rchelicopterhub.com / rchelicopter.hu
2018. december 20.

Feltételezett drón incidens bénította meg a Gatwick repülőteret Londonban
A repülőtér már 19 órája zárva

Ahogy arról angol nyelvű kiadásunkban korábban már beszámoltunk, a londoni Gatwick repülőtér tegnap este 21:03 óta nem indít és nem fogad járatokat. Az ok két állítólagos drón incidens, berepültek a repülőtér kerítése felett.

Feltételezett drón incidens bénította meg a Gatwick repülőteret Londonban

Tegnap este 21:03-kor lezárták a londong Gatwick repülőteret, a földön levő gépeket nem engedik leszállni, míg az oda érkezőket más repülőterekre irányítják át az Egyesült Királyságban, illetve a szomszédos európai országokban.

A káosz jelenleg is tart, 19 órája mindössze 45 percre nyílt meg a repülőtér, hajnali 3-tól 3:45-ig indítottak és fogadtak járatokat. Akkor megint láttak drónt a repülőtér felett, így a zárlat jelenleg is tart. A rendőrség 20 egységgel és helikopterrel keresi az üzemeltetőket és a drónokat, valamint vizsgálja a feljelentéseket is. 

Ma délelőtt már a parlament alsóháza is foglalkozott az üggyel, ahol a képviselők különös egyetértésben követelték a szabályok drasztikus szigorítását.

Jelenleg az Egyesült Királyságban 400 láb magassági korlátozás és a repülőterek határától számított egy kilométeres tiltott zóna van érvényben - a rengeteg egyéb korlátozás mellett.

Azonban a helyi modellezők közül egyre többen kételkednek abban, hogy ez valóban egy egyszerű drón incidens lenne, mivel extrém, hogy 19 órája áll egy nemzetközi repülőtér holmi - nem bizonyított drónok miatt.

Elgondolkodtató, hogy az első jelentés tegnap este történt, amikor szakadt az eső a repülőtér környezetében és a nap már délután 3 órakor lemegy, így esti sötétség mellett legfeljebb a repülőtér lámpáinak a fénye tette volna lehetővé a drón láthatóságát. Ez méginkább igaz a hajnali észlelésre. Ugyanakkor az is elgondolkodtató, hogy a drónokat hosszabb időn át látni vélték, mialatt a rendőrség hajtóvadászatot tartott a feltételezett elkövetők után, de senkit nem találtak. Az meg pláne elgondolkodtató, hogy egy vagy két drón hogyan képes majdnem egy teljes napra megbénítani egy olyan nagy repülőteret, mint a Gatwick. Mindenesetre a fejlemények nagyon nem kedveznek a hobbink jövője szempontjából.

18:55 Frissítés

Gatwick még mindig nem üzemel. Az EasyJet az összes mai onnan induló vagy oda érkező járatát törölte.

Időközben megjelent egy információ, ami az Európai Úniós kompenzáció kérdését taglalja. Ha a repülőtér technikai problémával küzd, önnön hibájából nem képes fogadni vagy indítani járatokat, úgy a kompenzáció az összes érintett utasnak jár. Azonban a jelen esemény biztonsági kockázatnak tekintendő, amely küldő körülményekre vezethető vissza, így a repülőtér jelen esetben nem köteles kompenzációt fizetni. A légitársaságok szintén nem kötelesek kompenzációt fizetni. Az utasok csak ellátásra, illetve szükség esetén szállásra tarthatnak igényt.

8:30 Frissítés

A repülőtér ismét üzemel. Eddig 50 alkalommal jelentettek drónokat, de fényképet, videót ezidáig nem publiklát senki. Várjuk a további fejleményenek.

Amint többet tudunk, visszatérünk...