rchelicopterhub.com / rchelicopter.hu
2023. január 12.

Omphobby OMP M4 - legyűrheti a piacot, de...

Nem vitás az Omphobby szerdai bejelentése nagyot ment. Olyan nagyot, amit senki nem tudott produkálni az utóbbi hat hónapban. És igen, volt erről egy szép összefoglaló technikai részletekkel az rchelicopterhub.com-on, de ost nézzük ugyanezt magyar szemmel.

Omphobby OMP M4 - legyűrheti a piacot, de...

Először azonban a technikai paraméterekről. Nem vitás, hogy ez a helikopter a kezdők számára is nagyon jó választás lehet, mert a 786 mm-es hosszúságával, a 875 mm-es rotorátmérővel pont abba a tartományba esik, ami már kellemesen stabil, de még nincs a kezdőnek olyan érzése, hogy a helikopter most rögtön átmegy rajta.

Ugyanakkor a repülési tulajdonságai miatt ideális gyakorlógép lehet akár a legprofibb pilóták kezében is. Ráadásul a felszállótömeg mindössze 1350 gramm, amiben már az akkumulátor is benne van, így a szelet már jól tűri, de még mindig könnyűnek számít, sőt a fenntartása sem lesz tetemes kiadás.

Akkor már csak egy kérdés marad: jó vétel lesz-e a helikopter? Ebben a cikkben - az angollal ellentétben - mélyebben is megnézzük ezt a kérdést, ami lehet, hogy egyeseknek - mármint a gyártók között - fájni fog.

Hosszú ideje várunk arra, hogy egy olyan helikopter jelenjen meg, amit az átlagember pénztárcája is elbír. Ezt az Omphobby jól mérte fel, és rajzolt a helikopter mellé két egész szép árat. Mert az ára igencsak jónak nevezhető a többi, hasonló kategóriában levő helikopterhez képest. És most nem csak a Goosky RS4-ről vagy a SAB Goblin Raw 420-ról beszélünk, hanem az Align ide illeszkedő 470-es modelljéről is. Az Align kínálatában pont a 470-es az, ami összehasonlítható ezzel a helikopterrel. A T-Rex 470 az a modell, ami a 380-asok sorába illeszkedik, az OMP M4-nél csak egy hajszálnyit kisebb. 

Ugyanakkor a műanyag változattól el kell vonatkoztatni, az sem minőségben, sem tudásban, sem tartósságban nem lesz összevethető az Omphobby legújabb modelljével. A fém változat viszont igencsak idevágó modell. És ebből bizony lehet még az Align irodáiban is fejfájás. Azt nem gondoljuk, hogy a T-Rex 470-et érdemben veszélyeztetné az OMP M4, de mindenképpen hatással lehet az eladásokra. 

Hogy ezt megértsük, meg kell nézni, hogy mennyibe is kerül a T-Rex 470 a dollár alapú piacokon. A kitek esetében (amiben csak helikopter, motor meg lapátok vannak) a mérleg mindenképpen az Align felé dől az ár tekintetében, mivel a tajvani gyártó modellje azért egy jó 50-60 dollárral olcsóbb, mint az OMP M4. Ez nem tűnik soknak, de azért ez százalékosan majdnem 20% az Align javára. Az OMP M4 ebben a kiszerelésben 349 dollár, míg a T-Rex 470LM kithez már akár 300 dollár alatt is hozzá lehet jutni.

Ugyanakkor a 470-es ára super combo változatban Microbeast BeastX PLUS FBL vezérlővel egy picivel 560 dollár felett van, így az Omphobby OMP M4 499 dolláros ára igencsak barátinak mondható. A különbséget pont a BeastX adja, ha azt levesszük belőle, akkor a csomagban - mármint felszereltségre - pont ugyanazt kapjuk mind a két esetben. Így ha nem kell a BeastX, mert úgyis más lesz a helikopteren, már nagyon egy szinten van a két modell - legalábbis árakat tekintve mindenképpen. 

