rchelicopterhub.com / rchelicopter.hu
2022. március 28.

SAB Goblin RAW Piuma: mit kínál?

A legújabb SAB Heli Division model, az SAB Goblin Raw Piuma április végén kerül a boltokba. A pletykák ellenére ez a modell nem a jelenlegi RAW modellt váltja, és nem is ráncfelvarrás. Ez inkább egy "betétmodell" a jelenleg is futó RAW sorozat mellé.

Az új Piumát úgy is értelmezhetjük, mint az eredeti RAW "light" verzióját. Ezt arra tervezték, hogy legyen egy könnyű, jól teljesítő 700-as modell, akár olcsóbb konfigurációban is. A sport és hobbi pilótákat célozza, azokat, akik a nagyobb méretek felé kacsintgatnak. 

Több elem is kompatibilis az eredeti RAW-val. Például a kabin, ami úgy néz ki, mint az eredeti RAW kabinja, de sokkal inkább egy hagyományos dizájn (egy darabból áll), az cserélhető az eredeti állandósított RAW kabinra, és ez igaz visszafelé is. 

Szintén nagy különbség: ez a helikopter nem képes a nagy 700-as motorok fogadására, inkább az 550-600-as méret lesz a nyerő: 4025, 4030, 4035 a valódi motorméret. Mi más teszi még olcsóbbá ezt a helikoptert a konfiguráció tekintetében? Hivatalosan is támogatja a 6 cellás konfigurációt, így a helikopter szuper könnyű lesz, bár nem lesz egy "atomerőmű". És lássuk be, egy 700-as heli 6 cellával igencsak nagy dolog. Szó szerint repülheted ugyanazzal a 6 cellás pakkal, amivel a meglevő 550-600-as helikopteredet és még csak duplázni sem kell őket. 

Természetesen a 12 cellás konfiguráció szintén lehetséges, a gép igencsak agilissá válik annak ellenére, hogy az ajánlott fordulat nem megy 2000 fölé. Valamit valamiért: ez a helikopter nem a szupermagas fordulatra lett tervezve. 

Kyle Stacy elmagyaráz mindent ezzel a helikopterrel kapcsolatban az alábbi videóban, és a végén bemutatja a két konfigurációt repülés közben (6 és 12 cella). 

És ami szintén fontos: az ár az SAB Italy oldalán 869 euró, ami a modellt a RAW 580 és a RAW 700 közé helyezi - nagyjából 100-100 euró különbséggel mindkét irányban.