rchelicopterhub.com / rchelicopter.hu
2020. december 31.

Változik a szabályozás
Holnaptól új szabályok szerint kell(ene) repülni

Holnaptól lép életbe a Légiközlekedésről szóló törvény módosítása, amely a pilóta nélküli repüléseket (is) érinti. Ezzel kapcsolatban a Magyar Modellező Szövetség is kiadta állásfoglalását annak érdekében, hogy a lehetőségekhez képest kis zökkenővel tudjuk megkezdeni a 2021-es évet.

Változik a szabályozás

Az MMSZ minden javaslatát lesöpörve fogadta el a Magyar Országgyűlés a módosításokat, amely a modellezés új kereteit is befolyásolja. Mi tagadás a törvény erősen drónorientált, mintha a modellrepülés nem is létezne, de ugyanakkor ugyanazokat a szabályokat akarják a modellezőkre ráerőltetni. Nem segíti a helyzetet az sem, hogy önjelölt vezetők petíciókat indítanak, különböző platformokon támadják a jogalkotókat - időnként alpári stílusban - de mindenesetre teljesen hatástalanul, ugyanakkor a Szövetség tárgyalási pozícióit erősen erodálva. Ennek eredményeként a Szövetség javaslatai mind a kukában végezték.

Hársfalvi Pál elnök csapata jogi szakértőt is bevonva értelmezte a jelenlegi helyzetet és ennek alapján adták ki a Magyar Modellező Szövetség állásfoglalását. Az MMSZ az EU 2019/947 rendelet előírásait tartja mértékadónak, ennek 21. cikkelyére hivatkozva az álláspontjuk az, hogy 2022. július 1-ig a jelenlegi formában a modellező tevékenységet (amennyiben az egyesületi keretek között történik) engedélyhez kötni nem lehet.

Ugyanakkor ezen rendelet 14. cikkelye előírja a regisztrációs kötelezettséget, amely az MMSZ értelmezése szerint abban az esetben is megfelelő, ha az az MMSZ tagnyilvántartásán alapul, amely nyilvántartás minden szükséges kötelező adatot tartalmaz. 

Az MMSZ azt kéri a szövetség tagszervezeteinek tagjaitól, hogy a modelleken az MMSZ tagsági számot mindenki tüntesse fel. Ahogy kérik: 

HUN-XXXX (például: HUN-1234), a szárnyon legalább 25 mm-es, a modell többi részén 10 mm-es betűmérettel) 

A biztosítás szempontjából az elnökség értelemzése szerint az MMSZ biztosítása mind a magyar, mind az EU szabályozásának megfelel.