rchelicopterhub.com / rchelicopter.hu
2020. június 5.

Fél évet csúszik a drónszabályozás
Az EU döntése ma jelent meg hivatalosan

Az Európai Unión belül az EB 2009/947-es számú végrehajtási rendeletében foglalt határidőket fél évvel elcsúsztatták, amelyeket hivatalosan ma tettek közzé. Ennek értelmében a liberálisabb magyar légtérszabályozás is csak 2020 december 31-én lép életbe. Minden marad a régiben az elkövetkezendő fél évben.

Fél évet csúszik a drónszabályozás

A hírről elsőként a legter.hu számolt be, amelyet a Magyar Modellező Szövetség is közzé tett. A módosító rendeletet 2020. június 4-én fogadták el, a mai napon tettek közzé és a holnapi napon lép hatályba. Ennek értelmében:

A nyílt kategóriában forgalmazott UAS eszközökre vonatkozó, kötelező EU-s szabályozást csak 2023. január 1-től kell alkalmazni. Az UAS forgalomba hozatalára, tanúsítványaira és engedélyekre vonatkozó része csak 2022. január 1-től lép életbe, míg a modellezőklubokra és a modellezésre vonatkozó türelmi időszak 2023 január 1-én jár le. Az átmeneti rendelkezések hatályát 24 hónapról 30 hónapra módosították.

Ami azonban a legfontosabb, hogy magának az egész rendeletnek a kötelező érvényű alkalmazását 2020. július 1-ről, 2020 december 31-re módosították, így az egységes drónszabályozás bevezetésének időpontja - és ezáltal a jelenlegi magyar szabályok megváltozásának időpontja is - fél évvel kitolódig. Addig meg minden marad a régiben, vagyis 2020-ban továbbra is légteret kell igényelni minden modellező tevékenységhez.

A módosítások indokaként az EB a COVID-19 elleni védekezést jelölte meg.  

Az eredeti végrehajtási rendelet, amelynek az időpontjai most módosultak.
A mai napon közzétett módosító rendelet