A konkurensek közé kell sorolni az XLPower Protos 380-as különböző változatait is. A kitek tekintetében az OMP M4 a Protosok áraival egy szinten mozog, vannak Protos változatok, amik egy picivel olcsóbbak, mint az Omphobby legújabb modellje, van, ahol a Protos 380-ért - jellemzően az Evo modellekért - kell néhány dollárral többet fizetni, de ez annyira nem jelentős különbség, hogy még forintra átszámolva sem érdemes vele mélyebben foglalkozni. A Protos felkötheti a gatyát, ha az Omphobby hozza azt a minőséget, amit várunk tőle.

Az SAB Goblin 420-asa került párba az Omphobby helikopterével, mivel az olaszok felhagytak a 380-as modellek gyártásával, a Buddy-t már nyugdíjazták egy ideje, utód nincs,  nem maradt más, mint a Raw 420, ami egyébként a legkisebb alkalmazható lapátokkal repülhető 380-asnak. Hát nem lesz meglepő, de árban nagyon nem egy liga a két helikopter, a közel 600 dolláros ár, száz dollárral megy az OMP M4 teljes combojának az ára fölé, miközben az OMP M4 kit változatának majdhogynem a duplája, és az SAB csak kit változatot szállít. Az SAB legkisebb helikoptere legfeljebb az SAB fanatikusok körében győzhet az M4 felett, aki egy kicsit reálisan gondolkodik, annak ez igencsak jelentős különbség - még az amerikai piacon is.

És akkor vegyük a legnagyobb vetélytársat, az alig két hete megjelent Goosky RS4-et. Rövidre zárva a sztorit: A Goosky vesztett. Az új RS4 a mintegy 30%-kal magasabb árával egyszerűen nem rúg labdába az OMP M4 mellett, a 699 dolláros Goosky Combo ár pont 200 dollárral magasabb, mint az M4 Combo ára. Még úgy sem tud érvényesülni, hogy a Goosky RS4-es árában az FBL vezérlő és egy akkumulátor is benne van, mert azt a 200 dollárt szinte senkinél nem fogja ez megindokolni. Az egyetlen eset, amikor a Goosky helikoptere szóba jöhet, ha a vevőnek pont az az FBL vezérlő kell, amivel a helikoptert adják - ami egyébként egyáltalán nem lehet rossz, az előd az Omphobby kisebb helikoptereiben is benne van.

De a Goosky megítélése az Omphobby megítélésével ellentétben kettős, a gyártó egyáltalán nem lett olyan sikeres, mint amekkora lendülettel indultak. Ezt az utóbbi állítást viszont nem itt, és nem most fogjuk kitárgyalni, ez másik cikk témája lesz a későbbiekben. 

A Goosky esetét itt le is lehetne zárni, csak az élet közben másképp hozta,

És akkor jött Európa

Van végre egy nagyszerű helikopter egy teljesen jó árcédulával, nekünk meg vannak elképzeléseink, hogy az euróban vagy a fontban számolt ár hogyan is fog alakulni. Mert mi naivan abból indultunk ki, hogy ismerjük már a piacot, tudjuk az árképzést, és az Omphobby OMP M4 ára tényleg jó.

Így van, csak nem nekünk, és nem itt, Európában - legyen az az EU vagy az Egyesült Királyság. Egy nappal a bejelentést követően megjelent az első európai ár, méghozzá a brit Midland Helicopters árai, és hirtelen azt sem tudtuk, hogy melyik bolygón vagyunk - bár a Föld a mai világban ésszerűnek kellett volna tűnjön, mert másban sincs itt logika. 

A 499 dolláros PnP combo ára hirtelen 569 font lett, míg a 349 dollárért ajánlott kitért 399 fontot kértek. Azt már megszoktuk, hogy az 1:1-es euró-dollár párosítás megszűnt, és ez áttevődött a fontra. De hogy a fontban számított ár magasabb, pláne ennyivel magasabb legyen, erre még nem volt példa. És ha az árfolyamokat megnézzük, nem is nagyon van értelme, hacsak az nem, hogy valaki nagyon nagyot akar keresni a modellel.

