rchelicopterhub.com / rchelicopter.hu
2019. január 18.

Kanada új UAV szabályozást vezet be
Szigorú szabályok lépnek életbe a nyártól

Kanada új UAV szabályozást vezet be idén június 1-től. Nem meglepő, hogy hasonló sémát követnek, mint amik bevezetésre kerülnek mindenhol a világon. Egyszerűen mondva: ugyanazt, mint akárhol máshol.

Kanada új UAV szabályozást vezet be

Ahogy arról az uavcoach.com beszámolt, Kanada új szabályokat vezet be idén nyáron, amelyek mind a szabadidős- mind a kereskedelmi drónfelhasználást érintik. A kereskedelmi szabályozás meglehetősen szigorú, de lehetőséget nyújt a pilótáknak pár olyan eljárásra - mint például repülés emberek felett - amelyek teljesen illegálisak Európában. De minket a szabadidős célú repülés jobban érdekel, szóval nézzük, hogyan változnak a szabályok az RC helikopter pilóták számára.

Minden UAV 250g és 25kg között szabadidős repülésnek számít, amíg a repülés teljesíti a következő feltételeket:

  • Nem ellenőrzött légtérben történik
  • Nem repül 30 méternél közelebb más személyekhez
  • Nem repül más személyek felett

Minden UAV eszközt regisztrálni kell 250g felett és a regisztrációs számot fel kell rajtuk tüntetni. A pilótáknak (még a hobbipilótáknak is) teljesíteni kell a BASIC kategóriás online vizsgát. Ez a vizsga 90 percet vesz igénybe és 10 dollárba kerül. Ha a pilóta elbukik, minden további kísérlet újabb 10 dollárba kerül. 65% vagy afeletti eredmény számít sikeres vizsgának BASIC és 80% ADVANCED kategóriában. A sikeres vizsga után megkapott engedélyt a pilótáknak mindenkor maguknál kell tartani a repülés alatt igazolandó a repülésre való alkalmasságot.

Szabadidős repülés 400 láb (122 méter) magasságig és legalább 3 tengeri mérföld (5,5km) távolságra bármely repülőtértől vagy 1 tengeri mérföld (1,9km)  távolságra bármely helikopter leszállóhelytől történhet szabályosan. Kivételek ezidáig nem ismertek.

Ezek a szabályok nincsenek túl messze az általunk ismert európai és brit változatoktól, de továbbra is úgy gondoljuk, hogy az Egyesült Királyságban bevezetésre kerülő szabályok még mindig jobbak a hobbi számára, mint ezek az új szabályok. Azt kell mondjuk, hogy sem a díj sem a szabályok alóli kivételek hiánya nem segíti a szabályos hagyományos modellrepülést.