Szabó Péter - pgpetike
2023. augusztus 7.

Elment a legenda - Mojzes József 50 éves volt

Nehéz erről írni, mert felfoghatatlan: Józsi még csak 50 éves volt. Ő volt a sportember, a küzdőszellem, a kitartás. De ebben a küzdelemben nem nyerhetett, a betegség győzedelmeskedett. Sokan tudták és tudtuk, hogy nagy harcban áll, de ezt az eredményt nem tudjuk elfogadni.

Elment a legenda - Mojzes József 50 éves volt

Józsi már 12 éve nem repült RC helikopterrel, de akkora nyomot hagyott a magyar RC helikopteres életben, amire nagyon kevesen voltak képesek, ha képes volt rá valaki egyáltalán. Egy évvel előttem kezdte a helizést, még 2007-ben szállt fel először, de 2011-re szinte mindent elért, ami csak lehetséges volt: többszörös magyar bajnok volt - és akkor ez még jelentett valamit. 

2010-re odáig jutott, hogy második lett a 3DX Italy és később a 3D Masters 2010 Expert osztályát is másodikként zárta, ezzel kiérdemelve, hogy 2011-ben a Masters osztályban, a mesterek között indulhasson a vesrenyek versenyén, a 3D Masters-en, ami ha hivatalosan ugyan nem, de rangban a világbajnokság felett volt. Hogy mennyire komoly volt az a verseny a mai Global 3D-hez képest, ami a 3D Masters utódja? Oda nem lehetett csak úgy jelentkezni, oda nem lehetett csak úgy bekerülni, oda eredmények kellettek, nemzetközi teljesítményt kellett felmutatni. Ma elég jól repülni és jelentkezni.

És közben Józsi szervezte a hazai RC helis életet: felépítette a HK-t, a Heliközpontot, azaz a Helicenter-t Szigetszentmiklóson, ahova megtiszteltetés volt bekerülni és ott repülni: szerdánként vagy 20-30-an jöttünk össze, hogy ott gyakoroljunk, tanuljuk a repülés mikéntjét, a beállításokat, a szervizelést, és egyre feljebb jussunk tudásban. És Józsi tanított és tanult, még gyerekcipőben jártak az ilyen jellegű videók, még csak kezdte bontogatni a szárnyait a közösségi média, a "hogyan?"-ok nem voltak olyan könnyen elérhetőek, mint ma, de Józsi kutatta és falta a módszereket, tanulta a nagy öregektől, elsősorban Mihóky Zoli irányítását követve lépett egyre előbbrébb, de kidolgozta a saját módszereit is. És ezekből a módszerekből nem csinált titkot, tanította nekünk.

Közben készült a versenyekre. Szimulátorozott, ő terjesztette el a Phoenix RC-t, mint szabványt. Mentek a multiplayerek, és minden létező időnket tettük bele, mert Józsi húzott minket. Lehengerlő volt az elhivatottsága, a kitartása és a tudása. Egyáltalán nem volt könnyű személyiség, néha nagyon nehéz volt vele kijönni, esetenként nem is sikerült - sokunknak nem. De, amit tett, azt nem lehet tőle elvitatni. Az F3N repülés alapjait többek között ő fektette le Magyarországon. Ekkor ennek a kategóriának, amit akkor még Zone Format-nak vagy 3DX-nek hívtak, hivatalos FAI kategóriája nem is volt.

Mindezek mellett egy világrekordot is felállított: 2008 júliusában egyetlen nap leforgása alatt 14 óra 7 percet töltött a levegőben.

Én magam is tőle tanultam az összes elméletet, a "hogyan kell megtanulni RC helikopterrel repülni" rengeteg trükkjét. Ezeket a mai napig tanítom és gyakorlom. 

Aztán 2011 nem egészen úgy sikerült, ahogy tervezte, a 3D Masters-en nem sikerült olyan eredményt elérni, amit akart, pedig ott akár az utolsó helyen végezve is azt mondhatná el magáról bárki, hogy "ott voltam a mesterek között".  Az okokat ma sem ismerjük, de ahogy kezde, az év közepén úgy hagyta abba: egyik napról a másikra. Továbblépett, és más sportokban is szép eredményeket ért el. 

Hogy ennyire tehetséges lett volna? Nem hinném, hogy kiemelkedő tehetség lett volna. Láttam küzdeni a piroflippel: "én egy méteren akarok káoszozni", láttam, amint hatszázadszorra is megrepüli az anakondát, de a jobb alsó negyedben beesik a magassága, és ezt ő is tudta, hát megint nekiment. Jó keze volt, jó érzéke volt a repüléshez, de őt az elszántsága és a kitartása juttatta el oda, ahova másokat a kiemelt tehetségük. Igen, 2010-ben úgy akart kimenni a 3D Masters-re, hogy januártól a nyári versenyig meglegyen az 5000 startja, azaz az 5000 felszállása. Ez napi átlagban 27 (!) startot jelent - ideértve a szombatot, a vasárnapot, és mindent. De megcsinálta. ha ő nyerni akart, akkor mindent beletett, és nem ismert lehetetlent.

És szervezte a versenyeket, a találkozókat, a programokat, építette a közösséget: HBK találkozó, Proxima kupa, és így tovább.... A Proxima kupán 2010 októberében olyan tömeg volt, ami ma a Global 3D-n sem nagyon fordul elő, pedig egy kis hazai, vidéki versenyről beszéltünk.

Az utóbbi időben már tudtuk, hogy valahol nagy baj van, de egyszerűen nem fért össze: Józsi és a kór nem írható le ugyanazon a lapon - ezt valahol ő is így akarta, nem is volt téma. Én már nagyon régen beszéltem vele - és ezt örökre bánni fogom, de amikor megtudtam, hogy beteg, nem nagyon tudtam, hogyan lehetne erről beszélni, vagy kínosan kerülni a témát. Gondoltam, majd ha túl lesz rajta, akkor keresni fogom, mert ő úgyis túl lesz rajta.

Hogy mekkora legenda volt ő Magyarországon? Ma valószínűleg nincs olyan RC helikopter pilóta ebben az országban, aki ne ismerné a nevét, aki ne hallott volna róla és az eredményeiről. És nagyon sokan szerették volna őt személyesen is látni - bíztunk benne, hogy egyszer még visszatér a hobbihoz. Ez sajnos már nem fog megtörténni.

De Mojzes Józsi az RC helikopter sport kitörölhetetlen része marad. Ennek jegyében a Heliwood 2023 keretében róla is megemlékezünk. Aki szeretné részvétét nyilvánítani a családja számára, az ott kihelyezett könyvben megteheti.

Kék eget Józsi, nyugodj békében!

Elment a legenda - Mojzes József 50 éves volt