Szabó, Péter - pgpetike
2018. november 26.

A hírek szerint kész a drón mobilalkalmazás
A HVG jelentette a hírt a múlt héten

Igen, megjelent, hogy a MyDroneSpace nevű alkalmazás elkészült, és amint a szabályozás lehetővé teszi, elérhetővé és kötelezővé válhat a használata. De ne rohanjunk előre, mert a HungaroControl weboldalán már eldugva, de van egy ilyen oldal, de sem a Google Play, sem az Apple AppStore nem tartalmaz még semmilyen utalást rá, a linkek még nem mutatnak sehova.

A hírek szerint kész a drón mobilalkalmazás
MyDroneSpace / Forrás: HungaroControl - HVG

Viszont elkezdte mozgatni a fantáziánkat a dolog, úgyhogy nyomoztunk egy kicsit. Sokra nem jutottunk a közölt híreken túl. Azért, hagy legyünk egy picit rosszmájúak: ha kész az alkalmazás, akkor önkéntes módon miért nem lett még elérhető? Egyébként az alkalmazás nevéből még lehetnek gondjai a magyar fejlesztésnek, mert a név különböző célokra már sokfelé foglalt. Többek között a Facebook-on is fut egy ilyen oldal.

De akkor mit is várhatunk, hogy is fog ez működni?

Erre nehéz válaszolni, inkább megmutatjuk, hogyan működik ez a gyakorlatban az Egyesült Királyságban - szigorúan önkéntes alapon, ott ugyanis az alkalmazás csak ajánlott, nem kötelező. Viszont sokat segít.

Az alkalmazást az Altitude Angels fejlesztette és NATS Drone Assist névre hallgat. Kifejezetten az Egyesült Királyságra van specializálva, a legutolsó változata már az új korlátozásokat is ismeri. Ennek köszönhetően London légtere úgy néz ki, mint a szőnyegbombázás, nehéz a környéken tényleg repülésre alkalmas területet találni. Sajnos sok, korábbi repülésre alkalmas hely, és jópár klub is beleesett ebbe.

Magát a programot nagyjából 5-10 perc alatt meg lehet tanulni. A térképet eleve ott nyitja meg, ahol vagyunk a GPS adatok szerint. De ezen lehet változtatni. Kiválasztjuk a számunkra szimpatikus helyet, és rögtön megjelenik minden tudnivaló. Az összes fontosabb tereptárgy, a korlátozott vagy odafigyelést igénylő területek, illetve a tiltott zónák. Ahol pirosban vagyunk, ott nem lehet repülni - vagy nagyon nagy a kockázat, érdemes elkerülni. Szép nagy foltokban látszanak a londoni repülőterek, mint a Heathrow, a Gatwick, a London City Airport, Luton, Stansted, de Redhill vagy Biggin Hill, illetve a London Heliport is piroslik a térképen. Kevés lyuk maradt, de azért lehet találni.

Ha kicsit zoom-olunk, akkor láthatjuk a közvetlen környezetet. Az összes iskola, nursery, sportlétesítmény, iparterület sárga a térképen. Ez azért van, mert a személyiségi jogokat ilyen téren nagyon szigorúan veszik. Nem lehet csak úgy egy iskolai rendezvényen fotózni, majd feltölteni, már fotózni sem, ahogy például sportlétesítményben vagy uszodában, strandon sem. Hát ilyen a világ mostanában. Éppen ezért a repülést is szigorúan veszik.

Kiválasztottam az egyik kedvenc helyem, a Roundshaw Model Airfield-et, és megrökönyödve láttam, hogy a volt Croydon repülőtér betonja zárolt terület. De mellette minden rendben van, a terület "zöld". Ilyenkor megjelennek az általános figyelmeztetések is. Látszik az is, hogy nem túl messze két vitorlázó légtér is van, ami nem tiltott, de fokozott odafigyelést igényel.

Ha megvan a kiválasztott terület, bejelölöm, hogy repülni fogok. Megadom, hogy mikor, mennyi időre. És kész is vagyunk. Mivel az alkalmazás önkéntes alapú, így személyes adatokat nem jelenít meg, de tájékoztatja az arrafelé levőket a repülés tényéről. Nekem meg megmondja a rövidtávú időjárás-előrejelzést.

Összefoglalva, a rendszer működik/működhet magyar viszonylatban is, és egyáltalán nem túl bonyolult. Nem bonyolultabb, mint egy Facebook posztot megosztani, vagy bármelyik más online szolgáltatást igénybe venni.

Az egyetlen keserű szájízt az adja, hogy ezzel kellett volna kezdeni, és nem először megnyomorítani a teljes magyar modellező társadalmat a teljesen életidegen légtér-igénylési rendszerrel. Viszont, ha azt az egy-két fölösleges kört kiveszik a rendszerből, ami ma még benne van (pl.: telefonos visszaigazolás) akkor ez akár egy életképes és megnyugtató megoldás is lehet. De várjunk még a szabályozás megszületésére.

A hírek szerint kész a drón mobilalkalmazás

  • Altitude Angels - NATS Drone Assist
  • Figyelmeztetés
  • London légtere
  • Kicsit közelebbről
  • Tételes lista a korlátozott területekről
  • Zöld - Follow Drone Code
  • Itt szeretnék repülni
  • A repülés regisztrációja
  • MyDroneSpace