rchelicopterhub.com / rchelicopter.hu
2022. december 6.

Rotor Live 2023 - visszatérhet a dicsőség?

Három év kényszerszünet után 2023-ban visszatér a Rotor Live. Ez tényleg valami olyasmi, amire mind az egész hobbinak, mind nekünk szükségünk van, az viszont egy másik kérdés, hogy képes lesz e visszaszerezni a régi fényét.

A németországi Iffezheimben tartott Rotor Live üzleti szempontból mindig is a világ legfontosabb eseménye volt, mert ez az egyetlen hely, ahol nem csak pilóták és bemutatók láthatók, hanem az RC heli hobbinak egy konkrét expo rendezvénye volt beleértve a scale helikoptereket, komponenseket, technológiákat és mindent amire az embernek szüksége lehet ebben a hobbiban. Általában a gyártók is erre időzítették a legnagyobb bejelentéseiket.

A katasztrófa, ami a Covid korlátozások formájában öltött testet 2020-ban rárúgta az ajtót a rendezvényre. Sajnos a rendezők nem reagáltak megfelelően és időben, és a Rotor Live 2020 a megnyitás előtt mindössze három nappal lett törölve. Ez a késlekedés a rendezvény hírnevében hatalmas károkat okozott, mert a cégek, különösen a távoli cégek már átszállították a csapataikat, az embereiket és úgy nagyjából mindent mikor mindez megtörtént, következésképpen elég nagy veszteségeket kellett lenyelniük. Annak ellenére, hogy a szervezők a kialakult helyzetért csak részben tehetők felelőssé (ők az utolsó pillanatig hittek abban, hogy a rendezvény megtartható, és a valódi lezárások csak utána következnek), a következmények mostanra nyilvánvalóvá váltak, bár a jelenlegi gazdasági környezet is lehet annak oka, hogy a a rendezvény iránti szélesebb nemzetközi érdeklődés ebben a pillanatban ilyen alacsony. El kell fogadni, hogy ez alkalommal a Rotor Live nem képes akkora nagy rendezvényként megvalósulni, mint korábban volt, de még így is egyértelműen sokkal több, mint a semmi. 

Néhány nappal ezelőtt a Rotor Live kiadta a 2023-as kiállítók előzetes listáját. Ez természetesen nem a végleges lista, de feltételezhető, hogy közel végleges. A cégeknek már most tervekkel és döntéssel kell rendelkezniük egy ilyen rendezvény esetében. A következő cégek várhatók a Rotor Live 2023-on:

BGC Aero, freakware, Genspow GmbH, Helikopter Baumann, Heli-Professional AG, Horizon Hobby, JetCat, KONTRONIK, KST-Servos, Mikado Model Helicopters, Pichler Modellbau, PSG-Dynamics, RC-Hangar 15, RC Helicopter Service, SAB Group, Savox/rc-dome, Scorpion Power System, SMG-Helischule, Sorotec GmbH, Schwanheimer Industriekleber, Vario Helicopter, Xnovamotors, YGE, Spirit Systems, World-of-Heli

Ezeknek a cégek itt mind a régióban van a székhelyük, a legtöbb német, egy-két svájci, és az SAB Olaszországból (közelebb Iffezheimhez, mint Németország legtávolabbi részei), a Spirit System Csehországból és a BGC Aero Franciaországból. A Scorpion Power System hivatalosan Hong Kongból jön, de mindenki tud a Scorpion Mikado kapcsolatról, tehát ebben az esetben vitathatatlanul tekinthetjük a Scorpiont is egy németországi kötődésű cégnek. Technikailag a Rotor Live egy regionális eseménnyé vált ahelyett ami korábban volt: egy nagy nemzetközi expo. Bár politikai és pénzügyi értelemben március még eléggé messze van. Lehet ez még jobb is, de az energiaválság és annak következményei érinthetik negatívan is. 

Viszont valószínűleg az XLPowert, az Egodriftet, a ManiaX-et és más távolabbi cégeket nem fogjuk látni, és a Hacker Motor, a Helicoach, a MTTEC, a bavarianDEMON, a Miniature Aircraft és még néhány korábban bemutatkozó környékbeli cég szintén nincs a listán. Az újak közül sem a Tronhelicopters, sem a Goosky nem került rá a listára. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ők nem lesznek képviselve valamelyik forgalmazó, disztribútor által vagy más módon, csak szimplán nem lesznek annyira hangsúlyosak, mint az ezt megelőző években. Az egész iparágra vetített spektrum jóval kisebb, mint 2019-ben volt.

Ez az elvesztett bizalom miatt van, vagy egyéb körülmények okozzák? Csak a távolmaradó cégek tudnák megmondani. De tény, hogy az egész hobbinak nagyon nagy szüksége van erre a rendezvényre, és annak az életbe való visszatérésére. Látogatók egészen biztosan lesznek. Mennyien? Senki nem vár annyit, mint a járvány előtti időszakban, de egészen biztosan többen lesznek, mint bárhol máshol. Ez többek között a scale helikopteres repülésnek köszönhető, ami erősen megjelenik a Rotor Live rendezvényén, és önmagában képes több embert bevonni, mint bármilyen performance helikopteres rendezvény. Remélhetőleg nem csalódunk.