rchelicopterhub.com / rchelicopter.hu
2022. március 11.
Ez az oldal személyes véleményt, spekulációt tartalmaz. Elképzelhető, hogy a tartalom nem egyezik meg az érintettek véleményével, illetve tárgyi tévedésben van, vagy rossz következtetést von le.

A drónszabályozás valódi haszna

Most kiderült, hogy mit is ér az európai drónszabályozás: az átlag modellezőt és a drónpilótát a végtelenségig szívatni jó, másra nem.

A drónszabályozás valódi haszna
Ту–141 Стриж / Készítette: VargaA - A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 4.0 / Wikipédia

Amióta ez az egész terítéken van, azóta mondjuk, hogy a rossz szándékú elkövetőket ez nem fogja semmiben meggátolni, miközben a jószándékú hobbipilótának meg ott a zabszem a hátsójában, és a repülés izgalma mellé ma már a bürokratikus rák..rás réme is ott lebeg.

Történt, hogy egy harci/felderítő vagy milyen drón a maga nem kis méretével, és a maga nem kis hatótávolságával csak úgy átrepült több európai ország légterén, és a kutya nem tudna róla, ha az a szerencsétlen Zágráb felett szét nem hullik - kisebb hanghatások kíséretében. Állítólag a magyar légvédelem észlelte, azonban semmi ellenlépés nem történt Zágrábig. Hogy ezt most ott lelőtték, vagy magától semmisült meg: lényegtelen, mivel Zágrábban történt. Eléggé nyilvánvaló módon a legoptimistább becslések mellett is mintegy 600 km-t tett meg. És nem éppen egy DJI Mavic Miniről vagy egy Specter 700-ról beszélek, de még nem is a régen oly népszerű távrepülő Multiplex EasyStarról van szó, hanem a jelenlegi állás szerint egy mintegy 4 méter szárnyfesztávolságú, 14 méter hosszú, 5 tonnás robotrepülőről beszélünk.

Hogy ez hogyan vagy miért történhetett meg, nem akarjuk feszegetni, ez legyen a katonai szakmai körök témája, minket itt a háború árnyékában, de attól egy picit elvonatkoztatva - úgy téve, mintha normális világban élnénk -  pontosan az érdekel, hogy azt a bizonyos drónszabályozást azzal az ürüggyel ültették az EU és az EASA "szakemberei" a nyakunkba, hogy elejét vegyék a drónok rossz szándékú felhasználásának. Már akkor megmondtuk - többször - hogy akinek ilyen szándéka lesz, azt abszolút nem fogja érdekelni, hogy milyen szabályokat szeg meg, pedig ez a mostani drónrepülés nagyjából az összes szabályt áthágta egészen a bevezetőtől a záró rendelkezésekig, és kétlem, hogy egy forint vagy euró bírság is befolyna miatta bármelyik államkasszába. Ha pedig így van, akkor felmerül a kérdés: a drónszabályozás akkor miről is szól? A jelen állás szerint csak pont arról nem, amilyen indok miatt mi azt elszenvedjük.

Megjegyzés: A kép illusztráció - ebben a pillanatban nem lehet tudni, hogy az érintett drón melyik ország tulajdonában van/volt. A képet készítette: VargaA - A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 4.0