rchelicopterhub.com / rchelicopter.hu
2021. július 6.

Frissítve: A Live-hobby megszünteti a szállítást egy sor EU országba
Végfelhasználókat nem szolgál ki a cég

19 EU tagország van azon a listán, amelybe a Live-hobby.de a végfelhasználóknak többé nem szállít. Csak kereskedők rendelhetnek a német bolttól ezekbe az országokba a továbbiakban. Ahogy azt csiripelik, ez a július 1-én életbe lépett új európai uniós ÁFA szabályoknak köszönhető.

Az alábbi lista csendben jelent meg a cég weboldalán a Shipping and Payment (szállítás és fizetés) alatt: 

EU shipping for the following countries only to traders with valid tax number or delivery to one of the above countries:
Bulgaria
Denmark
Estonia
Finland
Greece
Croatia
Latvia
Lithuania
Luxembourg
Malta
Poland
Portugal
Romania
Sweden
Slovakia
Slovenia
Czech republic
Hungary
Cyprus

A listán azok az országok szerepelnek, amelyekből csak EUs adószámmal rendelkező kereskedőktől fogadnak el rendelést, vagyis Bulgária, Dánia, Észtország, Finnország, Görögország, Horvátország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Lengyelország, Portugália, Románia, Svédország, Szlovákia, Szlovénia, Csehország, Magyarország és Ciprus területén lakó felhasználóknak a live-hobby.de a továbbiakban nem szállít.

A cég elfogad végfelahsználói rendeléseket Belgiumból, Franciaországból, Olaszországból, Hollandiából, Norvégiából, Írországból, Svájcból és Ausztriából és természetesen Németországból. Azonban korábbi ügyfeleik a többi országból kizárólag a HELYSZÍNI ÁTVÉTEL opcióval rendelhetnek. Érdekes, de a cég továbbra is elérhető maradt az Egyesült Királyság végfelhasználóinak - a Brexit ellenére.

A döntés rosszul érinti az ügyfeleket különösen a kelet-európai régióban, ahol nincsen erős ellátás, így ezek az ügyfelek a külföldi forrásoktól nagyban függenek, mint például a live-hobby.de-től a korábbiakban. 

Az okokról nem történt hivatalos bejelentés, de feltételezhetően az új (és rendkívül bonyolult) ÁFA szabályok a legnyilvánvalóbb ok, amik július 1-től hatályosak az Európai Unióban. Várható, hogy több kereskedő kényszerül hasonló döntést hozni és végül a határokon átívelő szállítás nagyrészt megszűnik.

Egy másik német kereskedő (www.helicoach-shop.de) kicsivel korábban biztosított minket arról, hogy továbbra is szállítanak Magyarországra - a jelenlegi állás szerint - és mindent megtesznek, hogy ezt fent tudják tartani.

Frissítés

Az ausztiai heli-shop.com sem szállít már Magyarországra, illetve kizárólag Ausztria, Németország és Svájc területén szállítanak. Korábban ez a cég volt az egyik legközelebbi forrás a magyar vásárlók részére.