rchelicopterhub.com / rchelicopter.hu
2021. január 22.

Újabb csapás a hobbinak: betiltják a 16%-nál erősebb nitrometánt
Az 50-es motoroknak napjaik vannak hátra

Egy 2019-es EU rendelet lép hatályba február 1-én, amely megtiltja a 16%-nál dúsabb nitrometán arányú üzemanyagok kereskedelmét, és 2022-től annak birtoklását is. Ezzel az 50-es motorok korszakának vége, mivel a motorokhoz minimum 20%-os üzemanyag kell, de igazán jól a már most is illegális 30%-kal működtek.

Újabb csapás a hobbinak: betiltják a 16%-nál erősebb nitrometánt

A tiltás alapját a 2019/1148-as számú EU rendelet adja, amelyet a tagállamok 2021. február 1-vel kötelesek alkalmazni. A rendelet értelmében a 16%-nál erősebb nitrometán keverérek forgalmazása lakossági felhasználásra az EU országain belül tilos lesz. Ezen anyagok birtoklása is illegálissá válik 2022-től. A birtoklás robbanóanyaggal való visszaélésnek fog minősülni, ennek megfelelő eljárásra lehet számítani.

Információink szerint a Brexit egyik pozitív hozadéka, hogy a briteket a korlátozás már nem érinti, így a nagy-britanniai modellboltokban a 25%-os üzemanyag továbbra is elérhető marad, ugyanakkor ezt már ők sem exportálhatják az EU területére.

A szabályozás eléggé súlyosan érinti a modellhelikopteres repülést, mivel az 50-es (0.5 hüvelyk3) lökettérfogatú motorok már 20%-os üzemanyaggal sem szeretnek (különösen meleg időben) beindulni, ugyanakkor a használatuknak kedvező 30%-os üzemanyag betiltása óta a 25%-os nitrometán-metanol keverékkel még jól elműködtek. A 16%-os arány maximalizálása ezeket a motorokat gyakorlatilag kivégzi.

A 90-es vagy annál nagyobb motorokat a korlátozás csak teljesítményükben érinti hátrányosan.