rchelicopterhub.com / rchelicopter.hu
2023. június 22.

Milyen volt a Helifest?

A múlt hétvégén tartották a Helifest idei rendezvényét a Weston Park Model Air Show-val együtt Angliában. A rendezvény nagy vonalakban olyan volt, amilyen lenni szokott.

Milyen volt a Helifest?

Az időjárás a Helifesthez képest egész jó volt, most nem kellett a gumicsizma. Pénteken és szombaton szép, nyári idő volt, vasárnap volt egy kevés eső is, igaz a rendezvényt csak egyszer kellett megszakítani 10 percre, a kiadós eső megvárta a nap végét. Szél se igazán volt, így az időjárásra igazából nem lehetett panasz.

Az merevszárnyas oldalon szombaton kifejezetten sokan voltak, vasárnap azonban a szokásosnál kevesebb néző volt, igaz, azért így sem volt üres a terület. Voltak scale repülőgépek, jetek, és egyéb modellek, de még igazi repülőgépek is tartottak bemutatót. A scale repülők között volt egy-két igazán nagyszerű és szép model, például DC3 (a mi Li2-esünk ikertestvére), de még MiG és Yak modellek is akadtak.

A Helifest területe mellett voltak az FPV drónosok, a sátrukban sok pilótával és nézővel. Innen lehetett követni a versenyeket is. Az FPV része a Helifestnek kezd egyre népszerűbbé válni.

De a Helifest szerves részét képezi a verseny is.

Inters osztály (középhaladók)

Charlie Keeble, Andy Bennett, Szalontay Gábor, Peter Edmondson, Jay Gardner, Mick Johnson, Mickey Bling, Mick Platts, Mike Revuke sorrend alakult ki az Inters osztályban szombat estére. Vasárnap Charlie Keeble, Andy Bennett és Peter Edmondson állhatott fel a dobogóra.

Pro osztály

Szombat este Duncan Osbourn, Ethan Williams, Stu Smith, Callum Henson, Richard van Aken, John Nobbs, Dave Fisher, George Isaacs, Summer Fisher, Tom Ralph, James Carter. Vasárnapra Ethan és Stu helyet cserélt így végül Duncan Osbourn, Stu Smith és Ethan Williams állhatott fel a dobogóra.

Idén volt egy különleges trófea is: a legszórakosztatóbb repülésért járó különdíj. Ez Nick Maxwell-nél landolt az éjszakai repülésének köszönhetően.

Két új modellt is bemutatott az AT Models a Helifesten: az új Goosky RS4 Venom kiadását, és a Tron Dnamic helikoptert.

A Helifest a tombolájáról is híres, idén igencsak sok díj gyűlt össze, többek között SAB Goblin modellt, SoXoS Strike 7.1-et, OMP Hobby modelleket, rotorlapátokat, üzemanyagot, akkumulátorokat és kuponokat lehetett nyerni.

Mindegyik korábban bejelentett külföldi pilóta megjelent a rendezvényen, így ott volt Raquel Bellot, Gabriele Rowere, Cedric Melens, Robin Lipke, Henrik Clausen és természetesen Nick Maxwell is, de jöttek páran, akikről nem tudtunk, így például ott volt Jonas Schelpe Kim de Weese-zel a a feleségével is. 

Az időjárásnak is köszönhetően igazán látványos vagy emlékezetes törés nem történt, de egy igencsak felejthetetlen manőverre sor került: Richard van Aken vagyis RC Helicopter Richard úgy repült át a pálya közepén található facsoporton, hogy eléggé levágta az ágakat, ennek ellenére a helikopter sérülés nélkül megúszta. Mostantól a fákat Richard fáknak hívják ott.

A rendezők egyébként egy újítást is bejelentettek: jövőre nem csak brit verseny lesz, hanem nyitnak egy nemzetközi osztályt is.

 

Észrevételek

A Helifest sosem volt igazán nemzetközi esemény a maga nemében, ez inkább a briteknek szól, és sose voltak sokan a Helifest oldalon - ez most sem volt másképpen, nem tapostuk egymást. De az viszont mindenképpen szembetűnő, hogy a Covid előtti időszakhoz képest a gyártók érdeklődése a rendezvény iránt igencsak alábbhagyott. Míg 2019-ben a komplett SAB vezetés, a Heli-Professional, az XLPower és az Egodrift is jelen volt, addig idén egyik cég sem jelent meg személyesen, csak képviseltette magát, az SAB, az Align és az Egodrift-en kívül más gyártónak még igazán megjelenése se volt. 

A pilóták számában nagy eltérés nem volt a korábbi évekhez képest. A rendezvény fő kommentátora idén is Mike Eddington volt, aki a tőle megszokott, jó minőségben tette a dolgát. Ugyanakkor szembetűnően sok volt az állási idő, amikor érdemben semmi nem történt a pályán - Mike azért ezt is próbálta kezelni. Igaz, a Helifest inkább szakmai rendezvény, nem annyira a nagyközönségnek szól.

Viszont a gyártói érdeklődés elmaradása arra utal, hogy Európában a Brexit következtében a britek súlya jelentősen csökkent a korábbi évekhez képest.

 

Milyen volt a Helifest?