rchelicopterhub.com / rchelicopter.hu
2019. július 31.

NaIv Kupa: Ki a leggyorsabb pilóta?
Verseny a Heliwoodon

Ez egy teljesen magyar verseny, és most a Heliwood keretében lesz megrendezve. Régre nyúlik vissza a története Magyarországon és teljesen ismeretlen más országokban.

NaIv Kupa: Ki a leggyorsabb pilóta?

NaIv Kupa - a két megalkotóról NAgy Sándorról és IVán Istvánról elnevezve. A pilótáknak egy akadálypályán, oszlopok között kell repülniük. Az ellenség az óra. És nem csak a sebesség számít, leszálláskor a pontosság is fontos. Minden centiméter egy másodperc többletet jelent az időeredményben. Lássuk, ki a leggyorsabb és legpontosabb pilóta.

A pálya

Egy téglalap alakú pályán kell repülni. A téglalap három oldalát póznák veszik körbe, minden pózna 3 méterre van a másiktól. Szlalomban kell közöttük repülni. Aztán egy kihívást kell teljesíteni. A kihívás idén egy labda lesz az asztalon. Azt kell lelökni. Aztán a limbó léc következik, amit körbe kell repülni két méteres magasságban. Leszállás jön. Szállj le a felszállóhely közepén. Amikor földet értél már nem emelheted el a helikoptert. Minden egyes centiméter a főtengely és a leszállóhely közepe között egy másodperc többletet jelent az időeredményedben.

Mialatt repülsz, nem számít, hogy a helikopter merre néz, mi több, az sincs kijelölve, hogy hol kell állnod, akár sétálhatsz is a helikoptered után. Pár egyszerű szabály van:

 • Kövesd a pályát
 • Ne érintsd vagy vágd el a póznát a lapáttal
 • Ne törd össze a helikoptert
 • Ne repülj a biztonsági vonalon túlra (messze van a pályától)
 • Legyél olyan gyors, amennyire tudsz, szállj le olyan közel a leszállóhely közepéhez, amennyire csak lehetséges

Módosíthatsz is a helikopteren egy kicsit, hogy könnyebb legyen a kihívást teljesíteni. Felrakhatsz egy keresztrudat a leszállótalpra, hogy a labdát ne csak oldalirányba tudd tolni. De a rúd ne legyen túl hosszú, mert instabillá teheti a helikoptert vagy beleakadhat a póznába, esetleg leakadhat a talajon.

ha elvágtad a póznát, érintetted azt vagy összetörted a helikoptert, kiestél.

Három kategória

A versenyt három kategóriában tartjuk. FPV repülés nem megengedett, kizárólag VLOS módban lehet repülni.

Helikopter

Kizárólag kollektív pitch (CP) helikopterek indulhatnak. 200-as méret felett minden méret engedett 550-ig. Kisebb helikopterek nem tudják a labdát eltolni. Speciális esetben megengedett lesz az 550-esnél nagyobb helikopter is, de nem ajánlott. A labda mérete a kihívásban a helikopter méretétől lesz függő. Stabil alap repülési tudás elengedhetetlen.

Ez a kategória két fordulós lesz. Egyet szombaton, egyet pedig vasárnap repülnek a pilóták. A jobbik időeredmény számít a végeredménynél.

Amatőr

Ez a kategória a kezdőknek, és a játszani szeretőknek szól. Minden repülőmodell megengedett 1 kg-os súlyhatárig (az akkumulátort is beleértve). Lehet FP, CP, koax, de még drón is. Egy fordulós lesz a verseny.

Gyerek

Teljesen ugyanaz, mint az Amatőr kategória de kizárólag gyerekeknek 14 éves korhatárig. Szintén egy fordulós verseny.

A bírók

Ki más tudná jobban vezetni a versenyt, mint az eredeti kitalálók. Éppen ezért a versenyt Nagy Sándor és Iván István vezetik majd. 

Nagy Sándor

Ő az EMH SE korábbi elnöke, sokan úgy is ismerik őt, hogy NaSa - még a fórumon is így van regisztrálva. Nagyon régen kezdett repülni, 1995-ben még Robbe Mosquito helikopterrel. NaSa volt az Országos Bajnokságok rendezője és főbírója sok-sok éven keresztül.

Iván István

Szént az Országos Bajnokságok rendezője és bírója volt éveken keresztül. Ő is valamikor 1995-ben kezdett repülni szintén Robbe Mosquito-val.

Mindketten mély tapasztalatokkal rendelkeznek a bíróskodás terén és a NaIv kupa az ő szüleményük. 

Regisztrációs ívek

25 pilóta repülhet minden kategóriában, éppen ezért az EMH SE hamarosan megnyitja ezeket a formokat - még ma. Siess, hogy le ne maradj róla. Kövesd az esemény oldalát, hogy lásd, mikor kerülnek a regisztrációs ívek megnyitásra.

Időközben a regisztrációs űrlap megjelent: https://forms.gle/NfVJJtLcwnaP1vXX9

NaIv Kupa: Ki a leggyorsabb pilóta?

 • NaIv Kupa 2011
 • NaIv Kupa 2011
 • NaIv Kupa 2011
 • NaIv Kupa 2011
 • NaIv Kupa 2011
 • NaIv Kupa 2011
 • NaIv Kupa 2011
 • NaIv Kupa 2011
 • NaIv Kupa 2011
 • NaIv Kupa 2011