rchelicopterhub.com / rchelicopter.hu
2019. november 13.

Sivan Hochma, a tizenöt esztendős heli pilóta
Egy RC helikoptert repülő kislány, és az édesapja, Erez

A napokban bukkant fel egy videó a Facebook-on, melyen egy nagyszerű kislány épp egy nitrós RC helit reptet. A videó öt évvel ezelőtt készült. Szerettünk volna többet megtudni erről a kislányról. Akkor most bemutatjuk Sivan Hochmát, és a mentorát, Erezt is, aki történetesen az édesapja.

Sivan Hochma, a tizenöt esztendős heli pilóta

Sivan együtt modellezik az édesapjával Izraelben. Erez már hosszú-hosszú évek óta repül RC helikopterekkel, a kislánya, Sivan pedig épp öt esztendeje döntött úgy, hogy ő is kipróbálja, milyen modellhelikoptert irányítani. Amikor odáig fejlődött, hogy önállóan is repült RC helikopterekkel, már tudta, hogy szívesen foglalkozna komolyabban is a modellezéssel. 10 éves volt akkor.

Így kezdpdött minden: 4 évvel ezelőtt

Sivan először Align T-Rex 600N helikopterrel emelkedett a levegőbe, ami – mint tudjuk – nem igazán tekinthető tipikusan kezdő, azaz tanuló modellnek, a jelenlegi helije pedig egy Gaui X5. Egyébként számos helikopter típussal repült már, köztük Vibe, T-Rex, Velocity, Gaui és Goblin modellekkel, de nincs „kedvence”, mert – ahogy elárulta nekünk – a „hangolás” és a „stílus” sokkal fontosabb a számára, mint maga a modelltípus. A Hochma családnak – az édesapának és a lányának – több helikoptere van, és választhatnak, hogy melyikkel repüljenek.

Sivan két éve
Egy éve
És idén

Sivan nem szereti a csapkodást, a repülési stílusa F3C, és a „lágy” 3D, s bár 2014 óta folyamatosan repül, mégsem versenyez. Mindez kizárólag az ő döntése, bár a tudása lehetővé tenné akár a versenyzést is. Nem kevésbé nyomós ok persze az sem, hogy nincs elegendő ideje gyakorolni, illetve felkészülni a versenyekre, mert tanulnia kell, azaz még az iskolában kell bizonyítania. 

 

Izraelben a haza fegyveres szolgálata a lányok számára is kötelező, ezért – ha eljön az idő – Sivan a légierőhöz szeretne kerülni, nagy álma, hogy katonai helikopterpilóta váljon belőle. Tervei között szerepel az űr- és aerodinamikai tudományok tanulmányozása is, a polgári életben tudós szeretne lenni.

És mostantól már mi is nyomon követhetjük a fejlődését szeretett hobbijában...

Az apuka - Erez Hochma
Erez Hochma

Sivan Hochma, a tizenöt esztendős heli pilóta