rchelicopterhub.com / rchelicopter.hu
2023. szeptember 21.

Goosky RS7 vagy OMPHobby M7 - melyik legyen?

Egy nap különbség volt a nagy versenytársak, az OMP Hobby és a Goosky két új, 700-as méretű modelljének bejelentése között. Mindkét cég direct drive modelleket gyárt a kisebb kategóriában, most pedig a nagy helik érkeznek tőlük. De melyiket válasszuk?

Goosky RS7 vagy OMPHobby M7 - melyik legyen?

Ez egyértelmű, a két cég nem véletlenül jelentette be a helikoptereket ennyire közel egymáshoz, nyílt titok, hogy ők egymás igazi versenytársai, ez igazából nem is lehetett volna másképpen. Ezt vártuk mi is. De a mi szempontunkból és a legtöbb pilóta szempontjából ez lényegtelen.

Goosky RS7

A cég még nem sok információt osztott meg a modellről, így jelenleg egy videó és két fénykép áll rendelkezésre, hogy képet alkossunk az új RS7-esről. Látszik, hogy a modell nagyjából késznek mondható, és jól repül. A dizájn pontosan illeszkedik a Goosky S-RS sorozatába, még a kabin is hűen illeszkedik a kisebb modellekhez. A vázszerkezet kifejezetten szellős, arra mentek rá, hogy könnyű legyen. Az igazi finom részletek azonban még nem ismertek, de valószínű, hogy a napokban sokkal többet meg fogunk tudni, mert...

OMP Hobby M7

Egy nap kellett és az OMP Hobby is bejelentette a 700-ast, az M7-et, viszont ebben az esetben a bejelentéssel együtt a részletes techinkai leírás is megjelent és elég sok képet közöltek a helikopterről. Nem meglepő módon a helikopter pontosan beleillik az M sorozat dizájn világába, a kabin megjelenése az M4-es kabinja pár extra szellőzőnyílással. A váz megjelenése és nagyon hasonlít az M4-re, és úgy általában egy jól megnőtt M4-es az új M7-es, persze a szükséges különbségekkel: ebben a méretben már nem direct drive. De gyárilag a SunnySky Master's series motorja hajtja, ami várható volt, hiszen a SunnySky áll az OMP Hobby mögött, a kisebb helikben is mind SunnySky motor van. Látszik, hogy a projekt igen előre haladott állapotban van. A helikoptert ismét Jonas Wackershauser tervezte, így nem meglepő módon a RotorTech lapátjait kapta a prototípus, és valószínűleg ez lesz a kész modellen is - vagy lapátok nélkül érkezik.

És akkor melyik legyen?

Erre szokták azt mondani, hogy: öööö.... Ha Goosky fan vagy, akkor értelemszerűen RS7-esed lesz. Ha OMP Hobby a kedvenced, akkor meg naná, hogy az M7-et választod. Ha egyik sem vagy esetleg mindkettő, akkor nem lesz könnyű a döntés, ez egészen biztos. Mivel mi nem vagyunk részrehajlók, ezért erre mi nem adhatunk és nem adunk választ. Az ár lehet döntő tényező, illetve az egyes objektív vélemények is. Értelemszerűen a team pilóták a saját modelljeiket fogják előnyben részesíteni, de akikre érdemes lesz figyelni, azok a hétköznapi felhasználók. Ha megteheted, akkor legyen mindkettő, és te magad dönthetsz, vagy meg is tarthatod mindkettőt - talán ez a legjobb megoldás.