rchelicopterhub.com / rchelicopter.hu
2018. július 28.

Mi a Heliwood?
Mert folyamatosan kérdezik

Rengeteg ember kérdezi: Mi a Heliwood? Tehát a válasz most itt van. Összegyűjtöttük a történetét, a jelenét, a jövőbeli terveket és az okokat, hogy miért született. Heliwood jön, augusztus 11-én lesz Alsónémediben.

Mi a Heliwood?

Majdnem két éve kezdődött. Ez volt az az időszak, amikor az összes modellezőket érintő szabály megváltozott, és egyre nehezebbé tette a modellezést. Ez volt az az időszak, amikor a pici közösség felismerte, nem vagyunk elegen, hogy bármit is elérjünk a kormányzat ellenében és a szabályozás csak megtörént, csendesen és hirtelen. Pár lelkes - monjduk ki: fanatikus - modellező jogásszá lett, hogy olvasson, értelmezzen és legyőzze a kaotikus szabályozást. Rengeteg éjszakát töltöttünk karácsony idején olvasással, e-mail-ezéssel, telefonálással a családjaink helyett. De ez egy másik történet.

Ezek vezettek minket arra, hogy újraindítsuk és felélesszük az éppen alvó Első Magyar Helikoptermodellező Sportegyesületet (EMH SE) és újra feltöltsük tagokkal a Magyar Modellező Szövetséget, hogy erősebb lehessen. Ezért ki kellett találnunk az összes modellezési ágban, hogyan tudjuk az aktív tagság számát növelni. Már vannak általános és modellfüggő rendezvényeink. Heliwood azonban egyik sem, Heliwood az összes modellezési ágért van, és Heliwood az RC helikopter modellezésért van, ez egy igazi #KeepRCHelisAlive (tarts az RC helikoptereket életben) rendezvény.

Az első Heliwood

A helikoptermodellezés legjobb időszaka 2010-2011-ben volt az országban. Minden esemény össze tudott szedni 50-60 embert bármiféle komolyabb reklám nélkül, jónéhány sokkal többet is. Az aktív modellezők száma 500-800 fő lehetett, mindez a gazdasági világválság után. Aztán különböző okok miatt ez a szám leesett 50-70 főre. Így tennünk kellett valamit, hogy a hobbit életben tartsuk.

Ez a probléma nem ország-specifikus. A helikoptermodellezés bajban van az egész világon. Így tennünk kell valamit, hogy életben tartsuk, különben nem lesznek új helikoptereink, alkatrészeink, kereskedőink és végül mi sem tudunk repülni. Igen, egy picit részrehajló, de ebben a hobbiban élünk.

Így rendeztük meg az első Heliwood-ot tavaly, alig két hónap leforgása alatt. Mindegyikünk beletett valamit a saját költségei terhére. Új helik vásárlása helyett, esti gyakorlás helyett problémákat oldottunk meg: hol, hogyan, milyen formában. És végül megtartottuk az elsőt tavaly. Sikernek volt mondható a semmiből, mert új embereket vont be, és meglepetésünkre néhány volt modellezőt is visszahozott.

Heliwood 2018

Fent szeretnénk tartani ezt az eseményt. És az egyetlen módja annak, hogy fenntartható pályára állítsuk, ha fejlesztjük. Az előző év volt a próba, az idei a végső teszt. Meghívtunk kereskedőket (mint az Area51-rc-t, az Align-TRex Models-t), ismert pilótákat, hogy színessebbé tegyük. De meghívunk mindenki mást is, akik érdeklődnek a modellezés iránt, csak nem tudják, hogyan kezdjék. Meghívjuk a családokat is, hogy megmutathassuk, a helikoptermodellezés közösségi program kicsiknek és nagyoknak.

A Heliwood örömrepülés - fun fly

Igen, Heliwood egyfajta fun fly rendezvény. Ismert és kevésbé ismert pilóták repülhetnek együtt,  az ott levők beszélhetnek egymással, a pilóták tanulhatnak egymástól.

