rchelicopterhub.com / rchelicopter.hu
2019. július 18.

Global 3D 2019 - végeredmények
Vasárnap: dráma, dráma, dráma

A nagy rendezvénynek, a Global 3D-nek rengeteg drámai és még több fantasztikus pillanata volt. Walter Robijns és a körülbelül 50 fős csapata csodálatos munkát végzett, mivel minden, akár egy svájci óra a lehető legsimábban ment.

Global 3D 2019 - végeredmények
Fényképek: Bogdán Zsuzsanna / kattintásra még több van...

Az első forduló után, ami pénteken és szombaton volt, Aaron Cole, Henrik Clausen, Vava Sasikana Boonmala, Marius Gehle, Thanawin Kiatgungwalgri várták a döntőket Expertben, és Kan Poonnoi, Kenny Ko, Kyle Stacy, Marik Wiehenstroth, Sakkarin Kongthon Master kategóriában. Az időjárás szép volt, viszont szeles, ezzel okozva időnként nagyon kellemetlen másodperceket.

A pilóták minden lehetségeset belepakoltak a repülésekbe. Ha sok törés volt szombaton, ez a szám még magasabb volt vasárnap. Valaki a rendezők köül meg is jegyezte" Sose volt még annyi törés, mint idén.

A legemlékezetesebb törések között volt Toncsi (Bogdán-Szabó Antónia) törése. Maga a törés nem volt olyan drámai, de a tény, hogy Toncsi - mint az Egodrift csapat legfiatalabb pilótája a maga 9 évével - nem tudta végigrepülni a programját, mert egy technikai probléma miatt, a helikopter fail safe-be kapcsolt a repülés alatt, és úgy esett le, mint a kő. De a tömeg éljenzett és a valaki azt kiabálta: Toncsi szeretünk. Ez volt Antónia első törése, és mivel ő gyerek, nem tudott átlépni rajta. Dunkan Bossion ment oda az első között, hogy megvigasztalja Toncsit. Nagyon érzelmes és szép gesztus volt Dunkantől.

Ugyanezen demo alatt, alig 5 perccel később történt meg a leglátványosabb a Global 3D törése. Ethan Williams és Jim Saunders repültek párban, amikor Jim Specter 700-asa szimplán letörölte magát és Ethan helikopterét az égről. Őszintén szólva a törés benne volt a repülésben, mivel egy ütközés közeli helyzet másodpercekkel korábban már megtörtént. A kommentátorok egyike, John Nobbs meg is jegyezte:

Azt hiszem pillanatokon belül babákat várhatunk

És 10 másodperc múlva a két helikopter millió darabban fejezte be a repülést. Ethan egyáltalán nem tűnt túl boldognak.

A verseny alatti legdrámaibb repülés Kyle Stacy utolsó freestyle fordulója volt. Már elhasználta a sárga kártyát, így nem volt több esélye. Kyle tűzijátékkal repült, és a maximumon hajtotta a Goblin Krakent. Ahogy később elmondta, a tűzijáték okozta a gondot. Kyle fentről jött lefelé, és éppen hogy a talaj felett kellett volna lelassítania. Azonban a tűzijáték nehezebbé tette a gépet, ráadásul a szél sem segített, így a helikopter farka érintette a talajt, és a helikopter a repülést jópár bukfenc formájában fejezte be. Kyle ezt a fordulót nem tudta végigvinni. A minimális repülési idő a freestyle-ban három perc. Kyle 2 perc 18 másodpercig repült a törés előtt. Ez a repülés tette őt az 5. helyre.

Mindent elmond, hogy Marius Gehle Alan Robinsontól kölcsönzött helikopterrel fejezte be a versenyt, mivel az utolsó repülésre nem volt több repképes helikoptere. Alan "egyáltalán nem volt ideges", amikor ráeszmélt, hogy ez lesz az a repülés, amiben minden benne van, nincs több esély. Marius azonban megcsinálta és a helikopter egyben került vissza Alanhez.

