rchelicopterhub.com / rchelicopter.hu
2019. június 6.

A modellrepülő pilóták dühösek a drón törvény miatt
BBC News, Egyesült Királyság

Azok, akik modellekkel repülnek, dühösek, mert a tervezett drónszabályok kárt okozhatnak a szeretett hobbijuknak. A BBC News cikkének magyar fordítása.

A modellrepülő pilóták dühösek a drón törvény miatt
A modellrepülő pilóták nem akarják, hogy drón pilótáknak minősüljenek / BBC-Getty Images

Azzal érvelnek, hogy őket nem szabad drónpilótáknak minősíteni.

Az új törvények célja, hogy a légtér biztonságosabbá váljon a növekvő drón használat mellett is.

A British Model Flying Association (BMFA) a héten találkozott Vere bárónővel, a légiközlekedési miniszterrel, hogy megvitassa aggodalmait.

A Polgári Légiközlekedési Hatóság (CAA) jelenleg konzultációt folytat a drón-regisztrációs rendszerre vonatkozó javaslatokról, amely novemberben lesz törvény. Eddig 6000 válasz érkezett a BMFA tagoktól.

David Phipps, a BMFA elnöke elmondta, hogy a javasolt szabályok, amelyek minden pilótát pilóta nélküli légi jármű pilótának [aka drón-pilótának] tekint és regisztrációra, licenszdíj megfizetésére és minden harmadik évben teljesítendő jártassági tesztre köteleznének, aránytalanok a modellrepülőkkel szemben.

"Kiváló biztonsági mutatóink vannak, amelyek még a kereskedelmi repülést is meghaladják a több, mint száz éves repülés alatt. Az európai törvények lehetőslget adnak a repülőmodellezés különleges elismerésére, mondván, másképpen kell kezelni, de az Egyesült Királyság nem ezt tette."

David Phipps elismerte, hogy míg "néhányan" a tervezett 16,50 fontos regisztrációs díjat nem tartják "nagy pénznek", azért még mindig a "belépés akadályát" valósítja meg, különösen a hobbi iránt érdeklődő fiatalok számára.

Hozzátette, hogy a biztonsági tesztekre vonatkozó tervek, "amik a CAA weboldalán lévő néhány kérdés megválaszolásából állnak majd", messze kevésbé lennének szigorúak, mint a szervezet [BMFA] saját biztonsági tesztjei. Aggodalmát fejezte ki, hogy a tagságból sokan szimplán átlépik az új szabályokat, és "majd a radar alatt mennek".

A pilóta nélküli légi járművek használatára vonatkozó szigorúbb szabályok szükségessége nyilvánvalóvá vált a Gatwick repülőtér 2018 decemberében történt drón-észlelésekről szóló jelentései után, amik az utasok számára jelentős zavart okoztak.

Cliff Evans kilenc éves kora óta repül modellekkel, és nem örül annak, hogy a hobbija ebbe a drón-vitába belekeveredett.

Egyre nyilvánvalóbb, hogy mi - légi modellezők - azon légtér kereskedelmi értéke miatt állunk támadás alatt, amelyet elfoglalunk. Én és minden más modellező, akit én ismerek, ezt sértőnek és szükségtelennek tartja.

nyilatkozta Cliff a BBC-nek. 

Azt mondta a BBC-nek, hogy a BMFA és a CAA közötti, évek alatt felépült jó kapcsolat "nagy feszültségnek van kitéve", a "hobbink korlátozására és ellenőrzésére" tett kísérletek miatt.

Az Amazon a drónjai Egyesült Államokban való üzemeltetésére éppen most kapta meg az engedélyt, és azt tervezi, hogy csomagokat szállít az ügyfelek részére "hónapokon belül".

A cikk eredeti változata: BBC News - Jane Wakefield