rchelicopterhub.com / rchelicopter.hu
2022. december 12.

Még egy elesett

A lengyel 77Hobby kivonul az üzleti életből, és a bolt bezár. Az üzlet RC helikopterekkel és komponensekkel, legfőképpen XLPower/MSH és OMP modellekkel foglalkozott.

Még egy elesett

Az üzlet bezárását tegnap jelentette be Michał A. Kowalski, a 77Hobby-t üzemeltető cég tulajdonosa az XLPower Facebook csoportjában. Rossz, amikor egy RC heli üzlet kiszáll, de még rosszabb, amikor ez Kelet-Európában történik, ahol a hobbi lefedettsége már egyébként is alacsony. Míg Nyugat-Európában még mindig vannak üzletek, szinte egy üzlet sem maradt a kelet-európai ügyfeleknek. És igaz, hogy a hobbi mindenhol visszaesőben van, de ez errefelé még gyorsabban történik.

Az 2021-es EU ÁFA-szabályok változásának következtében, szinte egyetlen üzlet sem szállít a nyugati EU országokból keletre, így a kelet-európai RC heli pilóták élete meglehetősen nehéz, minden egyes üzletbezárás egy súlyos veszteség, újabb csapás errefelé. Igaz, ha az RC heli fanatikusok száma általában alacsony, akkor a helyzet még rosszabb errefelé. És ez egy öngeneráló probléma: kevesebb vásárlási lehetőség nehezebb vásárlást eredményez, a nehezebb vásárlás távol tartja a kezdőket a hobbitól, végül üzletet üzemeltetni kezdők nélkül nem eredményez profitot, profit nélkül meg nem érdemes üzletet fenntartani. A kelet-európai hobbi kritikus állapotban van.

A 77Hobby bezárása nagyon rossz hír, mert ez volt azon kevés boltok egyike, amelyik más kelet-európai országba is szállított. A helyzet Magyarországon a legrosszabb, nem maradt egyetlen RC heli üzlet sem az országban, és csak egy nagyon kevés EU bolt maradt elérhető a magyar RC heli pilótáknak - mint a német helicoach.de vagy a Modell Hubschrauber Bécsben. A lengyel helyzet egy fokkal jobb, még van egy-két működő üzlet arrafelé.

Ismertebb, nagyobb cégek nem szállítanak ezekbe az országokba most már - köszönhetően a jelenlegi EU ÁFA szabályoknak.