Még a győzelmi repülések is jól példázták a Global 3D-t. Sasikana Boonmala körülbelül fél percet repült, mielőtt összetörte volna a Goblin Krakent, és CD, Sakkarin Kongthon is a helikopter cseréjére kényszerült, mert az első Logo másodpercekkel a felszállás után feladta.

Master kategória végeredmények sorrenben

 1. 213 Sakkarin Kongthon
 2. 203 Kenny Ko
 3. 202 Kan Poonnoi
 4. 207 Marik Wiehenstroth
 5. 204 Kyle Stacy
 6. 214 Tim Kostorz
 7. 212 Ryan Chiu
 8. 206 Mariano Suarez
 9. 205 Luca Pescante
 10. 211 Robin Lipke
 11. 210 Rasmus Jakobsen
 12. 201 Chatchawit Kamsawang
 13. 209 Peter Hsiao

Expert kategória végeredmények sorrendben

 1. 110 Vava Sasikana Boonmala
 2. 106 Henrik Clausen
 3. 115 Marius Gehle
 4. 101 Aaron Cole
 5. 123 Thanawin Kiatgungwalgri
 6. 105 Heng Kitchana
 7. 104 Hamish Scott
 8. 108 Wessel Haast
 9. 109 Kuno Kang
 10. 107 Jason Lin
 11. 111 Ludovic Abrignani
 12. 113 Lukas Vacek
 13. 121 Samuel Jensen Aunbirk
 14. 119 Pascal Lipke
 15. 118 Maximilian Zick
 16. 122 Simon Hatz
 17. 103 Fabian Kloß
 18. 102 Yan Müller
 19. 117 Matthew de Wilde
 20. 114 Lilian Many
 21. 116 Matteo Lefebvre
 22. 112 Lukas Bißlich
 23. 120 Rachel Laura Plant
A Global 3D 2019 részletes végeredménye . Minden pontot és részeredményeket is tartalmaz.
A Global 3D 2019 részletes végeredménye . Minden pontot és részeredményeket is tartalmaz.

A Global 3D általában

Ki kell jelenteni, hogy a rendezvény tökéletesen lett megrendezve. A wc kérdés mindig kritikus probléma ezeken a rendezvényeken, de a Global 3D nyújtott valamit, ami abszolút szokatlan: tiszta, friss wc-ket a rendezvény teljes időtartama alatt, még akár vasárnap este is. Az étel nem volt kifejezetten drága, és a helyszín is jó volt. Az egyetlen negatív élmény - ami aztán tényleg nem a Global 3D hatásköre - a Vodafone 4G jele nem létező fogalom arrafelé, és nekünk volt négy mobiltelefonunk (két országból) a helyszínen, így végül élő adásra, helyszíni riportra nem kerülhetett sor. Rossz, de az EE 50-szer (!) gyorsabb feltöltési sebességgel ment...

Ami a Global 3D-n és Walter Robijnson múlt, azt tökéletes volt, még akkor is, ha ő maga nem volt túl elégedett a gyorsasági kupa berendezéseivel.

Szerencsére nem történt komoly sérülés, így az elsősegély hely nem volt túlzsúfolt. Néhány karcolás, egy-két darázscsípés, de semmi kritikus.

A Global 3D jövője

Vannak pilóták - nem szükségszerűen versenyzők - akik néhány alapvető és szükséges változtatásról beszélnek. A fő aggodalmat az adja, hogy a fiatal pilóták sokkal gyorsabbak, mint a tapasztalt öreg rókák, így az "öregebbeknek" esélyük sincs nyerni. Folyik egy beszélgetés egy esetleges veterán kategóriáról vagy valami hasonló megoldásról, ahol a hosszabb ideje a sportban levő emberek is nyerhetnek. Ez a véleménye Bert Kammerernek és Kyle Stacynek is. Kyle kijelentette, hogy nem érzi úgy, hogy képes lenne még egyszer ezt végigrepülni, így változtatások nélkül ez volt az utolsó versenye. Walter Robijns megígérte, hogy kiértékeli a kérdést.

De nagy általánosságban jobb rendezvényt kívánni sem lehetne.

Global 3D 2019 - végeredmények