rchelicopterhub.com / rchelicopter.hu
2018. június 21.

Ma ünnepli születésnapját Rács Tamás
A légimentők főpilótája 58 éves.

Rács Tamás a a Magyar Légimentők Nonprofit Kht. főpilótája 1960-ban született. 1982 óta repül különböző helikopterekkel. Mostani fő típusa az Eurocopter (mostani nevén Airbus Helicopters) EC-135 T2 változata, de mellette más típusokat is repül.

Ma ünnepli születésnapját Rács Tamás
Forrás: helifilm.hu - Rács Tamás saját cége

Többek között ő a berepülőpilótája a kisérleti magyar ultrakönnyű helikopternek a Hungarocopternek is. 82-től Mil MI-2 helikopterekkel repült alapvetően, pályafutását katonai hivatásos pilótaként kezdte. 1991-től repül légimentő szolgálatban, 2006 óta a Magyar Légimentő Kht-nál szolgál. 2008-ban lett a szolgálat főpilótája a korábbi főpilóta Hatala János sajnálatos végzetes balesete, egy a HA-ECE lajstromjelű EC-135-tel rosszul végződött kényszerszállás következtében.

A helikopteres repülés talán legszebb, legváltozatosabb, de egyben a legnehezebb változata a légimentés. A feladatot a különböző helyszíneken történő terepre szállások teszik különösen nehézzé, ahol maximális odafigyelésre van szükség, hibázni nem lehet, mert nem csak a gépen tartózkodókat, a személyzetet és a helikoptert sodorhatják veszélybe, hanem a leszállás környezetében levő többo személyt is. Éppen ezért csak a legkíválóbb pilóták kerülhetnek a légimentő helikopter pilótaülésébe.

Tamásnak is volt pár kisebb-nagyobb balesete, de szerencsére - és szakmai tudásának köszönhetően - eddig minden alkalommal megúszta és viszzaülhetett a lóra.

Nagyon boldog születésnapot, még sok jó repülést és ugyanannyi jó leszállást kívánunk!