rchelicopterhub.com / rchelicopter.hu
2021. április 9.

Őkirályi fensége Fülöp, Edinburgh hercege meghalt
A Brit Modellrepülő Szövetség közleménye

A BMFA közleménye változtatás nélkül: Nagy szomorúsággal tudatjuk hosszútávú támogatónk, őfensége, Fülöp, Edinburgh hercegének a halálhírét.

Fülöp herceg 1957-ben lett a Modelrepülő Mérnökök Társaságának (ma BMFA) patrónusa, és annak ellenére, hogy számos patrónus szerepéről lemondott, amikor a nyilvános kötelezettségektől visszavonult az utóbbi években, 64 figyelemre méltó évig megmaradt a támogatónknak. Két cikluson keresztül a Királyi Repülőklub vezető elnöke, később elnökeként is szolgált.

Fülöp herceg hosszú időn át volt a repülés lelkes híve, Caryl Gordon ezredes tanítványaként, aki a CFS Meteor Aurobatic Teamet is vezette az 1950-es években, 1953-ban megkapta a RAF szárnyakat. 1956-ban a Királyi Haditengerészetnél a helikoptervezetői képesítést is megszerezte, és a privát pilótaengedélyt is megkapta 1959-ben.

A királyi család számos tagja repült egyedült a kiképzése alatt mind a Királyi Légierőnél, mind a Haditengerészetnél, de Fülöp herceg volt az egyetlen aki civil repülőgépet is repült egyedül. 1959 októberében tette ezt, amikor egy Turbulentet repült White Walthamból. Ez egy jelentős alkalom volt, mert ez volt az egyetlen, amikor a királyi család tagja együléses repülőgéppel repült.

5986 órát és 59 különböző repülőtípust repült, 1997. augusztus 11-én, 76 évesen colt az utolsó repülése Carlisle-ből Islay-ba.

Bizonyosak vagyunk benne, hogy ebben a nehéz időben tagságunk csatlakozik hozzánk őfelsége, a királynő és a királyi család részére kifejezett őszinte részvétünkben.