Szabó, Péter - pgpetike
2018. november 21.

Align Demeter E1
Mezőgazdasági helikopter

Az Align ma jelentette be az új ipari modelljét(?), a Demeter E1-et. A hatalmas RC (vagy autonóm) helikopter mezőgazdasági célokra készült.

Align Demeter E1

Szóval ez nem egy 3D modell, az biztos. Viszont egy jó alternatívája az igazi helikopternek vagy az emberi erőnek. Hivatalosan egy egyesi modell, de természetesen számos alkatrészt örökölt a T-Rex 800E-ről. Nincs károsanyag-kibocsátás, mivel elektromos. Viszont a javasolt 12S 10000 mAh egy picit combos - a költségek tekintetében. Ami a számításainkat illeti, egy felszállás olyan 3500-4000 forint körül alakul a kopóalkatrészeket és az akkumulátor-költséget beszámítva, de nem ide kalkulálva a töréseket.

Ahogy az eredeti bejelentés ígérte, a helikopter képes magától repülni a fejlett AP2 rendszer segítségével, követve az előre programozott útvonalat. De vezethető távirányítással is a konfigurációhoz tartozó adó segítségével. A elikopter egy jó minőségű fedélzeti kaméerát is kapott FPV repüléshez. A gyári brossúra sokat elárul erről a helikopterről, ami egyébként inkább drón, mint helikopter.

Az adatlap tele van számokkal, teljesen értelmetlen azokat idemásolni, inkább próbáljunk értelmezni néhány tényt.

Nagy - nagyon nagy

A több, mint 2 méteres rotorátmérő teszi a legnagyobb Align helikopterré. A lapátok hosszúak: 990 mm darabonként. A farok szintén nagy, nagyobb, mint a 150X rotorátmérője. A motor a jól ismert 850MX Dominator, ami elég ennek a gépnek a repüléshez.

Professzionális - nem hobbi kategória

Nyilvánvaló az ára alapján, ami majdnem 4 millió forint - igaz, szinte mindent tartalmaz. Minden hobbi korlátozást felülmúl. A teljes felszállótömeg majdnem 30 kilogramm. Nincs az a hobbi biztosítás, ami fedezné - országonként változó, de azok 5-7 kiló körül véget érnek. Azonfelül nehéz lesz eladni a repülést, mint hobbitevékenységet. Így professzionális kategóriába esik, igényelve hivatásos drón szakszolgálatit és még egy csomó mást - orszogonként változóan.

Autonóm

Igen, magától repül rengeteg társult funkcióval, mint a "hazatérés", a folytatás, repülési irányok és így tovább. De távirányítható, akár egy RC helikopter. De vezető mindenképpen szükséges hozzá.

Hatékony

Kétségtelenül az. Ahogy az Align ígéri, 60-szor gyorsabb, mint az emberi erő, aminek van értelme. Az előző számítást alapul véve ugyanazt a munkát végzi el, mint 60 ember. Így végül mégiscsak olcsóbb. 15 percet repül mondjuk 4000 forintért. 16 ezerért repül egy órát. 60 ember bére legalább 70 ezer óránként. És a permetezés hatékonyabb, mint a hagyományos mód. Többé-kevésbé ismert tény: a helikopterek hatékonyabban permeteznek, mint a repülőgépek - kköszönhetően a rotorszélnek. Egy repülőgép be tud fedni egy földterületet, de nincs olyan turbulencia, ami képes lenne a levelek fonákját is befedni. A helikopter megfelelően eléri mindezt - még ebben a méretben is. Lehet, hogy az ár az elején egy kicsit magasnak tűnik, de ha azt csinálja, amit ígérnek, akkor a helikopter megéri az árát nagyon rövid időn belül.

Nincs károsanyag-kibocsátás

Természetesen, a kibocsátás nulla a repülés alatt., mivel teljesen elektromos. Semmi nem jön ki a helikopterből - leszámítva a vegyi anyagokat, ami az eredeti szándék volt. Nincs károsodás a növényeken, nincsenek környezeti hatások. És nincs extrém zaj, amivel egy rendes helikopter jár.

Összegezve

Őszintén szólva, amikor elkezdtem ezt a cikket írni, nem voltam benne biztos, hogy ez egy jó üzlet lesz, de meggyőztem még magam is. Ez a helikopter egy valóban jó ajánlat minden mezőgazdásznak még nagyobb földterülettel is. Ha gazdálkodnék, elgondolkodnék a megvásárlásán. És nem azért mert RC helikopter pilóta vagyok. Egyszerűen: értelme van.

Align Demeter E1