A Heliwood egy nemzetközi találkozó

Nevezzük hídnak. Még mindig nagy a szakadék keleti és nyugati pilóták között és az egyes országok pilótái között - miközben ugyanazokat a helikoptereket repüljük, ugyanazt csináljuk. Magyarország Európa közepén van. Nincs olyan messze, bármelyik európai országból elérhető. Így ugyanúgy van érdeklődés Oroszországból, mint Spanyolországból. Heliwood egy olyan esemény, ami összehozza az összes modellrepülési formát, hogy találkozhassanak és képet kaphassanak az rc helikopteres repülésről, a közösségünkről.

Heliwood, mint promóció

Vagy propaganda? Megmutatjuk a hobbit az országban élőknek. Ez történik a közösségi háló, a helyi média, újságok és néha még a rádió segítségével is. Hívunk mindenkit, lássatok helikoptereket, lássatok csodát. A pilótáink megmutatják, mire képesek ezek a helikopterek a "mesterek" kezeiben. És éppen ezért a rendezvény ingyenes, senkit nem akarunk távol tartani.

Heliwood, mint tapasztalat

Mindenkinek adhat valami újat. Ezért van például igazi helikopter szimulátor is. Még az RC helikopter pilóták is megtapasztalhatnak valami újat.

Heliwood, mint piactér

A kereskedők találkozhatnak és beszélhetnek a helyi vásárlókkal, mivel tudjuk, hogy közülünk sokan már vásárlóik vagyunk. Találhatnak új vásárlókat, olyanokat, akik másként soha nem találkoznának velük.

Heliwood, mint modellbörze

Mivel ez a fajta adok-veszek népszerű Magyarországon és több népszerű is megrendezésre kerül az év folyamán, úgy döntöttünk, hogy a Heliwood-ot kiegészítjük egy börzével, a modellezés utolsó hiányzó programelemével.

 

Heliwood a modellhelikopter fesztivál mindenkinek

Egy nap Augusztusban az RC helikopterekről, hogy bővüljön a közösségünk, kapcsolatteremtés a résztvevők között. És bízunk abban, hogy növelni fejleszteni tudjuk az idei év tapasztalatai alapján, és jövőre egy még jobbat tudunk létrehozni.

A Heliwood tényleg egy woodstock (inkább, mint Hollywood), ahol nem gitárok, hanem rotorok nyomják a szólót

Az esemény Facebook oldala:

https://www.facebook.com/events/1062402057246013/

Az esemény helyszíne:

Bing Map: { coordinates = 47.285379, 19.185162, pinTitle = Alsónémedi, pinSubTitle = Model Airfield, infoBoxTitle = Heliwood 2018, infoBoxDescription = Alsónémedi, Hungary GPS: 47°17'05.7"N 19°11'05.0"E, zoomLevel = }

 Programok

A rendezvényre a belépés és a parkolás ingyenes. A programjaink legtöbbje ingyenes. 

Programok mindenkinek

 • Hazai és nemzetközi versenypilóták bemutatórepülései
 • Gyári csapatok repülései
 • Küldönböző típusú helikopterek statikus bemutatója
 • RC helikopter szimulátor
 • Igazi helikopter szimulátor
 • Modellbörze
 • Beszélgetés a pilótákkal, a forgalmazókkal
 • Más modellrepülési ágak statikus és dinamikus bemutatói

Gyerekprogramok

 • Ismerkedés a helikopter irányításával, golyós szimulátoron
 • RC autó vezetés
 • Repülőmodell készítés
 • Rajzverseny díjakért
 • Szinezés
 • RC helikopter szimulátor
 • Modellsimogató hogy kézbe is vehessék őket
 • Kreatív és ügyességi játékok
 • A gyerekprogramok mindegyike ingyenes