rchelicopterhub.com / rchelicopter.hu
2018. szeptember 10.

Mi-24-esek ismét Magyarországon
Az első négy gép ma délben érkezett

Mint az ismeretes tény, nincs Magyarországon repülőképes Mi-24-es harci helikopter 2013 óta. Sokan temették már a típust, a legtöbb szakmabeli úgy vélte, hogy a helyzet végleges, sőt sokszor a kormányzati kommunikáció is erre engedett következtetni. 2017 óta tudni lehet azonban, hogy a helyzet változni fog. És a mai napon meg is változott.

Mi-24-esek ismét Magyarországon
Mi-24 335 / Forrás: harcihelikopterek blog

Ahogy arról az LSHN.hu és a JetFly.hu beszámolt, Kecskeméten leszállt az az orosz An-124-es ma délben, amelyik magával hozta az első négy nagyjavított Mi-24-esünket Oroszországból. Köztük a fenti képen látható 335-öst, amelyik az egyik utolsó repképes 24-es volt. A Ruslan 12:20-kor landolt az MH 59 Szentgyörgyi Dezső bázison, ahol a kirakodása jelenleg is folyamatban van.

Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis bázisparancsnok nyilatkozata alapján 12 nagyjavított 24-ese lesz Magyarországnak, amely nem csak színében, hanem műszerezettségében is megújul. Ezzel a manőverrel a Magyar Honvédség ismét visszakapja a harci helikopteres képességét. A helikopterek egyébként teljes felújításon esnek át, aminek keretében nem csak a sárkányszerkezet, hanem a teljes helikopter, beleértve a műszereket és a hajtóműveket is felújításra kerülnek.