rchelicopterhub.com / rchelicopter.hu
2019. november 21.

A Graupner/SJ GmbH bezár
A német cég végelszámolás alá került

A Graupner a németországi Kirchheim unter Teckben bejelentette, hogy 89 év után bezár. A céget Johannes Graupner alapította 1930-ban, amely a kezdetek óra részese volt modelliparnak, túlélte a II. világháborút, aztán a hidegháborút, de nem tudta túlélni az RC modell ipar hanyatlását.

Johannes Graupner alapította a Graupnert 1930-ban, Stuttgartban. Két évvel később átköltöztek Kirchheim unter Teckbe, ahol a cég egészen mostanáig működött. A cég az egyike volt a rádióirányítású modell iparág vezető cégeinek egészen az elmúlt évtizedig. A Graupner rádióadói ipari szabványnak számítottak, és a cég az egyik vezető volt az RC kellékek gyártásában. Rengeteg scale modellt, hajókat, repülőket, helikoptereket, vitorlázókat és terepmodellező anyagokat gyártottak. A cég az első adóját 1954-ben adta ki.

Az alapító, Johannes Graupner 1953-ban hunyt el, a fia, Hans Graupner vette át a cég irányítását. A cég az egyik meghatározó szereplővé vált a rádióvezérlésű technológiák terén, modelleket, RC kellékeket, töltőket gyártottak, és legendás rádiókat építettek.

Azonban a 2,4 GHz-es digitális technológia RC piacra történő belépésekor, a kétezres évek végén a Graupner GmbH túl lassan reagált, nem tartották a versenytársak tempóját, és a cég elvesztette vezető szerepét. Az ázsiai dominancia, és a másoló cégek szintén nem segítették a Graupner piaci helyzetét. A cég 2012-ben csődbe ment.

A dél-koreai SJ Ltd vette át a céget az összes szabadalommal, márkanévvel és a termékekkel együtt, az eredeti cég az új anyacég felügyelete alatt a saját márkájának disztribútorává vált. Az SJ Ltd nevet váltott és Graupner Co. Ltd. néven folytatta tevékenységét. A német vállalatot Graupner/SJ GmbH-ra keresztelték át. 

A Graupner márka nem tudott a piacra visszatérni, még úgy se, hogy híres pilóták képviselték. Az egyik közülük a német Simone Zunterer.

A dél-koreai cég nem tudta átalakítani a gyártást sem, éppen most zárja be a kínai Shenzenben levő gyártóegységét, az összes fejlesztést, gyártást Szöulhoz közel, Dél-Koreában folytatják. Mindezek mellett a cég leállítja a teljes terjesztési hálózatát is, és a közvetlen kereskedelemre fókuszál, ami a német elődcéget fenntarthatatlanná teszi.

89 a modelliparban eltöltött év után a Graupner bezárja kapuit a németországi Kirchheim unter Teckben.

A Graupner/SJ GmbH bezár

  • Graupner központ
  • Graupner Helimax
  • Graupner Viper Jet MK-II
  • Graupner MX-12
  • Graupner MZ-32
  • Graupner MX-18
  • Graupner MZ-32
  • Simone Zunterer