Szabó Péter - pgpetike
2022. március 1.
Ez az oldal személyes véleményt, spekulációt tartalmaz. Elképzelhető, hogy a tartalom nem egyezik meg az érintettek véleményével, illetve tárgyi tévedésben van, vagy rossz következtetést von le.

Mi történt az oldallal?

Igen, jól láttátok, "kissé" leállt az oldal, ahogy az angol verzió is. Ennek számos oka van, de veszek egy nagy levegőt, és megpróbálok belelendülni. Hogy miért? Na ez jó kérdés...

Az elmúlt két év COVID világa morálisan és gazdasági értelemben is igencsak mély nyomot hagyott mindenhol. Ez alól az oldal sem kivétel, bár gazdasági okokról itt nem beszélhetünk, mert eddig se ebből éltünk, ezután se fogunk, ez nem kétséges. Lelkileg viszont kimerültünk, és azt hiszem ez úgy nagyjából az egész közösségre igaz. Nehéz lesz innen felkelni.

De fel kell állni, és csinálni kell tovább. Kell ugyanis valami, ami ebben a nem normális világban kicsit kikapcsol minket. Szinte mindenki motivációt vesztett. Nem voltak rendezvények, sokszor még a közösségi életre sem volt lehetőségünk. És ahogy érzem, mindenki, de én személyesen egész biztosan padlót fogtam. Nem tagadom, nem volt rádió a kezemben elég régóta. Se szimulátor, se semmi. Néha-néha egy-egy drónrepülés, meg XBox Air Mission Hind, de ezzel úgy ki is merült az egész. A helikoptereimen meg ujjnyi vastag por.

Az oldalak esetében még rosszabb a helyzet: egyszerűen nem vitt rá a lélek, hogy leüljek és csináljak valamit. Hát ez meg is látszik. Ezek az oldalak sosem voltak profi oldalak, sosem termeltek hasznot, leginkább bevételt se. De volt egy közösségszervező erejük, egy közös pont, és ezt jó lenne nem elbukni. De nem ragaszkodom hozzájuk.

Amit viszont egyértelműen látok: a Facebook a múlt, az ereje elfogyott, hatása minimális. Mindezek mellett pedig küzd minden olyan nyomorával, ami korábban is adott volt. A tartalmak nem visszakereshetők, elvesznek a digitális mocsárban, ráadásul az egyes közösségek, csoportok és oldalak jönnek és mennek ott is. A fórumok döglenek, a legtöbb mára el is tűnt. Nincs platformunk. Na ebben a világban lehet dönteni a lét vagy nem lét között.

Most neki lehet állni vitatkozni, hogy "de hát a Facebook él". Komolyan? Láttad hány reakciót váltott ki a Global 3D bejelentése? Ebben a pillanatban 168 reakció és 61 megosztás van. Ez mind. De vehetném bármelyik posztot, bármelyik nagy hírt, sehol nem lesz jobb a helyzet. Erre nem mondanám, hogy "úúúú, de ez aztán tényleg működik". Mellesleg nem is akarok vitatkozni, mindenkinek lehet saját véleménye, ez pedig az enyém. Ha te abban hiszel, hogy a Facebook, meg az Insta előre visz, hát nosza, menj, és tégy úgy - ártani nem fogsz senkinek, legfeljebb feleslegesen tolod bele az energiát.

Szóval összegezve: megpróbálok egy kis életet vinni ezekbe az oldalakba. És igen, a segítség is jól jön, ha akarsz és tudsz érdemben segíteni, megköszönöm.

Amit viszont biztosan nem fogok csinálni:

  • Nem állok bele szakmai vitákba, márka-harcokba
  • Nem fogok híroldalként mindenre ráugrani, tegyük a helyére a dolgokat - ez a szabadidőm egy részének felhasználása, hát jól akarom benne magam érezni.
  • Nem fogok napi 4-6 órát ezzel tölteni, mint régen, az már nem megy. Annyi lesz, amennyit beledöglés nélkül meg tudok csinálni.
  • Nem fogom az egyéb tevékenységeimet ez alá rendelni, ha több tartalmat szeretnétek, ahhoz segítség kell, mert egyedül ez nem megy.

Az év úgy a nagyvilág szintjén nem indult jól, és most se fényes a helyzet, hát használjuk ezt egy kis mentális menekülésnek, a többi meg úgyse rajtunk múlik...