rchelicopterhub.com / rchelicopter.hu
2021. március 1.

Regisztráld a modelljeid most!
A Magyar Modellező Szövetség ajánlása

A januártól hatályos szabályozás nem kis fejetlenséget és káoszt okozott a magyar modellezők körében. Mi több, a sebtében összelapátolt szabályozást nem is sikerült teljesen végig vinni a jogalkotási oldalon, így például a regisztráció elvarratlan szálai is lógva maradtak. Ez a modellezők részére eredményezett egy átmeneti, kedvező lyukat, de ez az átmeneti időszak csak pár napra szól.

Regisztráld a modelljeid most!

A szabályozás kötelezővé teszi a modellek regisztrációját, amely nem lesz térítésmentes, és minden egyes modellt külön kell bejegyeztetni. A regisztráció módja már létezik, a díjazása ugyanakkor csak március 8-tól lép életbe, így addig a regisztrációért nem kérhet pénzt a hatóság. Március 8. után azonban ez minden egyes modell esetén 2000 Ft extra kiadást jelent a modellezők számára.

Ugyanakkor - bár ez még nem megerősített információ, csak spekuláció - az EU és az EASA szabályozás alá tartozó országokban egyszer már regisztrált modellek esetén a regisztráció nemcsak hogy nem szükséges, de egyenesen szabályellenes, mivel a többszörös regisztrációt az EU idevonatkozó irányelvei nem engedik meg.