rchelicopterhub.com / rchelicopter.hu
2022. augusztus 16.

Ilyen volt a Heliwood 2022

A múlt hétvégén zajlott a Heliwood 2022, és azt kell mondjuk, a valaha volt legjobb Heliwood ért most véget. Soha nem volt ennyi látogató, soha nem volt ennyi pilóta, soha nem volt ennyi program, mint a Heliwood 2022 keretében.

Ilyen volt a Heliwood 2022

A Heliwood 2022 az EMH SE és a a halásztelki Márai Sándor Közművelődési Intézmény közös szervezésében olyan változatos programokkal szolgált, amire korábban még nem volt példa: Lego versenyek, Trabant festés a gyerekeknek, Kresz park, ugrálóvár, chili és hamburger evő verseny, fegyverkiállítás, veteránautók, drónok, RC autók, RC tankok, sétarepülés, nagy repülőgépes áthúzás, RC szimulátor bemutató és természetesen a modellhelikopterek - még felsorolni is nehéz (és reméljük, nem hagytunk ki semmit). Az egyetlen program, amit törölni kellett, a Happycopter szimulátora volt, mivel az üzemeltető és tulajdonos sajnos COVID fertőzött lett.

Idén annyi látogató volt a Heliwood programjain, hogy először a Heliwood történetében egészségügyi készenlétről is gondoskodni kellett, a két napa alatt jóval ezer fő felett volt a látogatók száma, a szombati nap folyamán reggeltől estig egy-egy pillanatban több százan voltak a Heliwood programjain, ezzel pedig a Heliwood Európa egyik leglátogatottabb RC helikopteres rendezvényévé nőtte ki magát. 

A repülő helikopter- és drónpilóták száma szombaton folyamatosan 50 környékén mozgott, de vasárnap záráskor is még húsznál többen álltak fel a fényképhez. Így az idén bevezetett 3 starthelyes felállás indokoltnak bizonyult, a három starthely ellenére az "üresjáratok" időtartama minimális volt, azaz nem sokszor volt üres a légtér. A látogatói érdeklődés is felülmúlta a várakozásokat, egy-egy látványosabb repüléshez a kordon mögött a nézők az egész területet megtöltötték. A kérdések és érdeklődések pedig a teljes két nap folyamán folyamatosak voltak.

Az AccuRC szimulátor bemutatója szombaton egész nap ment - csak technikai szüneteket tartottunk, de vasárnap sem sok idő volt ott pihenni.  

Az AccuRC nyereményjátékán regisztrálók között 6 AccuRC Precision Simulator talált gazdára. A szerencsés nyertesek:

  • Beck Gábor
  • Blazsovszky Attila
  • Horváth Z Gábor
  • Kiss Júlia
  • Máthé Gergő
  • Németh Balázs

A fegyverkiállítás - Hibácskó Ferenc ezredes úr gyűjteménye - is meglepően sok embert érdekelt, bár ez kétségtelenül a fiúk és a férfiak programja volt, de a kézbe vehető, megnézhető fegyverek sokakat érdekeltek.

A szombati gyerekprogramok rengeteg családot tudtak megszólítani, így látogatóból ott sem volt hiány.

A veteránautók között feltűnt egy-két igencsak különleges darab, de a Trabantokra is sokan voltak kíváncsiak - Halásztelek nagy Trabant fellegvár. 

A sétarepülési programot a Pannon Air Service segítségével tavaly indítottuk útjára. A tavalyi évben mindössze 5 fordulót teljesítettünk, idén ez a szám már 11-re emelkedett.

Szász Gábor Extra 330-as átrepülése pedig nagyon sokaknak volt felejthetetlen élmény. 

A kedvező időjárásnak, amely túl napos nem volt, de az eső is elkerülte a rendezvényt, valamint a szerencsés médiamegjelenéseknek köszönhetően a Heliwood olyan népszerű rendezvény lett, amelyre pár éve még nem is gondolhattunk. Az idei évben még a Duna Televízió is foglalkozott a Heliwood-dal.

Az RC autósok is egész nap dolgozhattak, látogatóból náluk sem volt hiány, ahogy az RC tankok is folyamatos érdeklődésre tarthattak számot, ami nem meglepő, mert idén még élethűbb és korhűbb díszletet hoztak a Heliwood hétvégéjére, mint a tavalyi évben.

A halásztelki Polgárőrség a már megszokott színvonalon tevékenykedett a háttérben, a pilóták a szombati ebédet is tőlük kapták. Szerencsére - tudomásunk szerint - semmilyen komolyabb intézkedésre nem volt szükség, ahogy az egészségügyi személyzetnek sem akadt nagyon komoly feladata.

És  majdnem végül, de nem utolsó sorban a drónok: mi a Heliwood szervezésénél sokáig gondolkodtunk azon, hogy legyenek-e drónok - mármint témaként, tekintettel arra, hogy konkurenciaként tekintettünk rájuk. Mostanra azonban a drónokra is ráfér a népszerűsítés, pláne egy olyan speciális ágra, amelyről a legtöbben nem is tudnak: a mentődrónokra. A Nemzeti Mentődrónpilóták Egyesülete először, és reményeink szerint nem utoljára vett részt a Heliwood-on. A mentődrónpilótáknak olyan mértékben sikerült színesíteni a programot, amire nem számítottunk. A pilótáik meg igazán jó srácok. Az ejtőernyős dobás és a célra dobás bemutató különösen nagy tetszést váltott ki.

A repülések között nagyon sok látványosat és érdekeset láthattak az arra kíváncsiak, amelyek közé szerencsére idén csak kevés törés került. Matthias Neubauer, az Egodrift pilótája Ausztriából, Nagy Krisztián az Egodrift és a Theta magyar pilótája valamint Szalontay Gábor, a Hely-shop Align pilótája az Egyesült Királyságból nagyon látványos repüléseket mutattak be, de Tóth Tamás szombati repülései is kiemelt figyelmet kaptak. Hölgyek mezőnyét Szalontay Tímea és Bogdán-Szabó Antónia (Toncsi) képviselte, míg a juniorok között Szűcs Balázst is meg kell említeni, mint a legfiatalabb RC heli pilótát. A legidősebb pedig idén is Horváth Miklós volt.

Ramocsa Zsolt, Ramo idén két különleges programmal készült: az Intermeshing helikopterrel és egy Bell 222 scale helikopterrel szórakoztatta a nézőket. 

A Heliwood eredetileg azzal a céllal jött létre, hogy népszerűsítse az RC helikopteres repülést, mostanra ez a cél egy kicsit kiszélesedett: az RC modellezés népszerűsítése a cél. És idén ezt a célt teljes egészében el is érte.