rchelicopterhub.com / rchelicopter.hu
2021. augusztus 17.

Heliwood - a helifesztivál

Véget ért a Heliwood 2021. A két napos rendezvény idén több új elemet is kapott, például a Heliwood Rock szabadtéri koncert is szervesen kapcsolódott a programokhoz. De a gyerekek számára látványos RC tank bemutatók is nagyon látványosak voltak.

Heliwood - a helifesztivál

Még mindig a COVID árnyékában, de ismét megrendezte az Első Magyar Helikoptermodellező SE az immár hagyományosnak mondható Heliwood hétvégét, amelyben Halásztelek város önkormányzata és polgárőrsége is jelentős szerepet vállalt. Ezeknek köszönhetően a Heliwood még mindig ingyenesen látogatható, igazi családi esemény, bár a nagy hírverés a létszámra vonatkozó korlátozó intézkedések miatt idén is elmaradt. A nemzetközi jelleget is nélkülözni kellett, igaz ez nem a hatályos rendelkezések, hanem a világszerte tapasztalható, gyorsan változó és bizonytalan szabályok miatt történt így, egyetlen külföldi résztvevő sem tud hónapokra, de még csak hetekre előre sem tervezni.

A magyar helikopteres társadalom jelentős része vett részt a repülésben. A légtér mindkét napon folyamatosan tele volt, bár a vasárnapi nap sokkal csendesebben telt, mint a szombat, amikor a családok, látogatók folyamatosan érkeztek. Kora délután a halásztelki polgárőrség jóvoltából nagyon finom ebéd várta a jelenlevőket. 

A helikopterek mellett a légi térképészet rejtelmeivel is megismerkedhettek a látogatók, a merevszárnyas repülést a Légi Térképészeti és Távérzékelési Egyesület  képviselte idén. Az RC Tank Fórum csapata nagyszerű bemutatót tartott a kisebb-nagyobb ütközetek egész nap szórakoztatták az érdeklődőket. A valósághű modellek új programként jelentek meg a Heliwoodon, és egyértelmű sikernek bizonyultak.

A két nap folyamán volt pár emlékezetes törés is, például Nagy Krisztián az Egodrift és a ManiaX pilótája már szombat reggel, egy nagyon látványos demo repülését követően tört, így a nap további részében nem tudott repülni. Szerencsére - és a pilóták tudásának, a szervezésnek, valamint a látogatók tudatos viselkedésének köszönhetően - baleset vagy sérülés - egy-két szálkától vagy gyerekek esés közbeni kisebb horzsolásaitól eltekintve - idén sem volt.

A gépkülönlegességek között a Henseleit TDS és a SAB Goblin Raw mellett (mindkettőből ez a kettő volt az első Magyarországon) Szakács Zoltán MD500E Scale helikoptere volt az, ami említésre ad okot.

Külön kiemelendő a Pannon Air Service sétarepülés programja, amelyben a jelentkezők igen jutányos áron repülhettek egy rövid kört Budapest déli része és a Heliwood pályája fölött. A Piper 28 Cherokee négyüléses gépe szombaton állt a látogatók rendelkezésére.

A vasárnapra meghirdetett versenyt azonban technikai okok miatt törölni kellett, így a nap alapvetően szabadrepüléssel és sok-sok beszélgetéssel, nosztalgiázással telt.

Ha másképpen nem alakul, a Heliwood 2022 a tervek szerint jövőre is megrendezésre kerül. 

Az összes kép itt érhető el