Horváth Miklós
2021. április 21.

Történelmi pillanat a helikopterek világában és az űrkutatásban
Egy koaxiális helikopter űrkutatás történeti jelentőségű repülése

A NASA Ingenuity nevű Mars-helikopter 2021. április 19-én, 12:33 helyi átlagos napidő (Mars idő) szerint a Mars légkörébe emelkedett! Először fordult elő, hogy ember alkotta gép – egy kis méretű, koaxiális helikopter – egy idegen bolygó igen ritka légkörében hajtott végre önálló repülést.

Történelmi pillanat a helikopterek világában és az űrkutatásban
Ingenuity / Credit: NASA

Az emberiség, s benne az űrkutatás történetének mindeddig páratlan teljesítménye ez, óriási technikai bravúr. A helikopter magasságmérő műszerének adataiból kiderül: az Ingenuity az előírt, maximális 3 méteres magasságba emelkedett, ahol 30 másodperen át stabilan lebegett, miközben jobbra, 90 fokban elfordult, majd leszállt a Mars felszínére. A repülés összesen 39,1 másodpercig tartott.

A Wright fivérek emléke előtti tisztelgésként az első Mars repülőteret ezentúl Wright Brothers Field néven ismerjük majd. Száztizenhét évvel azután, hogy a Wright fivéreknek sikerült végrehajtania az első repülést a Földön egy merevszárnyas repülőgéppel, a NASA Ingenuity helikopterének ugyancsak sikerült elérnie ezt a csodálatos teljesítményt egy másik világban. Az Ingenuity első repülését, a Perseverance Marsjáró kamerái rögzítették 64,3 méter távolságból.