rchelicopterhub.com / rchelicopter.hu
2018. július 25.

Új UAV szabályok az Egyesült Királyságban
Minden és semmi nem változik július 30-val

Igen, a cím zavaró lehet, de nagyjából ez a helyzet. A modellrepülés szabályai megváltoznak a briteknél a hónap végével, de nem akárhogy.

Új UAV szabályok az Egyesült Királyságban

Alapvetően egy nagy változás lép életbe a már meglevő szabályozásban, hogy még G légtérben sem lehet modellel 400 láb felszín feletti magasság fölött repülni. Nem lehet és punktum. Csakhogy a briteknél sosem ér véget a sztori a punktum-nál, ahogy most sem. Ugyanis a BMFA (Dave Phipps, British Model Flying Association) az SAA (Jim McGlynn, Scottish Aeromodellers Association, LMA (Rob Buckley, Large Model Association) és FPV UK (Simon Dale, First Person View UK) kijárták a Civil Aviaton Authority-nél (Polgári Légügyi Hatóság), hogy legyenek kivételek. A hivatkozási alap a hagyomány volt, és mint az köztudott, a hagyomány az hagyomány, azzal a briteknél nem lehet játszani, a szónak hatalma van.

És így a hagyományos modellezés a jól megszokott helyein (hivatalosan nem ellenőrzött G légtérben, a repülőterektől kellő távolságban, a városokon kívül) a jól megszokott keretek között a hagyományos modelljeikkel (értsd minden, ami nem multikopter és nem repül magától) olyan magasra repülhetnek, amilyen magasra ellátnak és képesek a modellt biztonsággal repülni - értelemszerűen az elsőbbségi szabályok betartásával. Légtér és bejelentési kötelezettség továbbra sincs. Ja, pilóta a fenti szervezetek egyikének tagja kell legyen - ez szavatolja a CAA részére a repülésbiztonságot.

Ha FPV-t repülsz, ami nem multikopter, akkor azt továbbra is megteheted 1000 láb magasságig, a hagyományos modellezési biztonsági szabályok betartásával (lakott terület, embercsoportok, más tulajdonának védelme) és további egy megfigyelő személy jelenléte esetén. Sajnos ezen kivétel a multikopterekre NEM vonatkozik.

Vagyis hiába a sok változás, mi helikopter modellezők, 30-a után is ugyanúgy repülünk, mint eddig bármikor.