannak listázva.

 

Verzió: Beta 11. A teljes használati utasítás és összeszerelési kézikönyv a Lynx Helicopters-tõl. Elérhetõ a weboldalukon is.

Luca valóban tudja, hogy hogyan vezessen a sikeres építésben, és még ajánl pro tippeket is, valamint számos beállítás ajánlást is. Követni fogom pontosan ezeket a lépéseket, amint azt Luca vázolja. Minden alkatrész előre összeszerelve érkezik, amelyek ragasztást igényelnek. Én a Lynx közepes erősségűjét használtam. Minden lépés tisztán leírva színes képekkel és Fontos megjegyzésekkel, amelyeket én pontosan követtem. A CNC alkatrészek minősége magától értetődő, és a precízen vágott karbon darabok is kiválóak. Mint minden más OXY-nak, az OXY 5 építése is a farok építésével kezdődik.

100%-os alkoholos merítést használtam a csavarok megtisztítására, mielőtt használtam a csavarrögzítőt. Fontos, hogy kövessük a kézikönyvet amikor felszereljük a farok szíjat. Ne legyen csavar, vagy behajtás a farokcsövön belül, ezt többször leellenőriztem. Túl sok oldaljátéka volt a farok tengelynek, így alkalmaztam egy extra alátétet 6×8×0,1 ami még engedett egy nagyon kis játékot. Kis idő alatt összeraktam az egész farokrészt.

A farokcső szilárd, és mint a többi OXY-nak, itt sem szükséges farokcső tartó, és a CNC alkatrészek pontosan illeszkednek. Következett a váz összeszerelése, ami egy lépcsős váz, felső, középső és alsó csapágy blokkal. A kabin rögzítés fantasztikus, és az elem gyors elengedés gomb tökéletesen működik. Bár csavarrögzítőt kapott, ebben a fázisban a csavarokat nem szabad meghúzni a következő lépésig, ahol a főtengely és a váz összeszerelése történik egy sík felületen, ezután lehet a váz két oldalát összenyomni és teljesen szorosra húzni a Hex Cap csavarokkal (14 db), ami tartja a felső és középső csapágy blokkokat. Amikor a váz együtt van, meg nem húzott csavarokkal, a főtengely a helyére kerül, mielőtt nyomást használnánk a felső és középső csapágy blokkra, és meghúznánk teljesen a csavarokat.

Minden alkatrész tökéletesen felsorakozott, és jóllehet a főtengely meglehetősen sima, még sem esett át könnyen. Ennek semmilyen negatív hatása nem volt, ahogy folytattam az építést. Most már nyilvánvaló, hogy az OXY 5 masszív lesz az OXY 4 Max-hoz képest. Ezenkívül valóban kiváló minőségű helikopter, átgondolt és nagyon sokoldalú dizájn. Lehet, hogy már kitaláltátok, szeretem az OXY-t. Nagyon remélem, hogy az OXY 5 repülési tulajdonságai is hasonlóak az összes többi OXY-hoz.

A fő fogaskerék agyat összeszerelt állapotban szállítják, de a csavarok csavarrögzítőt igényelnek. Egyetlen alátétet használtam, és még mindig maradt egy kis függőlegesen játék. Ideje volt behelyezni a farokcsövet és felszerelni a farokszíjat a fő fogaskerék köré. Kicsit erőt alkalmazva kellett kinyitnom a farokcső bilincseit, hogy a farokcső a helyére csúszjon. Ezután megvizsgáltam a főfogaskerék forgatásával, hogy helyesen tettem-e fel a szíjat, és megbizonyosodtam, hogy a farok agy a megfelelő irányba fordul el. Figyelj a következő lépésre, amelyben két hex csavarhúzóval emeli fel az alsó főtengely-csapágy blokkot a csavarok meghúzása előtt. Ezután beállíthattam a szíj feszességét a farokcső húzásával, amíg körülbelül 1 mm-es behajlás nem volt a szíjon.

A heli most szilárdnak tűnt, és elkezdhettem a fej összeszerelését. A swash és a főrotor befogók ismét mutatják az Oxy CNC alkatrészek pontosságát és minőségét. Csavarrögzítő ahol kellett használva lett mindkét befogón egyetlen alátéttel, és a fej szuper simán működött. HSH csillapító gumigyűrűt használtam.

Most már készen voltam összeilleszteni a Lynx szervó szarvait a GDW szervóimmal. Luca pontos méreteket ad a szervórudakról, és megmondja nekünk, melyik lyukakat kell használni a szarvban a ciklikus és a farok szervókhoz. Egy szervó tesztert használtam a centerezéshez, és nagyon hasznosnak találtam a swash-kiegyenlítő (swash-leveling) szerszámot a swash és a 3,5 fokos ellennyomaték beállításához a farokrotoron, ahogyan ezt az összes OXY építésemnél csináltam.

Az összes szervó beszerelésekor felszereltem az Egodrift 4020 motoromat, és felszereltem rá a sztenderd 12T pinion fogaskereket, a helire felszerelés előtt. Színes képek adnak javaslatokat a huzalok vezetésre és az ESC telepítésére. Nagyon szeretem az Omicron kétoldalú HD ragasztólapkát, amely a tartozék zsákban található az ESC és a Neo FBL felszereléséhez. Luca arra is ad javaslatot, hogy hol érdemes használni a mellékelt kábelkötegelőket. Végül felszereltem a talpat a heli befejezéséhez, majd az akkumulátorhorgokat az akkumulátortálcákhoz rögzítettem. Néhány nagyon szép Lynx horog- és hurokszíj mellékelve van a tetszetős OXY akkumulátor hevederekkel. Nagyon szépek! Az akkumulátor rendszer intuitív és könnyen használható.

Mint az összes többi OXY építésnél, nagyon élveztem az OXY 5 építését. Nagyon hasonlított a már eddig is nagyszerű OXY család flottájához, de a többinél nagyobb csavarok és alkatrészek könnyebbé tették az építést. Ha egy ültében akarod felépíteni, az körülbelül 4-5 órát vesz igénybe. Nekem három gyermekem van, tehát főleg esténként volt építés, így több mint egy hétig tartott. Lol. (a fordító megjegyzése: internetes szleng, laughing out loud, hangosan felnevet) Az alábbiakban bemutatom a Neo beállításaimat. 2100, 2250 és 2500 fordulat/perc rotorsebességget használok.

A VBAR NEO konfigurációm

VBar NEO Főrotor Beállítások

Bank
1
2
3
Expo
15
15
15
Style
120
120
120
Rate
120
120
120
Gain
65
65
65

VBar NEO Farok beállítások

Bank
1
2
3
Expo
35
35
35
Rate
114
114
114
Gain
60
60
55

Juhász Csaba fordítása

 

OXY 5