Viszont azt meglehetősen nehéz megmagyarázni, hogy hogyan lett a Midland Helicoptersnél a Goosky RS4 árával szembeni 200 dolláros árelőnyből alig 100 font különbség. Ez a különbség megfordítaná a helyzetet, mert az angol kereskedő árán az Omphobby már egyáltalán nem is jó üzlet az Align T-Rex 470-nel szemben, de még a Goosky RS4 is jobbnak bizonyul, mert a Hely-shop ezt a modelt 670 fontért árulja, de a Goosky teljes combo készletében benne van az akkumulátor és a dedikált FBL bezérlő is, így nekünk csak vevőről és rádióról kell gondoskodni. A Midland Helicopters Omphobby OMP M4 ára megnyerte a versenyt a Goosky RS4-nek. Ennyiért csak az venné meg az OMP M4-et, akinek szívügye az Omphobby, mert ésszel nehéz reális indokot találni.

Szerencsére a briteknél a Scotia-RC az importőr, akiknek pár órával később sikerült egy emészthetőbb, de még mindig picit magas árat húzni. A combo verzió 525 font lett, a kit 365 fontért került ki az oldalra. Ezek az árak még mindig nem olcsók, de legalább már fordul a trend, és logikai alapon is jó üzletté vált az OMP M4.

Egyébként pár órája már a Midland Helicopters is mérsékelte az árakat, és ők is beáltak a 365, 525-ös szintre.

De ha azt hisszük, hogy ez csak a Brexit Britanniában fordulhat elő, hát nagyot tévedünk. Az elsők között a Live-hobby rakta ki az árakat, ahol megint nagyon erősen sikerült megnyomni a ceruzát: az OMP M4 combo verziója 649 euróra sikerült, míg a kitet 449 euróért adja a német kereskedő.

Mondhatnák, hogy az adók és az euró árfolyama tolják meg ennyire az árakat, de ezt elég nehéz elhinni akkor, amikor pár órával később az Origin Hobbies Finnországban 599 euróra árazza a combo verziót, és 419-re a kitet, igaz mind a két ár 10-10 euróval megy fel a bevezetés után. Mindezt abban a Finnországban ahol, ugyanaz az euró van, viszont az áfa mértéke 5%-kal magasabb a német 19%-nál, azaz 24%.

A Live-Hobbynak mindenesetre sikerült a náluk kapható Align T-Rex 470LM áránál 170 euróval magasabb árat megalkotni, ezzel elérve, hogy a Goosky RS4 és az Omphobby M4 közötti különbség ugyanúgy száz legyen csak euróban számolva, vagyis a forintban számolt árkülönbség még kisebb lett a két modell között a német piacon, mint korábban volt a briteknél. A Goosky RS4-et az Acrowood 749 euróért adja, amiben ugyanúgy benne van az FBL vezérlő és az akkumulátor, mint a briteknél forgalmazott combo készlet esetében.

Azóta kaptunk olyan információkat, hogy azért az EU-n belüli árak is csökkeni fognak, és a fontban látható számokhoz képest olyan 20-30-cal lesznek feljebb a számok csak euróban, de ennek hivatalosan még nincs jele. Mindenesetre nem érdemes kapkodni a rendeléssel, mert a gyorsaság most egészen biztosan nem hálálja meg magát.

Amin a gyártó Omphobby keményen dolgozott, vagyis hogy olyan árat találjanak ki a helikopterhez, ami megfizethető, sőt egyenesen jó, azt az európai EU-s és EU-n kívüli forgalmazók egy része egyetlen mozdulattal tette tönkre, és fordította az árversenyt az Omphobby mellől, a most bejelentett M4 ellen.

Az viszont kizárható, hogy a döntés hátterében a Goosky felé történő részrehajlás történt, mert a magas árat kialakító forgalmazók egyike sem érdekelt a Goosky eladásában, a modellt és a márkát nem forgalmazzák. Sokkal inkább gyanítható, hogy ebben az árazásban egyrészt egyfajta mohóság, illetve az árfolyamok drasztikus változásának a félelme van benne, különben nem hagytak volna az árakban ekkora tűrést. Egyébként ezek a forgalmazók az Omphobby M4 alá nyugodtan kiírhatnák: "Srácok, vegyetek Goosky RS4-et vagy Align T-Rex 470-et, mert sokkal jobban megéri".

Kérdés az, hogy ezeket az európai árakat mennyire lehet lenyomni a vásárlók torkán, vagy itt is elindul az egyéni import folyamata?