rchelicopterhub.com / rchelicopter.hu
2019. március 12.

Megérkezett: A SAB Goblin Kraken
Valami teljesen más

Hosszú, hónapokig tartó várakozás után végre leszállt: SAB Goblin Kraken. A SAB Goblin család legújabb gyermeke leleplezésre került a Rotor Live 2019-en. De miért volt ez a modell ekkora nagy titok? Mert teljesen különbözik a hagyományos RC heli koncepcióktól. Nem volt semmiféle nagy technikai változtatás az iparban a flybarless rotorfej megjelenése óta, egészen mostanáig. Még az első Goblin sem különbözött annyira az egyéb modellektől, mint ez. A SAB Heli Division egy teljesen új RC helikoptert hozott létre. Természetesen ugyanazokat az alapelveket tudhatja magáénak, mint mindegyik másik, de ahogy felépül, az egyedi.

Megérkezett: A SAB Goblin Kraken
SAB Goblin Kraken / Fotók: Bogdán Zsuzsanna

Maga a helikopter egy 700-as méretű modell 690mm-es ajánlott lapátokkal, és a sokásos paraméterekkel, mint az 520KV motor, a 160 amperes szabályzó, a 12 cellás 4200-5500mAh-s akkumulátorpakkok. A felszállósúly olyan 5kg körül alakul akkumulátorokkal, körülbelül 3820g a gyári specifikáció alapján akkumulátorok nélkül. 120°-os CCPM imbolygóval és flybarless rotorfejjel rendelkezik (egyáltalán gyárt még valaki flybar rotorfejet a scale modelleken kívül?), két lapátos felépítéssel, és kétlapátos farokkal szerelve. Az egész hajtáslánc szíjas a motortól a farokig - kivéve a főtengely-blokkot, de erről majd később. A Kraken megjelenése nagyvonalakban követi a SAB koncepciókat, de... minden egy kicsit más.

Összes hír a SAB Goblin Kraken helikopterről

Három fő blokk

A helikopter a három fő blokkjának együttese: a leszállótalp blokk, a főkeret blokk és a komplett faroktartó blokk. Ezeket szét lehet választani egymástól a nagyobb törésállóság és a könnyebb karbantartás érdekében. Mindegyik blokknak megvannak a kabin megjelenésű burkolatai, amelyek illeszkednek egymáshoz, így az összeállított helikopter egyetlen nagy mesterdarabnak néz ki a belső struktúrák nélkül. És nincsen kétségem afelől, hogy ez nem csak a dizájn érdekében van így, hanem a jobb aerodinamikát is szolgálja, mert a heli alakja a vízcsepp formáját követi, ami a legjobb felépítés a légáramlás érdekében.

Az új főtengely blokk

Ebben a rendszerben minden integrálva van az acél-könnyűfém ház alatt, szóval ennek a szerkezete még titok. És a titkolózás oka a szabadalmi védettség, amely még mindig jóváhagyás alatt áll - ahogy tudjuk - szóval ez a megoldás egészen biztosan valami teljesen új. De ez a rendszer csendes és törésálló működést nyújt. Az egyetlen nagy egyirányú csapágy megfelelő stabilitást biztosít a főtengelynek. A 7075 alumíniumból készült lapátbefogók szintén újra lettek tervezve nagy állíthatósági tartományt nyújtva, és még a damper rendszer is testre szabható.

Az új farokblokk

Még a farok is különbözik. Kapott egy gyors vezérsík illesztőt és az SAB specifikációja alapján 22%-kal könnyebb, mint az előző Goblin farok.

Éles megjelenés, matt festés

Az SAB a csillogó festésről a matt festésre váltott egy ideje, ez a helikopter követi az utat. A festés hasonlít a Drake festésére, de ez csak akkor igaz, ha eléggé távolról nézzük a helikoptert. A SAB Goblin Kraken kabinja élesebb dizájnt kapott, lekerekített élekkel, ami szintén nem túl tipikus a Hirobo Freya óta, de ennek egyáltalán nincsen retro utánérzése. Sokkal inkább emlékeztet ez a lépés a néhány évvel ezelőtti autóiparra, amikor az egész világ lassan elmozdult a buborékdizájn irányából a karakteresebb puha élek felé, ahogy az például a Volvo V70 MKII és MKIII között történt.

Repülési adottságok

Egyetlen szóval: őrületes - különösen extra erős komponensekkel, mint az XNOVA vagy a Kontronik motorja a megfelelő szabályzóval, mint például a Hobbywing Platinum 160A, a Scorpion Tribunus vagy a Kontronik Jive. És nagyon jó szervók szintén szükségesek ehhez a teljesízményhez, például a BKServo vagy más, minőgégi HV szervók. És természetesen nagyon precíz flybarless rendszer is dukál ehhez, hogy képes legyen megbírkózni a Goblin Kraken manőverezési képességeivel.

Tareq Alsaadi a Goblin Kraken-nel a Rotor Live 2019-en

A jelenlegi konfiguráció

Ez jelenleg még nem ismert, mivel a SAB még nem adta ki a helikoptert, és valószínűleg még várnunk kell néhány hetet. A kit ára valamint az alkatrészek árai is még ismeretlenek. De ne felejtsük a tényt, ez egy forradalmi és kompromisszumok nélküli konstrukció.

Frissítés

Simone Zunterer készített egy VLOG bejegyzést erről a helikopterről a Rotor Live-on. Nézzétek meg. A videó német nyelvű, angol felirattal.

Simone Zunterer - SAB Goblin Kraken áttekintés

 

Megérkezett: A SAB Goblin Kraken

  • SAB Goblin Kraken
  • SAB Goblin Kraken
  • SAB Goblin Kraken
  • SAB Goblin Kraken
  • SAB Goblin Kraken
  • SAB Goblin Kraken
  • SAB Goblin Kraken
  • SAB Goblin Kraken
  • SAB Goblin Kraken
  • SAB Goblin Kraken